Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Månadens UF-företag

Månadens UF-företag

Äggsperten UF

Ung företagsamhet i Östergötland utser varje månad från oktober till maj ett UF-företag i regionen till Månadens UF-företag. Utmärkelsen tilldelas ett företag som på något sätt utmärkt sig extra. Det kan handla om en spännande affärsidé, ett givande rådgivarsammarbete, ett lyckat säljtillfälle eller något som företaget själva lyfter fram som en framgångsfaktor.

Månadens UF-företag i oktober är Äggsperten UF från Folkungaskolan i Linköping. Sanna Höglund, Emelie Bergman, Lisa Ahlbeck, Alice Nordenhed och Lisa Johansson läser ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi samt juridik. De fem tjejerna var först ut i Östergötland med en fullständig registrering, i samband med uppstarten av UF-året 2020/2021, och tilldelas därför årets första utmärkelse.

 

Äggsperten UF

Företagets affärsidé är att erbjuda kravmärkta och ekologiska ägg hem till din dörr. Äggen kommer från frigående utomhushöns på Kalvestad gård utanför Vadstena. UF-företaget erbjuder en prenumerationstjänst där äggen levereras direkt till dörren två gånger i månaden.

”Om leveransen är i vårt närområde kommer det ske via cykel. Om det är längre tar vi bil, men levererar till fler hushåll samtidigt. Vi planerar även att klimatkompensera våra resor.” Berättar företagets VD Alice Nordenhed.

”Vi kommer förmodligen klimatkompensera genom ett företag som heter klimatkopensera.se, där kan man investera i olika projekt, exempelvis installera solpaneler i Indien, eller skog i andra delar av världen. Man räknar ut hur långt vi åkt, hur mycket vi släppt ut i koldioxid och hur mycket vi behöver kompensera för detta.”  Förklarar Emelie Bergman, företagets marknadsföringsansvarig.

 

Etablerade samarbeten

Förutom UF-företagets prenumerationstjänst till privatpersoner har tjejerna i Äggsperten UF redan etablerat samarbeten med två företag.

”Vi levererar ägg till ett café i Ljungsbro två gånger i veckan och har även ingått ett samarbete med AktiveraMera, ett företag i Linköping som står bakom Motions Race, som just nu fokuserar extra på hållbarhet. Genom dem har vi fått chansen att stå och sälja ägg vid deras kontor i Mjärdevi.” Berättar Lisa Ahlbeck som är ekonom i företaget.

leverans

 

Lärdomar och förväntningar

Sanna Höglund är företagets inköpare och administratör, hon är en av två medlemmar som läser inriktningen juridik, och som har valt till UF-kursen.

”Jag läser juridik, så UF var inte en del av mitt program, men lärarna på skolan sålde in det bra. I början var jag tveksam, men nu är jag glad över att vi även som kompisar kan ses mer, och skapa något tillsammans. Jag vet inte vad jag ska göra i framtiden, men ser det här som en möjlighet att ta reda på vad jag både tycker om och inte tycker om.”

Lisa Johansson, företagets försäljningsansvarig sammanfattar företagets UF-resa såhär långt på följande sätt.

”UF-året har än så länge varit väldigt roligt, och jag hoppas att det fortsätter så. Det här blir det praktiska moment under gymnasiet där vi äntligen får möjlighet att använda oss av de teoretiska kunskaper vi fått med oss under åren. Kul också att vi läser olika inriktningar och kan ta med oss olika erfarenheter in i företaget.”

 

Kontaktinformation:

Facebook: Äggsperten UF

Instagram Aggsperten_UF

E-post: aggspertenuf@gmail.com

logga

 

Notera: Transportstyrelsen är tydliga med att enbart den som har yrkestrafiktillstånd får bedriva yrkesmässig trafik. Yrkesmässig trafik är t.ex trafik där personbilar med förare ställs till allmänhetens förfogande mot betalning för transport av personer eller gods. Vi på Ung Företagsamhet säger nej till yrkestrafik såsom taxi och avråder starkt från andra typer av transportföretag som klassas som åkeri och som kräver yrkestrafiktillstånd. Avgörande för om en verksamhet ska betraktas som yrkestrafik/åkerverksamhet är vilket fordon som används och om UF-företaget tar betalt för sin leverans eller inte. Det är exempelvis möjligt att ha en transporttjänst med en cykel eller en flakmoppe. Det är också möjligt att låta leverans av en vara ingå i priset, vilket är fallet för Äggsperten UF.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.