Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Hållbarhet fortsatt het trend när över 200 UF-företag gör upp i SM i Ung Företagsamhet
Omslag Nyhet SM

Hållbarhet fortsatt het trend när över 200 UF-företag gör upp i SM i Ung Företagsamhet

Hållbara materialval, återbruk och socialt ansvarstagande. Hållbarhetstrenden, såväl den ekologiska som den sociala är stark när över 200 UF-företag ska kämpa om segern i SM i Ung Företagsamhet 2022. I år hålls tävlingarna för första gången i Göteborg.

Efter två digitala SM i Ung Företagsamhet är det återigen dags för ett fysiskt evenemang. Efter att i flera decennier arrangerats i Stockholm är det nu Göteborg som för första gången står värd för mästerskapet.

SM i Ung Företagsamhet hålls 23-24 maj på Svenska Mässan och består av två olika delar. Dels ställer 226 UF-företag ut sina företagsidéer och produkter i mässhallarna, där allmänheten är välkommen, och dels tävlar företagen om SM-guld i 16 olika kategorier.

Varje tävlingskategori har en jury med representanter från näringslivet som väljer ut de skarpaste företagen.

 

Det finns många exempel på framgångsrika företag från Östergötland som har börjat sin resa som UF-företag däribland Locker Room Talk från Finspång, som vann ”Årets UF-företag” 2017, och CAN Maketing från Linköping som blev ”Årets UF-företag” i Sverige 2020 

 

För att kvalificera sig till SM har UF-företagen först kvala via regionala tävlingar. Den mest prestigefyllda kategorin är ”Årets UF-företag” där segrarna även får representera Sverige i EM, Gen-E, i Tallinn senare i sommar. Förra året vann Shear Joy med sin affärsidé om att tillvarata överbliven ull och av denna skapa trädgårds- och hemprodukter. Och hållbarhets- och miljötänk är en fortsatt stark trend bland årets finalister.

Från Östergötland tävlar tolv UF-företag från sex av länets kommuner. I kategorin Årets UF-företag tävlar Nordic-T UF, vars affärsidé är golfpeggar av kartong som möjliggör exponering av varumärken och Green Padel UF, som återskapar trycket som behövs i padelbollar, för att förlänga deras livslängd.

Affärsidéer som kretsar kring allt ifrån att ta hand om olika typer av matsvinn, restprodukter till att återbruka och återvinna material finns hos drygt hälften av årets 38 finalisterna i “Årets UF-företag”. Men det finns även gott om andra spännande affärsidéer kring samhälls- och stadsutvecklingsutmaningar hos de deltagande UF-företagen.

- Det är roligt att se alla finalisterna och deras kreativitet när det gäller affärsidéer.  Samhället står inför en stor grön omställning för att klara de globala hållbarhetsmålen och därför är det glädjande att se att så många har ett hållberhetsfokus. De unga är verkligen framtidens arbetskraft, säger Hanna Edström, regionchef på Ung Företagsamhet i Östergötland.

 

Om företagsformen UF-företag

Genom Ung Företagsamhet får elever på gymnasiet möjlighet att starta och driva egna företag, från affärsidé och marknadsanalys till finansiering, marknadsföring, försäljning och ekonomisk redovisning. Företagen kallas för UF-företag (UF=Ung Företagsamhet) och arbetet delas in i fyra faser: inför, starta, driva och avveckla.  Över 30 procent av en årskull gymnasieelever i Sverige driver UF-företag varje år, dvs ca 36 000 unga.

 

Om Ung Företagsamhet 

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement, som nominerats till Nobels fredspris 2022. Sedan 1980 har vi utbildat över 520 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även i grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Vi driver även nätverket UF alumni. Vi har 24 regionkontor, ett nationellt kansli och ca 130 anställda i hela landet. Vi stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.

 

Kontakt

Hanna Edström, e-post: hanna.edstrom@ungforetagsamhet.se Tel: 0705 87 30 10

William Almevik, e-post: william.almevik@ungforetagsamhet.se Tel: 0700-32 28 65

 

För mer information om SM, se även ungföretagsamhet.se

Nordic-T UF

Nordic-T UF, Årets UF-företag i Östergötland 2022

 

Green padel UF

Green Padel UF, Andrapristagare Årets UF-företa i Östergötland 2022

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.