Alumnireportaget - Jessica Söderquist

Jessica läser sitt första år på universitetet och pluggar till ämneslärare i svenska och religion. Under läsåret 2017/2018 drev hon företaget Barnväktarna UF tillsammans med fem klasskompisar. De läste Barn och Fritid på Carlsunds Utbildningscentrum i Motala vilket gjorde dem väl lämpade för sitt uppdrag…Barnväktarna UF.

2018-12-06

Östergötland

 

Barnväktarna UF erbjöd barnpassning och i samband med detta ingick läxhjälp.

-”Vi upptäckte att föräldrar har för lite tid för sig själva och med varandra. Vi såg ofta att föräldrar sålde sina biljetter till konserter och liknande via Facebook för att de inte fick logistiken att gå ihop.”

Barnväktarna UF ingick under året ett samarbete med kommunens BarnCentrum. Ett samarbete som idag resulterat i fina priser! BarnCentrum genomförde under året tio kurstillfällen för föräldrar och under tiden blev barnen väl omhändertagna av Barnväktarna i lokaler direkt anslutna till kurslokalen. 

- ”Det var utmanande att ha hand om en grupp barn i olika åldrar från olika kulturer som aldrig träffats tidigare, men det var jättelärorikt” berättar Jessica.

Samarbetet mellan Barnväktarna och BarnCentrum har nu fått pris som Årets Medarbetarinnovation och var även nominerade i kategorin Årets Innovation på Motalagalan den 10 november. Prisutdelningen för Årets Medborgarinnovation ägde rum under Innovationsveckan och prispengarna ska gå till gemensam kompetensutveckling på BarnCentrum och Barn och fritidsprogramet på Carlsunds Bildningscentrums.

Studier och jobb
Jessica studerar nu mer på heltid på Linköping Universitet och var vid tiden för intervjun mitt uppe i en intensiv tentaperiod. Förutom att plugga jobbar hon även extra på Ica Maxi Motala.

- ”Jag försöker hitta balans mellan plugg, socialt liv och jobb… det är rätt skönt att komma till jobbet och veta att här pluggar jag inte.” Jessica var i början av UF-året kritisk till att driva företag, men blev glatt överraskad.

-”Det var jättekul att skriva affärsplanen och då få se hela processen och häftigt att upptäcka att man kan leva på sin idé.” Arbetet med Barnvakterna var dessutom väldigt socialt, något hon fått nytta av vid bemötande av kunder på Ica Maxi och i olika grupparbeten på universitetet. Jessica har sedan hon avslutade UF-kursen upptäckt att det hjälper att skriva UF på sitt CV.

-”Man visar att man klarar av något större än att sitta och läsa i en svenskabok.” berättar Jessica och skrattar.

Framtidsplaner
I framtiden vill Jessica undervisa i Svenska och Religion, men hon drömmer också om att skriva en bok. En författare är i allra högsta grad en egenföretagare och jag hoppas att hon får nytta av de erfarenheter hon skaffade sig under UF-året.

 

Ladda ner artikeln här: 

Nyheter

 • Alumnisitdown med Nilla Fischer

  Östergötland Vecka 47 genomförs ledarskapsveckan nationellt inom UF-alumninätverket. I Östergötland gör vi något alldeles särskilt av det här tillfället: Tisdagen den 19 november är du som UF-alumn välkommen på sitdown tillsammans med Sveriges bästa fotbollsspelare: Nilla Fischer!
 • Alumnireportaget: Profilservice.se - från UF till AB!

  Östergötland Jag har stämt träff med Adam Zollner, UF-alumn och VD på Profilservice Nordic AB. Vi träffas på hans kontor på Tornby Handelsområde i Linköping. I lokalerna finns förutom kontor även ett showroom för profilprodukter samt ett tryckeri. Passande nog dagen till ära är jag klädd i Ung företagsamhets karakteristiska magnetarosa pikétröja, svart bomberjacka med vår logga samt en UF-väska, eftersom jag kommer direkt från ett skolbesök i Motala.
 • Testa din idé på alumninästet

  Västerbotten I oktober är det dags för alumninästet som ger UF-företag chansen att träffa en expertpanel för att få hjälp att utveckla sina affärsidéer. Anmäl dig här.
 • Årets finalister i Familjen Spendrups stipendium

  Sverige Varje år delas Familjen Spendrups stipendium ut till en UF-alumn med företagarambitioner. Vinnaren får en investering på 50 000 kronor för att utveckla sitt företag och bjuds in för att träffa Spendrups företagsledning under en dag.
 • ALUMNIREPORTAGET - MARGARETHA LANGUEVILLE

  Östergötland I år genomför över 31 000 gymnasieungdomar Ung företagsamhets processutbildning. Dessa elever är fördelade på 9 635 UF-företag över hela Sverige. Sedan starten 1980 har Ung företagsamhet utbildat över 420 000 ungdomar genom processutbildningen UF-företagande. En av de första var Margaretha Langueville.