Den här sidans innehåll kommer från region Östergötland. Välj Östergötland som din region här eller välj en annan region här.

Månadens UF-företag i oktober är Not 2 Perfect UF

Företaget som skapar ett öppnare klimat och minskar den psykiska ohälsan.

2018-10-01

Östergötland

Maja Nyman och Linnéa Rapp går på Platengymnasiet i Motala och driver tillsammans UF-företaget Not2Perfect UF. Utifrån egna erfarenheter föreläser de för elever och lärare på högstadiet för att skapa ett öppnare klimat och minska den psykiska ohälsan bland unga. Anledningen till att de valde just den här affärsidéen var att de själva var i behov av en tjänst som denna när de gick i högstadiet. Tjejerna hade vitt skilda problem, vilket resulterat i att de idag har två olika perspektiv på psykisk ohälsa. 

Redan i våras började de med kostnadsfria föreläsningar för att samla på sig erfarenheter, eftersom ingen av dem tidigare varit ett fan av att stå framför folk och inte heller hade erfarenhet av att utbilda andra. Många av de skolor som de redan besökt har nu bokat in dem på ett återbesök och med deras nyanskaffade erfarenheter kan de nu med gott samvete ta betalt för sin tjänst.

  ”Genom våra föreläsningar har vi även vuxit i oss själva!”  berättar Linnea.

 Linnéa som är ekonomiansvarig och föreläsare i UF-företaget brottades tidigare med dåligt självförtroende, men kan idag utan problem stå i centrum och leda föreläsningarna.  I somras fick de möjlighet att åka till Italien tillsammans med en konfirmationsgrupp. Där de genomförde en workshop ihop. Framförallt fanns de där för att lyssna på de ungdomar som ville öppna upp sina hjärtan. Det var kul att få mycket respons från deltagarna och att de berättade om hur de själva mådde och kände, men det är samtidigt hemskt att det ska behöva vara så, att så många mår dåligt” säger Maja, VD och föreläsare.

Nu är UF-året igång på riktigt och tjejerna i Not2Perfect har samlat på sig den erfarenhet som krävs och ser positivt på framtiden. De har massa spännande saker framför sig. Bland annat ska de spela in en film där de pratar om psykisk ohälsa för att använda vid sina föreläsningar och på sociala medier. De ska även starta en hemsida och eventuellt föreläsa på föräldramöten framöver, för att ge föräldrarna verktyg att hantera barn som lider av psykisk ohälsa. Men framförallt ska de sprida sina historier och arbeta för att få bort det tabubelagda kring psykisk ohälsa!

Läs artikeln i sin helhet här: Not2PerfectUF 

 

Nyheter

 • UF-elever från Östergötland deltog på Emax

  Östergötland Linköpings kommun, genom Näringsliv och Tillväxt, och Norrköpings kommun, genom Näringslivskontoret, har i samarbete med Ung Företagsamhet i Östergötland delat ut två Emax stipendier vardera till gymnasieungdomar som har genomfört processutbildningen UF-företagande. Eleverna som har tilldelas stipendiet har visat upp en stor personlig utveckling under sitt år som UF-företagare och ges möjlighet att tillsammans med likasinnade vidareutveckla de kunskaper och förmågor de har fått med sig under UF-året. Emax Sverige ägde rum den 16-20 juni 2019 på Chalmers, Lindholmen i Göteborg. Från Östergötland fanns fyra UF-alumner på plats som drivit UF-företag under läsåret 2018-2019. Vi har pratat med deltagarna för att höra hur veckan har varit.
 • ALUMNIREPORTAGET - MARGARETHA LANGUEVILLE

  Östergötland I år genomför över 31 000 gymnasieungdomar Ung företagsamhets processutbildning. Dessa elever är fördelade på 9 635 UF-företag över hela Sverige. Sedan starten 1980 har Ung företagsamhet utbildat över 420 000 ungdomar genom processutbildningen UF-företagande. En av de första var Margaretha Langueville.
 • Alumnireportaget - Hamza Mostafa

  Östergötland Den 24 april mottog två östgötska UF-alumner stipendiet Kompassrosen. En av dem var Hamza Mostafa som prisas för sitt värdebaserade ledarskap. Stipendiet delades ut på Kungliga slottet av ingen mindre än H.M Konungen.
 • Så tänker finalisten Henrik om UF-företagande

  Östergötland Henrik Samuelsson från Platengymnasiet i Motala vann Årets UF-lärare i Östergötland och är nu en av fem finalister som har gått vidare till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm den 6-7 maj. Här kan du läsa om hans tankar kring UF-företagande!
 • Månadens UF-företag i Maj – Hair UF

  Östergötland Ninni Lemvig och Julia Köhl läser andra året på Anders Ljungstedts gymnasiums hantverksprogram, med inriktningen frisör. Tillsammans driver de UF-företaget Hair UF.