Hem / Nyheter & Event / Östergötland / Utmärkelsen Årets UF-kommun till Motala kommun
Motalabron

Utmärkelsen Årets UF-kommun till Motala kommun

För femtonde året i rad har Ung Företagsamhet i Östergötland utsett Årets UF-kommun. Utmärkelsen delas ut för att uppmärksamma de östgötska kommunernas arbete med UF-företagande och har genom året kommit att bli ett trevligt inslag under våren.   

 

Motala kommun bäst i länet. 

Senast Motala kommun fick utmärkelsen var under pandemiåret 2020. Nu är det dags igen för Motala att motta den ärofyllda utmärkelsen.

Motalas arbete med UF-företagande har tagit ytterligare ett kliv. För första gången så driver elever från samtliga gymnasieprogram UF-företag i Motalas skolor; såväl nationella gymnasieprogram som gymnasiesärskolan och introduktionsprogram är involverade. Man har också byggt en organisation kring UF-företagandet, där alla lärare i någon omfattning involveras i arbetet som har gjort att Motala återigen blir utsedd till Årets UF-kommun i Östergötland. Det är imponerande, säger Hanna Edström, regionchef för Ung Företagsamhet i Östergötland. 

 

Fina priser till Motalas skolor under året.

Under detta år har Motalas båda skolor också fått många priser. Carlsund utbildningscentrum blev som enda svenska skola nominerad till ”Årets yrkesgymnasium i Europa” vid ”European Vocational Skills Week” som anordnas av EU-kommissionen och Platengymnasiet har blivit utsedda till ”Årets UF-skola i Östergötland”, avslutar Hanna Edström.

 

Ung Företagsamhet gör skillnad 

Rapporten Övning ger färdighet visar att utbildningen UF-företagande har betydande positiva effekter för samhällsutvecklingen. Den påvisar bland annat att det är betydligt fler personer med UF-bakgrund som startar företag i unga år jämfört med befolkningen i övrigt. Den före detta UF-eleven har även starkare etablering på arbetsmarknaden och färre antal arbetslöshetsdagar. Kommuner som har ett gott näringslivsklimat i kombination med UF-företagande på gymnasiet ökar tillväxten och jobbskapandet. Forskningsresultat visar med andra ord att entreprenörskapsträning på gymnasiet i form av utbildningen UF-företagande har långsiktiga, positiva effekter för elever i deras senare yrkesliv. 

Utdelningen för Årets UF-kommun 2022 kommer att ske vid Motala Expo, fredagen den 20:e maj kl. 11:00.

 

KORT FAKTA OM UNG FÖRETAGSAMHET 

Ung Företagsamhet är en ideell organisation som jobbar för att främja entreprenörskap och företagsamhet i det svenska skolsystemet. Genom våra läromedel för grundskolan och processutbildning UF-företagande ges unga människor möjligheten att utveckla sin kreativitet, skaparglädje och tro på sig själv. Detta är egenskaper som vi vet är en förutsättning för att lyckas som framtida arbetstagare, arbetsgivare eller arbetsskapare. Ung Företagsamhet har idag tre läromedel för grundskolan, Vårt Samhälle, Se Möjligheterna, Min Framtid och ekonomi samt processutbildningen UF-företagande för gymnasieungdomar som alla främjar entreprenörskap i skolan. Utbildningen UF-företagande har funnits i Sverige i över 40 år och vänder sig till gymnasieungdomar som får möjligheten att driva ett UF-företag under ett läsår på gymnasiet som är kopplat till en kurs på skolan. www.ungforetagsamhet.se 

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.