Sexistiskt snack blev affärsidé

Med föreläsningar om jämställdhet för unga idrottande pojkar vill Locker room talk UF få till ett justare snack i omklädningsrummen. Affärsidén fick Rogerio Silva och Shanga Aziz från Finspång att vinna SM-guld i Ung Företagsamhet 2017.

2017-05-16

Sverige

En vecka efter att ha blivit korad till Sveriges bästa UF-företag 2017 når vi Locker room talk mellan två lektioner på Nya Bergska gymnasiet i Finspång. Det är slutspurt inför skolavslutningen och massor att göra.  

- Det är först nu det börjar sjunka in att vi vann Årets UF-företag. Det var så mycket kärlek på mässan och galan! Folk peppade oss verkligen och det ska bli så kul att representera Sverige på EM i Bryssel, säger Shanga Aziz.

Under två dagar på SM i Ung Företagsamhet tog killarna besökarna med storm med sin annorlunda monter. Ett omklädningsrum med bänkar, plåtskåp, klotter och ett par VR-glasögon. Genom dem förflyttades tittaren till ett riktigt omklädningsrum och fick höra och se pojkar i 12-årsåldern tala om varandra och tjejer i termer som hora och bögjävel.

- Det är lätt att prata om hur det snackas i omklädningsrummet men det blir obehagligt att höra hur det låter på riktigt, säger Rogerio Silva.

Företagets affärsidé är att åka ut till sportklubbar och träffa 10–14-åriga pojkar i omklädningsrummen för att prata om jämställdhet och schyssta attityder. 

- Att arbeta med jämställdhet står i alla sportklubbars värdegrund, men de har sällan några verktyg att arbeta med det på riktigt. Vi förser lagen med verktyg och det nappade Riksidrottsförbundet på som vi i dag samarbetar med, säger Shanga.

Efter sommaren omvandlar Rogerio och Shanga UF-företaget och kommer att driva verksamheten vidare och stöttas av både Riksidrottsförbundet och näringslivet.

- Då ska även idrottsföreningarna få utbildning i hur de kan prata om jämställdhet med sina spelare och vi har tagit fram ett helt nytt utbildningsmaterial, säger Rogerio.

I sommar representerar Locker room talk UF Sverige i EM i Ung Företagsamhet som hålls i Bryssel.

Fotograf: Boo Gunnarsson

Nyheter

 • Årets UF-företag Locker room talk får en miljon

  Sverige Zlatan Ibrahimovic delade ut sitt eget pris - "Number 10" - för första gången på Fotbollsgalan 2017. Det gick till organisationen "Locker room talk" - som får en miljon kronor. - Välförtjänt, säger Ibrahimovic i en videohälsning till vinnarna.
 • Grundaren av iZettle tror på Ung Företagsamhet

  Sverige - Det är viktigt att lära sig entreprenörskap redan tidigt i skolan, säger Jacob de Geer. Och förklarar varför du ska starta UF-företag.
 • UF-alumner blev ledare för en dag

  Sverige UF alumni kickade igång globala entreprenörskapsveckan med att låta UF-alumner följa en framgångsrik ledare för en dag. Möt några av dem som var med under tisdagen.
 • Så blir du en grym säljare i UF-företaget

  Sverige Som säljare är du företagets ansikte utåt. Lyssna på vår podd för tips på hur du blir bra på att sälja.
 • "Hade aldrig startat företag om jag inte drivit UF-företag.”

  Sverige Erik drev UF-företag på Tullängsskolan i Örebro. Idén till sitt UF-företag fick han när han sommarjobbade på McDonald’s. I dag har Erik 100 anställda.