Skånskt UF-företag ska rädda sugröret i Europa

Sugröret är dött. Leve sugröret! Studenterna från Malmö vill rädda drickupplevelsen genom naturliga sugrör av svenskt råghalm. Nyligen vann Rawstraw UF Svenska mästerskapen. Nu ska deras idé prövas i Europa.

2019-05-16

Sverige

Coca-Cola i Australien har slutat att sälja sugrör av plast. Och i våras kom EU-kommissionen med ett förslag om att förbjuda en lång rad engångsprodukter i plast, som sugrör och bestick. Att hitta något att ersätta plaströren med ligger i tiden.

UF-företaget från Malmö började experimentera. Anna, Daniel, Elise, Josephine och Linnea laborerade med gelatin, majsstärkelse och äppelrester i köket. Men resultatet blev inget vidare. Först när en av studenternas mamma påminde om att det tyska ordet för sugrör är ”strohhalm” ramlade polletten ner.
- Då fattade vi att det var just halm vi skulle använda oss av, berättar företagets vd Anna von Gross.

Gruppen fick kontakt med en halmtakläggare och en bonde i Hörby. Det visade sig att råghalmen hade alla de egenskaper som behövdes för att skapa förnyelsebara sugrör. Idén utvecklades och produktionen satte igång hemma i en av studenternas kök. De vann den regionala UF-mässan i Skåne och nyligen korades de till Sveriges bästa UF-företag 2019. Med vinsten kommer biljetter till franska Lille där de ska tävla i EM.


Hur kändes det när ni fick reda på att ni vunnit?
– Alltså, det var omedelbar lycka, vi skrek och hoppade av glädje, förklarar Josephine Daly-Tempelaar som är marknadsförare i bolaget.

Det är ett gäng målmedvetna ungdomar som lyft SM-pokalen i Victoriahallen på Stockholmsmässan i maj. Företagets vd berättar att de redan från dag ett varit inställda på att vinna SM och ta UF-företaget ut i Europa.

När började ni känna att ni hade chans att vinna?
– Efter de regionala tävlingarna började det kännas som vi hade en chans på vinst i Stockholm säger Elise Lindow och ler.

Men Linnéa Jerlebo avslöjar att de inte riktigt börjat samla sig inför avfärden till EM i Lille.
– Nähe, men den sjukt sköna känslan börjar sjuka in. Det klart att vi ska börja med att öva ordentligt på en engelsk pitch. Det känns även extra bra med EU:s nya lagstiftning kring engångsartiklar i plast, som vi ska lyfta extra mycket.

Målsättningen är solklar.

– Först och främst att vinna EM, skrattar Anna. Men sedan ska vi starta ett riktigt aktiebolag!

Stunden när de hämtade sin först leverans av halm i Skurup har stannat kvar som en väldigt speciell dag för dem.
– Ja, vi kunde inte vänta med att se om det skulle funka. Så vi började klippa sugrör i bilen och stannade på McDonalds utanför Skurup för att testade om sugrören funkade, och det gjorde de!, förklarar Josephine Daly-Tempelaar.

Ung Företagsamhets regionchef i Skåne, Philip Allgoth, är väldigt imponerad av företagets framgångar.
– Ja, verkligen! Vi har förmånen att träffar tusentals unga driva entreprenörer varje år, men vi märkte tidigt under läsåret att det var något väldigt speciellt med Rawstraw.

Philip hoppas att Ung Företagsamhet tillsammans med sina partners kan hjälpa ungdomarna att förverkliga sin dröm att gå från UF till AB.
– Men först ska vi göra allt vi kan för att hjälpa dem förbereda sig inför EM, så EM-guldet kommer hem till Sverige!

Nyheter