Alumnireportaget - Hamza Mostafa

Den 24 april mottog två östgötska UF-alumner stipendiet Kompassrosen. En av dem var Hamza Mostafa som prisas för sitt värdebaserade ledarskap. Stipendiet delades ut på Kungliga slottet av ingen mindre än H.M Konungen.

2019-05-13

Östergötland

Varje år nomineras hundratals unga ledare för sitt engagemang och sin drivkraft att på skilda sätt och i olika branscher verka för förändring och förbättring med stöd i sitt ledarskap. I år delas Kompassrosen ut för 13:e året i rad och hittills har 38 unga ledare fått stipendiet. Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium som delas ut till tre unga ledare under 25 år. Pengarna ska användas till personlig- och ledarskapsutveckling.

Engagemang

Hamza Mostafa brinner för att hjälpa andra och är initiativtagare till flertalet projekt som arbetar för jämställda rättigheter i såväl Linköpings utanförskapsområden som i andra delar av världen.

”Jag försöker engagera mig så mycket som möjligt utifrån mina förutsättningar. Mönstret i mina engagemang är att hjälpa människor som har det sämre ställt än vad jag har”  berättar Hamza när vi träffas två dagar efter att han tagit emot stipendiet av kungen.

Hamza har suttit som förtroendevald i Röda Korsets ungdomsförbund mellan 2018-2019. Han har varit med i Utrikespolitiska studentföreningens reseutskott, arbetat som volontär i Byrån mot diskriminering och jobbar extra som tolk vid sidan av studierna i statsvetenskap.

2017 tog Hamza tillsammans med några kompisar initiativet att genomföra tävlingen Ortens bästa poet i Linköping. Projektet är nationellt och grunnat av Förenade förorter. Från det att de fick tillstånd att genomföra tävlingen hade de en och en halv månad på sig att fixa lokal, skaffa finansiering och hitta tävlande. Eventet blev en succé och konceptet upprepades även 2018. Denna gång i Skäggetorpsskolans aula och matsal. Eventet hade den här gången fått en större lokal förankring och upp emot tusen personer besökte arrangemanget för att lyssna på de åtta tävlandes poesi. Två vinnare korades som fick representera Linköping på Sverigefinalen i Stockholm.

”En av våra finalister 2018 vann hela tävlingen. Och inte nog med det, hon var den första kvinnliga deltagaren att vinna. Det som värmer i hjärtat för oss arrangörer är alla de dörrar som öppnas efter tävlingen, vilket var en utav grundtankarna. Så Farhiya som vann tävlingen fick i början av året uppträda på Grammygalan"  berättar Hamza stolt.

Life2Mothers

Mitt i förberedelserna inför den andra upplagan av Ortens bästa poet i Linköping vann Hamza själv en instagramtävling. Priset var en resa till valfri destination. Hamza som har sina rötter i Somalia bestämde sig för att han ville besöka landet för första gången. Med sig på resan hade han även sin kusin Ifrah Ismail.

”Jag hade nyligen läst om att Somalia var tredje landet i världen med högst mödradödlighet. Att var tjugonde kvinna riskerar att dö i samband med graviditetsrelaterade komplikationer"  förklarar Hamza.

Resan var bokad i mitten på januari och eftersom att han och Ifrah ändå skulle dit började de kontakta lokala sjukhus i den region de skulle åka till för att ta reda på hur det kunde vara så här.

”Jag ringde dit och tog reda på de behov som finns och vad som var den största faktorn som gjorde att människor dog. De pratade om att de inte hade elektricitet och att rummen blev överhettade på sommaren, så jag tänkte att jag startar en insamling och tar med mig de pengar jag får ihop dit”.  

Hamza tog reda på sjukhusens behov och rangordnade dem. Därefter påbörjade han en instagraminsamling och kontaktade kända profiler med stora plattformar. Nour El Refai, Henrik Schyffert och Jonas Sjöstedt var några av de som ställde sig bakom initiativet. På mindre än två månader lyckades Hamza och Ifrah samla in drygt 110 tusen svenska kronor, vilket var mer än tillräckligt för att täcka alla behov som sjukhuset hade.

