Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Q&A med alumni

Q&A med alumni

Namn: Arvid Sundin

Ålder: Född 2002, 18 år

Sysselsättning: Butikssäljare på Brothers i galleria Gränden i Linköping & Telefon intervjuare på Origo Group

År som UF-företagare: 2019/2020

Vilken skola gick du på: Katedralskolan i Linköping

 

Berätta om ditt UF år:

Jag drev företaget BioBox UF tillsammans med kollegorna Melker Eveborn och Alexander Svensson.  Vi hade inte planerat att driva UF tillsammans från början, men vi hade ett fantastiskt samarbete under året, med samma arbetsmoral. Teamet var verkligen A och O för att komma vidare med företaget.

Att driva företag var betydligt svårare och jobbigare än vad jag trodde att det skulle vara. UF-kursen var nog överlägset den mest krävande kursen på gymnasiet, inte teoretiskt, men tidsmässigt. Vi arbetade med våra tävlingsbidrag till 11–12 på nätterna innan deadline, för att få allt klart. Jag har många minnen från de kvällar vi satt kvar på skolan och pitchade för våra UF-lärare fram tills att vaktmästarna låste skolan och vi blev tvungna att gå hem.

Emellanåt ångrade jag nästan mitt val att läsa ekonomiprogrammet på grund av UF, men efter varje deadline var det en enormt skön känna. 75% av allt man gör i livet är inte det roligaste, och det gäller även UF, men resterande procent överväger det jobbiga.

 

Berätta mer om er affärsidé:

BioBox UF var ett marknadsföringsföretag som fokuserade på business to business försäljning. Vi började med att sälja annonsplatser på pizzakartonger, för att sedan sälja kartongerna vidare till rabatterat pris till pizzeriorna. Vi utvecklade även ett substitut till kebablådor av polystyren (ett material som påminner om frigolit).

Trotts att vi inte kom igång med vår produktion av våra miljövänliga kebablådor kom vi på en andraplats i Årets Hållbara UF-företag på SM i Ung företagsamhet, där vi även tävlade i kategorin Årets vara. Vi hade säkrat produktionsleden för kebabkartongen, men ganska snart efter den regionala mässan stod det klart att det var kört att sälja in annonsplatser på kebablådan. Få företag hade möjlighet att satsa på den här typen av analog marknadsföring i den osäkra konjunkturen.

 

Hur ser en vanlig dag ut:

Jag vaknar vanligtvis vid mellan 7–8 på morgonen, det varierar eftersom jag har ett oregelbundet schema. Om jag inte jobbar direkt på morgonen brukar jag försöka ta mig till gymmet, och tajma in när det inte är så mycket folk. Om jag jobbar på morgonen brukar jag gymma på lunchen.

En dag på Brothers jobbar jag som säljare och försöker sälja kläder till de kunder som kommer in, utifrån deras behov. Som säljare bildar man sig en uppfattning av kunden på typ en halv sekund, precis som vi gör privat när vi möter nya människor. Sen låter jag det gå ca 10 sekunder innan jag säger Hej och därefter försöker jag bilda mig en uppfattning av vilka intressen kunder har. Att vara säljare är ett skådespel, även fast klockan är mycket eller att man kanske inte har ätit på flera timmar måste man möta kunden med minst samma energi som kunden själv har.

Jag fick upp ögonen för sälj under UF-året, och jag tror att UF underlättade att få jobbet på Brothers. Som 18-åring får man dra nytta av de få meriter man har samlat på sig, och där var UF en stor del för mig.  

En dag på Origo Group jobbar jag som telefonintervjuare. Det är en helt annan dynamik i den typen av samtal som är betydligt svårare. Där är samtalet inte på kundens begäran, utan på vårt som ringer. Jag jobbar där några timmar i veckan för att fylla ut tiden. Vi gör intervjuer för alla företag som är i behov av statistik. Allt från Sifo undersökningar till försäkringsförmedlare.

På eftermiddagarna kan jag sitta och spela gitarr och pyssla med olika saker. Allt ifrån att plugga inför högskoleprovet till att spela dator.

 

Vad har du för framtidsplaner:

En anledning till att jag valde att ta sabbatsår är att jag inte riktigt vet vad jag vill göra i framtiden. Jag har sökt och kommit in på juridikprogrammet i Lund till våren, men kommer tacka nej på grund av pandemin. Det känns inte som att jag kommer få ut det jag vill av det som läget är nu. Jag funderar på att söka det till hösten igen.

Förstahandsvalet är dock att söka till business and economics på Handelshögskolan i Stockholm. Som tredjealternativ kan jag tänka mig att läsa ett naturvetenskapligt basår för att sedan plugga vidare till läkare.

 

Berätta om E-max:

Jag tilldelades ett stipendium av Linköpings kommun där jag fick möjlighet att delta på E-max i somras. E-max är en entreprenörskapsutbildning som normalt sett äger rum på Chalmers universitet i Göteborg. I år blev det dock digitalt på grund av pandemin.

Under dagarna samlas unga drivna entreprenörer från hela Sverige, för att utvecklas inom entreprenörskap och nätverk med lika och oliksinnade. Det arrangeras även olika tävlingar under eventet. Det var inspirerande och kul att få ta del av, men det digitala gjorde att vi gick miste om mycket av nätverkandet som annars är en stor del av konceptet.

 

Och slutligen, vad spelar du för instrument:

Jag har vart musikintresserad hela mitt liv. Jag skrev massa låtar med min granne när vi var typ 5–6 år och vi uppträdde på det diverse olika träffar. När jag var yngre spelade jag trumpet i drygt sex år och därefter började jag spela elgitarr, men jag kan spela lite alla möjliga instrument.

En stor anledning i att jag tilltalas av entreprenörskap är att det finns en stor kanal för kreativitet, vilket jag verkligen även tycker om privat.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.