Starta UF-företag

Forskning visar att de som drivit UF-företag har lägre arbetslöshet, startar oftare företag och blir oftare chefer än andra. Det är flera av våra tidigare UF-företagare bevis för.

Sverige

 

Genom att starta och driva ett företag kan du skapa något som du tycker saknas eller något som du själv skulle vilja ha. Kanske en snygg t-shirt, eller ett spel på mobilen som man blir glad av? En remix av en skiva som gavs ut på 1970-talet? Eller en vattendunk som renar vatten med hjälp av solljus? Din idé behöver inte vara en ny uppfinning. Det kan till exempel vara en tjänst som redan finns, men som du tycker kan göras bättre.

Skaffa rådgivare och lägg en budget
När ni har en idé, ni vet vem som ska göra vad i företaget och ni har kontakt med en rådgivare då är det dags att sätta mål. Ni kanske behöver en prototyp eller en färdig produkt att visa upp på en mässa. Då behöver ni produktutveckla, göra användarstudier, skissa, designa och göra marknadsundersökningar. I det här skedet gör ni även en affärsplan som beskriver er affärsidé, vilken affärsmodell ni arbetar efter, vilka era konkurrenter är, prissättning och hur er budget ser ut.

Samarbetsavtal
Under ett år ska du lära dig att samarbeta med nya människor och hantera olika viljor. Förutom att genomföra en rad olika gruppaktiviteter ska ni i företaget även lära er hantera ekonomi, ta ansvar för era handlingar och slutföra påbörjat arbete. För att lättare hantera kommande samarbetsutmaningar ska alla UF-företag skriva ett samarbetsavtal.