”Plötsligt kunde vi köpa in all den utrustning vi skrivit upp. Det var barnsängar, takfläktar, takbelysning och elektricitet i form av solpaneler och vi fick dessutom 40–50 tusen över” berättar Hamza. 

Hamza tog kontakt med ytterligare ett sjukhus och rangordnade deras behov. Därefter kollade han upp hur mycket av materialet som fanns att köpa lokalt, köpte in det och transporterade det till sjukhuset i grannbyn.

UF-tiden

Hamza läste ekonomi på Katedralskolan i Linköping och drev under sista året på gymnasiet ett UF-företag. Tillsammans med några klasskompisar sålde han en mobilhållare som man med hjälp av en sugpropp kunde fästa på exempelvis väggen eller bilens framruta.

”UF-kursen är en väldigt bra kurs för man lär sig saker som man kan ha med sig generellt i livet. Hur man skriver en affärsplan, hur man marknadsför sig och konsten att övertyga andra. Hela livet handlar om konsten att sälja, konsten att övertyga andra"  konstaterar Hamza.

Framtiden

När vår intervju börjar lida mot sitt slut frågar jag Hamza vad han har för planer för framtiden och vilka dörrar som öppnats tack vare stipendiet. Han svarar självsäkert och samtidigt mycket ödmjukt.

”Jag ska försöka göra allt jag egentligen inte vill göra. Det rädslorna är i vägen för och som hindrar min personliga utveckling. Och med det här priset har det kommit fler möjligheter. Så jag ska bana väg för fler unga från i synnerhet utsatta områden att våga tro på ljuset i slutet på tunneln”.

 

Kontakt

Instagram: Life2Mothers

Mail: life2mothers@gmail.com

 

Ladda ner hela artikeln här: 

William Almevik 02/05/19

     

Nyheter

 • Alumnisitdown med Nilla Fischer

  Östergötland Vecka 47 genomförs ledarskapsveckan nationellt inom UF-alumninätverket. I Östergötland gör vi något alldeles särskilt av det här tillfället: Tisdagen den 19 november är du som UF-alumn välkommen på sitdown tillsammans med Sveriges bästa fotbollsspelare: Nilla Fischer!
 • Alumnireportaget: Profilservice.se - från UF till AB!

  Östergötland Jag har stämt träff med Adam Zollner, UF-alumn och VD på Profilservice Nordic AB. Vi träffas på hans kontor på Tornby Handelsområde i Linköping. I lokalerna finns förutom kontor även ett showroom för profilprodukter samt ett tryckeri. Passande nog dagen till ära är jag klädd i Ung företagsamhets karakteristiska magnetarosa pikétröja, svart bomberjacka med vår logga samt en UF-väska, eftersom jag kommer direkt från ett skolbesök i Motala.
 • Årets finalister i Familjen Spendrups stipendium

  Sverige Varje år delas Familjen Spendrups stipendium ut till en UF-alumn med företagarambitioner. Vinnaren får en investering på 50 000 kronor för att utveckla sitt företag och bjuds in för att träffa Spendrups företagsledning under en dag.
 • ALUMNIREPORTAGET - MARGARETHA LANGUEVILLE

  Östergötland I år genomför över 31 000 gymnasieungdomar Ung företagsamhets processutbildning. Dessa elever är fördelade på 9 635 UF-företag över hela Sverige. Sedan starten 1980 har Ung företagsamhet utbildat över 420 000 ungdomar genom processutbildningen UF-företagande. En av de första var Margaretha Langueville.
 • Sök till UF alumnis nationella kommunikationsteam

  Sverige Har du ett brinnande intresse för UF alumni och kommunikation? Sök till det nationella kommunikationsteamet 2019/2020.