Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Månadens UF företag

Månadens UF företag

REBRACE UF erbjuder en handgjord bit av svensk skärgård, som du med gott samvete kan bära med dig runt din handled. Återvunnen tamp flätas med metoden makramé och försluts med ett smyckeslås i sterling silver. Varje armband är unikt utifrån tampen som hittats och har en lokal anknytning.

Jasmine Jägervigg, Maya Skagerström, Elliot Wasslavik, Greta Åkerström och Alicia Sauer driver tillsammans REBRACE UF, som är månadens UF-företag i januari. Medlemmarna läser ekonomiprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Norrköping.

 

Affärsidén

Affärsidén att tillverka armband av material från den svenska skärgården växte successivt fram tidigt under UF-året. Det började med insikten om att medlemmarna ville ha en lokal koppling till Östergötland. De ville själva producera en vara, men samtidigt vara så klimatsmarta som möjligt.

”Vi fastnade snabbt för de globala målen och då specifikt de mål som berör havet. Vi tänkte att det inte är så många företag har fokus på just dem. I samband med det hittade vi en speciell artikel som vi tog mycket inspiration från som handlade om att det finns mycket gammal tamp i havet.” berättar Maya.

 

Mål och ambition

RREBRACE UF har tre fokusområden, dit de åker ut för att städa stränder och vikar från tamp, samtidigt som de samlar material till sitt hantverk. Armbandet som kunden sedan med gott samvete kan bära runt sin handled består av material hämtat från St Annas, Gryts eller Arkösunds skärgård.

Det stora målet för oss, samtidigt som vi lär oss om företagande och såklart vill sälja så mycket som möjligt, är att nå ut med information till våra kunder och tillsammans värna om den miljö som vi alla värdesätter. förklarar Elliot.

 

Tillverkning

REBRACE UF är mitt uppe i en intensiv tillverkningsfas, inför deras första produktlansering. Eftersom armbanden tillverkas av olika sorters tamp plockad på olika platser, blir varje armband unikt. Företaget planerar att släppa flera kollektioner allt eftersom de får in mer material.

”Vi börjar med att åka ut och leta efter tampen i skärgården. Därefter så tvättar den med miljövänlig sopa, vilket tar bort doften och så mycket som möjligt av smutsen. Den långa processen är därefter att fläta upp de olika tamparna. Vissa är bara virade och andra är flätade. Slutligen flätar vi våra armband med tekniken makramé, och fäster ändarna i två smyckeslås i sterling silver.” förklarar Alicia.

Armbanden kommer säljas för 199 kr styck, och än så länge finns 50 enheter redo för försäljning inför produktlanseringen.

 

Engagera dig för miljön

Ett av företagets stora mål för vårterminen är att arrangera en allmän skräpplockardag, om restriktionerna tillåter.

”Vår tanke från början har varit att vi ska arrangera minst en offentlig dag där allmänheten kan komma och plocka skräp tillsammans med oss för att uppmärksamma problemet med nedskräpning av våra hav.” berättar Jasmine.

Vill du vara med och bidra, eller vill du också kunna bära skärgården runt din handled, tveka inte att höra av dig till REBRACE UF.

 

Kontakt

E-post: uf.rebrace@gmail.com

Tel: Maya: 076 029 23 22

Instagram: @rebrace.uf

Hemsida: www.rebraceuf.se

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.