Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Alumnireportage – Anton Nyberg

Alumnireportage – Anton Nyberg

Anton Nyberg drev tillsammans med fyra kollegor UF-företaget Mocktails UF under läsåret 2018/2019. Tillsammans kvalificerade de sig till SM i Ung Företagsamhet genom en vinst i kategorin Årets vara, där Anton själv blev utsedd till Årets unga ledare i Östergötland.

 

Mocktalis UF

Tillsammans med sina kollegor skrev, designade och sålde Anton en receptbok med alkoholfria drinkar som genom inspirerande bilder och trevliga serveringsförslag hade som syfte att öka den alkoholfria konsumtionen i samhället.

”Det blev inte direkt vår slogan, men uttrycket att vi ville öka den alkoholfria konsumtionen, blev ett koncept som vi jobbade väldigt mycket med. Jag tyckte det var väldigt intressant hur vi ville synas utåt.” berättar Anton.

Starten på Mocktails företagsresa kantades av utmaningar. Medlemmarna i företaget skulle få hjälp med fotografering och layout till boken och få 90 dagar faktura från tryckeriet. En kväll fick de veta att de skulle bli tvungna att fota alla drinkar och göra layouten helt själva, och därefter kom beskedet att betaltiden på 90 dagar uteblev.

”Vi hade beställt 800 böcker och hade fått en faktura på 30 000 kr, så där var det bara att säga – Okej, nu måste vi sälja böcker… och vi lyckades faktiskt sälja 100 stycken innan vi ens själva sett boken, vilket med säkerhet täckte fakturakostnaden.”

 

Ett bevis på att UF är som att driva ett riktigt företag

Anton läste ekonomi på Kunskapsgymnasiet i Norrköping och hade inte reflekterat över vad det innebar att driva ett UF-företag innan han själv fick chansen. På Kunskapsgymnasiet börjar eleverna på vårterminen i tvåan att göra olika personlighetstester och driva testföretag för att få en känsla för vilka personer man fungerar bäst att jobba med över tid.

”Jag insåg ganska snabbt att det här var något jag verkligen ville lägga tid på. Jag var även tidig med att säg att jag ville vara VD i företaget. Det jag är mest nöjd med under UF-året är att jag tog chansen att få utvecklas i den rollen.” förklarar Anton.

I sin roll som VD fick han i uppdrag att representera företaget på en affärsresa till Tallinn där han kontrollerade arbetsförhållandet på tryckeriet de senare valde att anlita.

”Resan till Tallinn var verkligen ytterligare ett bevis på att UF är som ett riktigt företag och att vi kunde ställa krav på vårt leverantörsnätverk.” konstaterar Anton.

 

Årets Unga ledare

På den regionala UF-mässan på Stadium Arena i Norrköping 2019 kvalificerade sig Mocktails UF till SM i Ung Företagsamhet genom att vinna kategorin Årets Vara. Väl på SM utsågs Anton till Årets Unga ledare i Östergötland 2019.

Antons framgångar som ledare tror han själv till stor del beror på hans tidigare ideella engagemang.

”Om det är en enskild sak som jag vet har hjälpt mig under UF-är det mitt ideella arbete. Som ledare för en grupp, i en sport har man ett ansvar för att gruppen ska röra sig framåt. Man får in alla aspekter, ledarskap, snabbt tänkande och beslutsfattande.”

Anton har bland annat arbetat som ledare på en lägergård, som skid- och snowboard instruktör och i Italien som guidad för klättring, vandring och mountainbike.

”Att vara skidledare exempelvis, har många likheter med att leda ett företag. Att hela tiden drivit gruppen framåt. Oavsett vad, måste man ta sig ner från backen och hitta lösningar. Man få inte fokusera för långt bort, man måste fokusera på de små sakerna som hela tiden leder arbetet framåt.” menar Anton.  

 

Basår på Chalmers

Efter studenten flyttade Anton till Göteborg för att läsa ett tekniskt basår på Chalmers tekniska högskola. En tuff utbildning, men väl värt det.

”Att läsa ett basår är något jag verkligen kan rekommendera om man vill ta ett år att fundera och reflektera över vad man vill göra sen. Bättra på sina gymnasiekompetenser och få fler meriter och mer erfarenhet.”

 

Ferieentreprenörerna

Under sommaren blir Anton kvar i Göteborg, där han kommer jobba som gruppledare för Ferieentreprenörerna, vilket är Göteborgs motsvarighet till sommarföretagare.

”Ferieentreprenörerna är ett sommarjobb för ungdomar mellan 14–15 år där de får öva sina entreprenöriella förmågor och utveckla idéer som kan förbättra de områden de bor i.”

 I rollen som gruppledare har Anton i uppgift att vägleda ungdomarna under processen och tillsammans med sina kollegor kommer han stötta upp grupperna i olika områden, exempelvis frågor kring ekonomi, finansiering, sociala medier och videoredigering.

 

Framtiden

Till hösten har Anton sökt in till flera program på Chalmers, men är även öppen för att ta ett sabbatsår för att jobba. Längre fram finns en vision om att starta ett eget företag. Gärna med fokus på att hjälpa andra företag med sin klimatomställning.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.