Den här sidans innehåll kommer från region Norrbotten. Välj Norrbotten som din region här eller välj en annan region här.

Ung norrbottnisk entreprenör –finalist i Årets Tillväxtföretag

I år är det 6709 registrerade UF-företag i Sverige, alla har kunnat delta i kategorin Årets Tillväxtföretag. Juryn har nu utsett 6 finalister, varav en är det norrbottniska UF-företaget "Kisanet Tolktjänster UF", som drivs av Kisanet Tesfaghabir som går andra året på naturvetenskapsprogrammet på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå.

2014-05-16

Norrbotten

Kisanet Tesfaghabir startade UF-företaget Kisanet Tolktjänster UF hösten 2013 och vann flera priser våren 2014 på regionala mässan i Luleå. Hon vann tävlingen för Årets affärsplan och fick andra pris i tävlingarna Årets UF-företag och Årets tjänst, nu är hon finalist i den nationella prestigefyllda kategorin Årets Tillväxtföretag.

Till Sverige för tre år sedan

Kisanet kom till Sverige för drygt tre år sedan som ensamkommande flyktingbarn och har sedan dess gjort en fantastisk resa. Hon började om på nytt och fick lära sig ett helt främmande språk, svenska. "- Just i början när man inte kunde språket var det väldigt svårt att träffa nytt folk, komma in i samhället och dessutom blev mitt självförtroendet allt sämre. Att kommunicera var inte helt omöjligt eftersom jag pratade flytande engelska men allt annat som skolarbete, att kontakta myndigheter och göra ärenden osv krävde svenska." I Övertorneå fanns det ingen tolk tillgänglig och det var här tankefröet om en framtida verksamhet började gro.

Företagsamma ungdomar en framgångshistoria

Rektor Peter Mariin har följt Kisanets resa med stor spänning. - Läroplanen idag säger att gymnasiet ska främja entreprenörskap och att det ska genomsyra undervisningen, och konceptet UF-företag är ett bra sätt att arbeta för att få in entreprenörskap i skolan. Jag tycker att det är fantastiskt att se den utveckling eleverna genomgår under sitt UF-år, det utvecklar verkligen deras förmåga att ta för sig och se de möjligheter som finns att verka på orten avslutar Peter.

Tjänst med spetskompetens med bas i Övertorneå

Affärsverksamheten som Kisanet har etablerat som UF-företagare heter Kisanet Tolktjänster UF. Hennes affärsidé är att tillhandahålla tolktjänster för myndigheter och organisationer samt eritreaner och etiopier som är i behov av att kommunicera på svenska eller tigrinska. Kisanet tolktjänster UF erbjuder tigrinska- svenska tolkservices både på plats och via telefon. Vid sidan om erbjuds även studiehandledning på modersmål. 

- Under UF-året har jag kunnat förverkliga den idén som jag hade haft i mitt huvud sedan länge. Att avsluta det lärorika året med denna fantastisk nyhet känns otroligt bra. Nu börjar tävlingsnerverna leta sig fram och Kisanet tolktjänsters sista uppdrag som UF-företag kommer genomföras i Stockholm på SM 2014 nu den 26-27 maj. Företagets resa är dock inte slut, en ny era med nya mål och nya tjänster kommer köras igång direkt efter, säger Kisanet Tesfaghabir som definitivt kommer att driva sitt företag vidare.

 

För mer information kontakta:

Josefin Wäppling Bernárdzon, regionchef Ung Företagsamhet tel 070-5637937

Kisanet Tewelde Tesfaghabir, Kisanet UF, tel 0768014801

 

Nyheter