Så får ni tag på pengar för att starta upp UF-företaget

Ett UF-företag får inte ta lån. Men så här kan ni göra för att få in pengar att starta med.

2018-11-12

Sverige

Enligt lagen är medlemmarna i ett UF-företag  personligt ansvariga för skulder  i företaget när året är slut. Det betyder att en fodringsägare, till exempel ett annat företag som ni köpt varor av, kan vända sig till vem som helst i ert företag och kräva att få tillbaka hela skulden. Tänk därför noga igenom er affärsidé och se till att ni har bra koll på ekonomin, så att ert UF-företag kan gå med vinst.

Köp boken "Mitt UF-företag. Entreprenörskap på riktigt"

Riskkapitalsedlar
För att få in pengar till ett UF-företag kan andra personer investera (satsa pengar) i företaget genom ett speciellt system med riskkapitalsedlar som finns för UF-företag. Ett bra sätt att få ihop pengar till registreringsavgiften och startkapitalet  är att erbjuda riskkapitalsedlar. Dessutom får företaget fler ägare, vilket betyder att fler personer är intresserade av att det går bra för företaget.

Priset per riskkapitalsedel är 10, 50, 100 eller 250 kronor. Varje  person får investera i ert UF-företag för högst 250 kronor totalt. Det gäller även er själva. Varje medlem i UF-företaget måste äga minst en riskkapitalsedel på tio kronor. Ett UF-företag får totalt erbjuda riskkapitalsedlar för maximalt 10 000 kronor. Sedlarna får inte säljas vidare av dem som köpt dem.

Riskkapitalägaren kan inte kräva att få tillbaka sina satsade pengar om verksamheten inte är lönsam, utan riskerar att förlora sina pengar om UF-företaget inte får några intäkter. Men riskkapitalägaren förlorar inte mer än det belopp som hen har satsat.

Den som äger en riskkapitalsedel har ingen röstsätt i UF-företaget. Det är bara UF-företagets medlemmar som har rösträtt.

När ni erbjuder andra att investera i riskkapitalsedlar i ert företag ska ni berätta om er affäridé, om UF-företagande och om vilka regler som gäller för riskkapital.

Innan ni börjar erbjuda investerare riskkapitalsedlar måste ni ha fått ett UF-registreringsbevis. Pengarna från de första riskkapitalsedlarna använder ni för att betala registreringsavgiften, och det är bara ni i UF-företaget som får göra denna investering. Men ni kan förstås börja ta upp intresseanmälningar från andra investerare.

Riskkapitalsedlar finns i ditt dokumentarkiv när du loggat in på ditt UF Showroom. Skriv ut både bak och framsida av sedeln, gärna på ett tjockare papper och i färg.

Starta ditt UF-företag nu

Nyheter

 • UF-alumner prisade av Claes-Göran Sylvéns entreprenörsfond

  Sverige Amanda och Calle drev UF-företag hemma i Skåne. Nu driver de vidare sitt företag som aktiebolag och har prisats av ICA.
 • Ung Företagsamhet Skåne söker regionchef

  Sverige Du kommer ha en mycket bred roll med stort ansvar och mandat. Du svarar mot styrelsen. Är du redo för en ny utmaning?
 • Sök Ljungbergsfondens teknikstipendium

  Sverige Teknikstipendiet på 10 000 kronor delas årligen ut till en tidigare UF-företagare av Erik Johan Ljungbergsfonden och syftar till att öka intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap.
 • Viktor: Ge dina elever internationella möjligheter

  Sverige Entrepreneurial Skills Pass (ESP) är framtagen av Junior Achievement Europe i samarbete med flera länder. UF-läraren Viktor Larsson har varit med från starten.
 • Vinnarna i Blixtlåset vill driva UF-företag

  Sverige Finalen i tävlingen Blixtlåset, Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer, gick av stapeln den 16 maj på Nacka Gymnasium i Stockholm. Totalt har ca 250 lag deltagit i åtta regionala tävlingar. Av dessa gick 35 vidare till finalen i Nacka och tävlade om att bli Svenska Gymnasiemästare i Innovation.