Plastslöjd
Vad är Plastslöjd?
En resurs men också en bov
Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, samtidigt som den skadar både människor, djur och natur. Naturen klarar inte av att bryta ner plasten vilket gör att det varje år hamnar flera miljoner ton plast i naturen – från toppen på Mount Everest till botten av de djupaste haven.
Vi måste bli bättre på att återvinna och inte minst återanvända plast. Trots att de flesta är medvetna om den stora mängden plast vi använder, saknas kunskap om hur vi kan ta tillvara den plast som redan finns. Det är det plastslöjd handlar om - ett initiativ för att öka skolelevers förståelse för problemen med plast i naturen. Tillsammans samlar vi in, sorterar, skapar och delar. Den insamlade plasten används för att skapa. Gärna något som löser ett problem i samhället eller för miljön. Var med och ta fighten mot plasten. Anmäl din skola till Plastslöjd i dag!
Ung Företagsamhet Stockholmsregionen belönar två bidrag från mellanstadiet och två bidrag från högstadiet med 5000 kr/klass till klasskassan.
Så fungerar plastslöjd
1. Anmäl din klass till Plastslöjd
Vill du och dina elever vara med på Plastslöjd? Fyll i bokningsformuläret HÄR, så har ni säkrat er plats. Vi håller dig uppdaterad med ny information löpande.
OBS! För att delta i Plastslöjd måste du vara registrerad hos oss. Det gör du enkelt HÄR. Att registrera sig och delta i plastslöjd är kostnadsfritt.
2. Introduktion
Med hjälp av introduktionsfilmerna från tekniska museet får eleverna lära sig mera om plastens egenskaper och återvinningsprocesser. Filmerna är också tänkta ge också inspiration skaparglädje. Om du som lärare tänker genomföra lektioner där plast ingår som en del av skolans ämnen kan filmerna vara en del av din lektionsplanering. Du som lärare avgör vilka av kursplanens ämnen du vill koppla ihop med plastslöjd. Förslagsvis teknik, kemi, samhällskunskap.
Här hittar du läroplanskopplingar för mellanstadiet:
Här hittar du läroplanskopplingar för högstadiet:
3. Plastslöjd – Digital utställning
Ni börjar med att ge er ut i närområdet tillsammans med eleverna för att samla plast. Bestäm tillsammans vilken plast som ni vill använda i Plastslöjden, till exempel en viss sorts flaskor eller en viss färg på plasten. Resten lämnas till plastinsamlingen. Tvätta den plast som ni vill använda.
Under plastslöjd kommer ni arbeta i Ung Företagsamhets plattform "Digital utställning". Det första steget för dig som lärare är att skapa elevgrupper, det gör du HÄR (logga in om du inte redan är inloggad). Varje klass får skicka in max 5 bidrag till tävlingen och du som lärare väljer själv hur du sätter ihop grupperna. Varje grupp kan arbeta med en dator i plattformen.
Lärarhandledning för plattformen Digital utställning:
Elevhandledning för plattformen Digital utställning:
När du skapat grupper kommer du kunna dela en länk till eleverna. När eleverna fått länken kan de på ett enkelt sätt arbeta i plattformen. De kommer bland annat presentera sina idéer, lägga upp bilder, filmer och koppla ihop sin idé med FN:s globala mål. Eleverna väljer en avtar som guidar dem genom de olika stegen fram till att ska publicera sin ide.
4. Plastslöjd - Skapandet
Nu har det blivit dags skapa något av plasten som ni samlat in. Du som lärare avgör hur mycket tid ni kan lägga på att själva plastslöjden. Den insamlade plasten används för att ge eleverna möjligheten att skapa. Det kan vara en lampa, en skulptur, ett smycke eller varför inte en prototyp till en uppfinning? Gärna något som löser ett problem i samhället eller för miljön! Det finns massor av saker som man kan tillverka av plast! Låt fantasin flöda, men titta noggrant på vad som efterfrågas i tävlingskriterierna.
Tävlingskriterier för plastslöjd:
När ni tävlingsbidragen publiceras kommer alla som deltar i tävlingen att kunna se varandras idéer. Utställningen med alla ideér kommer att ligga uppe till dess att en vinnare är utsedd 9 maj 2023.
Glöm inte att sista dagen för att publicera ett tävlingsbidrag är 28 april 2023.
Tävling!
Du kan genomföra plastslöjd och publicera elevernas tävlingsbidrag till och med 28 april 2023 som är sista dagen för att publicera tävlingsbidrag i vår digitala plattform. Vinnande tävlingsbidrag publiceras på Ung Företagsamhet Stockholmsregionens hemsida 9 maj 2023.
Ung Företagsamhet Stockholmsregionen belönar två bidrag från mellanstadiet och två bidrag från högstadiet med 5000 kr/klass till klasskassan.