ALUMNIREPORTAGET - MARGARETHA LANGUEVILLE

I år genomför över 31 000 gymnasieungdomar Ung företagsamhets processutbildning. Dessa elever är fördelade på 9 635 UF-företag över hela Sverige. Sedan starten 1980 har Ung företagsamhet utbildat över 420 000 ungdomar genom processutbildningen UF-företagande. En av de första var Margaretha Langueville.

2019-06-17

Östergötland

Margaretha drev sitt UF-företag i årskurs åtta på Ånestadsskolan i Linköping som en tillvalskurs år 1981-1982. Total var det fem elever på skolan som ville prova på att starta driva och avveckla ett eget företag. Tillsammans bildade de ett av tio UF-företag som drevs i Sverige under Ung företagsamhets andra verksamhetsår.

”Jag minns att de olika rollerna i företaget var viktiga, vem som skulle ha vilken titel” , berättar Margaretha, som själv var ekonomichef i företaget.

UF-företaget

UF-företagets affärsidé var att köpa in litografier med motiv från Östergötland av en lokal konstnär. Eleverna ramade sedan in bilderna och sålde vidare konstverken, bland annat genom försäljning på Stora torget i Linköping samt till vänner och bekanta.

”Det här med produktion var spännande. Man tänkte sig en fabrik när man var i den åldern, och det var nog lite så vi tänkte när vi stod och monterade våra tavlor. Det skulle finnas ett visst tempo och flöde i tillverkningen” , förklarar Margaretha.

Året därpå, i årskurs 9, blev det dags att välja ett nytt tillvalsämne och den här gången var det Foto & film som var intressant.

”Vi fick spela in ett bankrån på Handelsbanken, vilket man normalt sett aldrig får göra. Detta tack vare kontakter från tiden som UF-företagare. Antagligen var det någon på banken som hade varit vår rådgivare under UF-året som hjälpte oss med det.”

Har drivit eget

Margaretha har alltid haft ett brinnande intresse för ledarskap. Vid sidan av sin vanliga anställning drev hon under en tid ett eget företag som arbetade med ledarskapsutveckling. Företaget är nu nedlagt och hon menar att det räcker gott med en egenföretagare i familjen, och syftar på sin man som driver Team Sportia i Mantorp.

Yrkeslivet

Idag arbetar Margaretha som HR direktör på Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB i Mjölby. Företaget arbetar med utveckling och produktion av lösningar för materialhantering. I Mjölby tillverkas bland annat batteridrivna inomhustruckar och andra logistiklösningar som levereras över hela världen.

Som HR direktör ansvarar Margaretha för företagets personalavdelning. HR-arbetet handlar bland annat om ständig utveckling av såväl ledare som medarbetare. Som en del i detta arbetar Margaretha nära företagets löneavdelning och enheten för internkommunikation. Detta för att kunna förmedla företagets erbjudanden till medarbetarna.

”Utveckling av medarbetare, organisation och produkter sker hela tiden i en lärande organisation” , menar Margaretha.

På Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB finns drygt 2 300 anställda samt ett par hundra konsulter. Det är även här som europakontoret har sitt säte. Margaretha har jobbat på företaget i snart fyra år och det som lockade var storleken på företaget och den spännande utvecklingen som sker av produkter och produktion.

”Att få jobba med människor är ett privilegium och att få se andra människor växa i sin omgivning är jättespännande", avslutar Margaretha.

William Almevik 18/04/19

Ladda ner hela artikeln här: PDF icon margaretha_langueville.pdf

Nyheter

 • Alumnireportaget - Lovisa Planås

  Östergötland Lovisa Planås är UF-alumnen från Strängnäs som kom till Linköping för att bli civilekonom, men som senare insåg att kallet i livet är att bli… UF-lärare!
 • Alumnisitdown med Nilla Fischer

  Östergötland Vecka 47 genomförs ledarskapsveckan nationellt inom UF-alumninätverket. I Östergötland gör vi något alldeles särskilt av det här tillfället: Tisdagen den 19 november är du som UF-alumn välkommen på sitdown tillsammans med Sveriges bästa fotbollsspelare: Nilla Fischer!
 • Alumnireportaget: Profilservice.se - från UF till AB!

  Östergötland Jag har stämt träff med Adam Zollner, UF-alumn och VD på Profilservice Nordic AB. Vi träffas på hans kontor på Tornby Handelsområde i Linköping. I lokalerna finns förutom kontor även ett showroom för profilprodukter samt ett tryckeri. Passande nog dagen till ära är jag klädd i Ung företagsamhets karakteristiska magnetarosa pikétröja, svart bomberjacka med vår logga samt en UF-väska, eftersom jag kommer direkt från ett skolbesök i Motala.
 • Årets finalister i Familjen Spendrups stipendium

  Sverige Varje år delas Familjen Spendrups stipendium ut till en UF-alumn med företagarambitioner. Vinnaren får en investering på 50 000 kronor för att utveckla sitt företag och bjuds in för att träffa Spendrups företagsledning under en dag.
 • Sök till UF alumnis nationella kommunikationsteam

  Sverige Har du ett brinnande intresse för UF alumni och kommunikation? Sök till det nationella kommunikationsteamet 2019/2020.