Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Emax 2020

Emax 2020

Bild: Emax Sverige

Den 14-18 juni arrangeras Emax Sverige för Sveriges främsta unga entreprenörer i åldern 18-20 år med syftet att ge dem kunskap, inspiration, nätverk och möjlighet att utvecklas i sitt unika entreprenörskap.

Emax Sverige arrangeras normalt sett på Chalmers tekniska högskola i Göteborg men genomfördes i år av förklarliga skäl som ett digitalt event.

För de drygt 100 deltagarna bestod dagarna framför skärmen av föreläsningar av inspirerande entreprenörer, fördjupande workshops, stora nätverksmöjligheter och coachning genom hela evenemanget av utbildade coacher. Dessutom tävlade deltagarna i Emax Challenge, där entreprenörerna fick träna på idégenerering, lagarbete och problemlösning kopplat till FN:s globala mål.

Stipendiaterna

Från Östergötland deltog fyra unga entreprenörer, och tidigare UF-företagare, som genom stipendium från Norrköping, respektive Linköpings kommun fick möjlighet att delta på evenemanget, vilket vi skrivit om tidigare.

Från Norrköping deltog Nathalie Coursell, Administratör i Nicks Finsnickeri UF och Emilia Löfberg, VD i Equal Care UF. Stipendiaterna från Linköping blev Arvid Sundin, VD i BioBox UF och Eric Carlqvist, Ekonomiansvarig i CAN Marketing UF.

Såhär beskriver deltagarna eventet:

Arvid Sundin

- Helhetsintrycket av Emax, nu i efterhand är positivt. Både föreläsare, personal och ledning var inspirerande och framförallt hade vi en väldigt bra coach i vår grupp.

 Det roligaste var att tävla i Emax Challenge, även fast det var hektiskt och stressigt.

Även föreläsningen av Jens Welin fastnade hos mig, han pratade om hur man leder folk och hur han gått tillväga under sin karriär, och hur man fortsätter vara relevant och tänka nytt.

Såklart var det tråkigt att eventet var digitalt, men det var väl arrangerat. Jag tror att jag skulle fått mer ut av ett fysiskt event, men jag kom definitivt inte där ifrån tomhänt.

Arvid

 

Emilia Löfberg

- Jag skulle säga att mitt helhetsintryck är väldigt positivt. Jag hade inte direkt några förväntningar innan eventet, med tanke på förutsättningarna, men jag är verkligen supernöjd. Såklart strulade tekniken lite, med ljud och uppkoppling, men en stor, stor eloge till gänget på Emax för att de fått ihop allt på så kort tid.

Det roligaste var alla nätverksmöten, one on one, att få träffa folk digitalt och få veta mer om dem personligen. Skulle det varit på plats skulle man nog mer träffats i grupp och lärt känna gruppen, nu lärde man verkligen känna individen. Min LinkedIn har exploderat om man säger så. Jag snittade nog 10 nätverkssamtal om dagen.

Det jag tar med mig är den här Emax-känslan, som alla har pratat om. Jag insåg fort att känslan inte är centrerad till en viss plats, utan att det är personerna som gör ett event.

Emilia

 

Eric Carlqvist

- Det var ett intressant koncept att blanda skapande och kreativitet med nätverkande med personer som delar ens vilja att vara kreativ och innovativ.

Vi fick utgå från en tårtmodell indelad i sex delar. Problem, lösning, marknad, validering, centrala aktiviteter och ekonomisk plan. I den första tävlingen skulle vi utgå från de två första tårtbitarna och hitta en lösning till ett av tre globala mål. Dag två fick man utveckla sin idé ytterligare eller hitta på en ny idé och lägga på resterande tårtbitar.

Därefter var det fyra individuella tävlingar där vi bland annat fick identifiera ett problem för unga entreprenörer i vår hemkommun, och presentera en lösning. Sedan var det en pitchfilm som man skulle spela in på 45 sekunder, därefter ett verkligt företags-case och sist en kalkylerad gissning om hur många nätverksmöten vi haft under veckan.

Nätverksdelen kunde typ inte blivit bättre, skulle jag vart där skulle jag inte gått fram till en random person och pratat 20-30 min. Man kanske dock skulle lärt känna några få djupare, men nu fick jag en bekantskap med fler.

Eric

 

Nathalie Coursell

- På söndagskvällen fick vi en introduktion av det program som eventet skulle genomföras i, vi fick veta vem som skulle vara vår coach och vilka som tillhörde ens lag. Jag trodde att det skulle bli tråkigt att sitta hemma i typ pyjamas och bara lyssna hela dagarna, men det var verkligen jättekul och bra arrangerat.

Under resterande dagar kollade vi på fler livesändningar, och vid sidan av hade vi en chatt, där vi kunde skriva till dem i studion, och på så sätt kändes det som vi var delaktiga.

Till de olika utmaningarna fick vi utgå från tre av de globala målen, nr 3, God hälsa och välbefinnande, nr 4, God utbildning för alla, och mål nr 11, Hållbara städer och samhällen.

På onsdag kväll var det prisutdelning, studion var dekorerad och vi hade vår avslutningskväll. Vinnarna presenterades, och de berättade mer om de olika utmaningarna.

Det jag tar med mig från Emax är modet att våga nätverka, för jag är inte jättemotig när det gäller det, att våga ta kontakt med andra. Och feedbacken, att våga ta emot feedback och lära av varandra.

Nathalie

 

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.