Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Fler än någonsin driver UF-företag i Östergötland - trots Covid-19

Fler än någonsin driver UF-företag i Östergötland - trots Covid-19

Läsåret 2020/21 driver 1688 gymnasieelever UF-företag i Östergötland. 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Hanna Edström, Regionchef Ung Företagsamhet Östergötland.

34 676 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2020/2021. I Östergötland uppgår siffran till 1688, vilket är en ökning med 65 elever sedan förra året. Statistiken avslöjar att andelen UF-företagare varierar kraftigt mellan gymnasieprogrammen. Att driva UF-företag är fortsatt populärt på Ekonomiprogrammet, medan andelen UF-elever på till exempel Naturvetenskapsprogrammet är oroväckande låg.

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över.

– I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer, säger Hanna Edström, Regionchef Ung Företagsamhet Östergötland.

Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och i större utsträckning är benägna att starta eget i framtiden. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord skillnad, både för individen och för samhället.

- 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i Region Östergötland behöver regionen i större utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Hanna Edström.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.