Alla borde testa att driva UF-företag!

Sofie och Victoria grundade det ekologiska glassvarumärket Yollibox som säljs hos över 800 återförsäljare i Sverige och Finland. Redan på gymnasiet startade de sina första företag.
Läs mer om Sofie och Victoria

Vi träffades första gången när vi jobbade på en tidning och märkte snart att vi båda hade stora visioner och drömmar. Vi älskar glass, var väldigt inspirerade av frozen yoghurt-kulturen i Kalifornien och undrade varför det inte fanns i Sverige. Efter en bilresa till Båstad hade vi lagt upp planerna och startade sedan Yollibox. Det var sex veckor efter att vi träffats för första gången.

När vi startade hade vi inga pengar. Vi pluggade på universitetet och jobbade extra för att klara oss. Som för de flesta nystartade företag jobbade vi dag och natt för att få det att börja snurra.

Mycket har hänt sedan starten för nära fem år sedan. Idag är glassjätten Triumf Glass minoritetsägare och säljpartner i Yollibox. Produkterna finns nu även hos den finska matvarukedjan Kesko liksom hos Hemglass i Sverige. Sommaren 2016 lanserades miniförpackningar hos Preem liksom den nya smaksuccésmaken Peanut Butter Bonanza. Nu ligger fokus på produktutveckling. Målet med Yollibox är att driva förändring inom glassindustrin med fokus på hälsa och hållbarhet.

Vi har båda drivit UF-företag på gymnasiet. Det som är grymt med Ung Företagsamhet är att det ges tid och utrymme i schemat för nya idéer, skapande och drömmar – det är vad entreprenörskap handlar om enligt oss. Alla borde testa UF-företagande! Även om det i slutändan visar sig att det inte är din grej så kommer du att ha nytta av att kunna paketera och sälja ett budskap, en idé, en tjänst eller en produkt. Men framförallt ger UF ett nytt perspektiv – vi alla kan vara med och skapa den verklighet vi lever i. Du kan vara med och förändra. Det är coolt! 

Ung Företagsamhet gör skillnad.

Jag vill stödja Ung Företagsamhet.

Namn: Victoria Carlsson och Sofie Stenmark

Kommer från: Örsundsbro och Stockholm

Aktuell med: grundare av det ekologiska glassvarumärket Yollibox.

Ung Företagsamhet
erbjuder utbildning i företagande på gymnasiet.

UF-företagare
startar fler företag, får högre inkomst och blir oftare chefer.

Dessutom visar forskning att de lättare får jobb senare i livet.