Vad är Plastslöjd?

En resurs men också en bov

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men det finns också väldigt mycket med plast som är fruktansvärt dåligt. När plasten hamnar i naturen blir den skadlig för människor och livsfarlig för djuren. Det finns delar i samhället där plasten fortfarande är helt nödvändig, till exempel inom högteknologin, men inom en hel del andra områden måste plastanvändningen minskas och ersättas av mer hållbara alternativ.

Dessutom behöver vi bli mycket bättre på att återvinna och inte minst återanvända plast. För trots att de flesta är medvetna om att vi använder alldeles för mycket plast, så saknas kunskap om hur vi kan ta tillvara den plast som redan finns. Det är det plastslöjd handlar om.

Tillsammans samlar vi in, sorterar, skapar och delar. Den insamlade plasten använder ni för att skapa något. En lampa, en skål, en plastskulptur eller varför inte en prototyp till en uppfinning som ni har kommit på? Gärna något som löser ett problem i samhället eller för miljön. Var med och ta fighten mot plasten. Anmäl din skola till Plastslöjd i dag!

Samarbete

Initiativet vänder sig till mellan och-högstadieskolor runtom hela Stockholm och uppmanar på ett enkelt och roligt sätt att engagera elever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Ett initiativ som Ung Företagsamhet Stockholm i samarbete med Tekniska Museet, Håll Sverige Rent, Hand in hand och projektet Waves of Change ställer sig bakom. Projektet genomförs med stöd från Svenska Postkodlotteriets drömfond.

Så fungerar plastslöjd

1. Anmäl din klass till Plastslöjd

Vill du och dina elever vara med på Plastslöjd? Fyll i bokningsformuläret HÄR, så har ni säkrat er plats. Vi håller dig uppdaterad med ny information löpande.

OBS! För att delta i Plastslöjd måste du vara registrerad hos oss. Det gör du enkelt HÄR
Att registrera sig och delta i plastslöjd är kostnadsfritt.

2. Plastinsamling

Ni börjar med att ge er ut i närområdet tillsammans med eleverna för att samla plast. Bestäm tillsammans vilken plast som ni vill använda i Plastslöjden, till exempel en viss sorts flaskor eller en viss färg på plasten. Resten lämnas till plastinsamlingen. Tvätta den plast som ni vill använda. I tävlingen finns ett särskilt pris till den klass som samlat in mest plast.

Bokför mängden plast i kilo HÄR. 

2. Introduktion

Med hjälp av introduktionsfilmerna från tekniska museet får eleverna lära sig mera om plastens egenskaper och återvinningsprocesser. Filmerna är också tänkta ge också inspiration skaparglädje. Om du som lärare tänker genomföra lektioner där plast ingår som en del av skolans ämnen kan filmerna vara en del av din lektionsplanering.

Du som lärare avgör vilka av kursplanens ämnen du vill koppla ihop med plastslöjd. Förslagsvis teknik, kemi, samhällskunskap.

Här hittar du läroplanskopplingar för mellanstadiet:

Här hittar du läroplanskopplingar för högstadiet:

 

3. Plastslöjd – Idéer som gör det möjligt

Under plastslöjd kommer ni arbeta i Ung Företagsamhets plattform "Idéer som gör det möjligt". Det första steget för dig som lärare är att skapa elevgrupper, det gör du HÄR (logga in om du inte redan är inloggad). Varje klass får skicka in max 5 bidrag till tävlingen och du som lärare väljer själv hur du sätter ihop grupperna. 
Varje grupp kan arbeta med en dator i plattformen.

Lärarhandledning för plattformen Idéer som gör det möjligt: 

Elevhandledning för plattformen Idéer som gör det möjligt: 

När du skapat grupper kommer du kunna dela en länk till eleverna. När eleverna fått länken kan de på ett enkelt sätt arbeta i plattformen. De kommer bland annat presentera sina idéer, lägga upp bilder, filmer och koppla ihop sin idé med FN:s globala mål. Eleverna väljer en avtar som guidar dem genom de olika stegen fram till att ska publicera sin ide.

4. Plastslöjd - Skapandet 

Nu har det blivit dags skapa något av plasten som ni samlat in. Du som lärare avgör hur mycket tid ni kan lägga på att själva plastslöjden. En lampa, en skål, en plastskulptur eller varför inte en prototyp till en uppfinning som ni har kommit på? Gärna något som löser ett problem i samhället eller för miljön. Det finns massor av saker som man kan tillverka av plast! Låt fantasin flöda, men titta noggrant på vad som efterfrågas i tävlingskriterierna.

Tävlingskriterier för plastslöjd: 

När ni tävlingsbidragen publiceras kommer alla som deltar i tävlingen att kunna se varandras idéer. Utställningen med alla ideer kommer att ligga uppe till dess att en vinnare är utsedd den 9 maj 2023.

Glöm inte att sista dagen för att publicera ett tävlingsbidrag är 28 april 2023.  

Tävling!

Du kan genomföra plastslöjd och publicera elevernas tävlingsbidrag från och nu och fram till fredagen den 28 april 2023 som är sista dagen för att publicera tävlingsbidrag i vår digitala plattform. Vinnande tävlingsbidrag publiceras på Ung Företagsamhet Stockholmsregionens hemsida tisdagen den 9 maj.

Ung Företagsamhet Stockholmsregionen belönar två bidrag från mellanstadiet och två bidrag från högstadiet med 5000 kr/klass till klasskassan. Den klass som samlat in mest plast vinner biobiljetter till hela klassen!

Frågor? Kontakta oss

Ung Företagsamhet Stockholm
Projektledare, Stockholm