Beleco lanserar banbrytande möbeltjänst

UF-företagande gör skillnad. Från att för sju år sedan ha byggt sitt första företag på webben som UF-företag, är Pontus Gustafsson nu med och lanserar en digital marknadsplats för möbler som ska förändra hur vi konsumerar inredning.

2017-04-06

Stockholm

 

– Vi ser idag hur människor förflyttar sig betydligt mer än tidigare och att ägandeskap kan vara någonting jobbigt. Det är inte så resurseffektivt att köpa och slänga möbler, vi försöker lösa det genom att man får möjlighet att hyra sitt möblemang. Tanken är att det också ger möjlighet för unga människor i karriären att även ha råd med att ha designmöbler hemma. Beleco är helt enkelt en digital marknadsplats för möbler, säger Pontus Gustafsson, som är en av fyra grundare bakom bolaget.

Vi backar bandet, hur kom det sig att UF-företagandet blev viktigt för den vidare entreprenörskarriären?

– Jag gick på en gymnasieskola med handelsinriktning, där det kändes som att alla drev UF-företag. Jag fick själv välja till UF-företagande som mitt individuella val, vilket jag är glad för att jag gjorde. Att driva UF-företag var jättekul, särskilt mässan och finalen gjorde mig sjukt taggad. Det lärde mig extremt mycket som jag har nytta av även idag i min roll som co founder för en startup. Man lär sig att vara proaktiv och att ta initiativ själv, säger Pontus Gustafsson.

UF-idén var även den en plattformslösning:

– Vår affärsidé byggde på att skapa en marknadsplats som kopplade samman studenter i min skola med personer som hade behov av hushållsnära tjänster. Det här var precis efter när ROT och RUT kom och jag tog på mig en hel del av uppdragen själv och fick lära mig hur man tvättar fönster och städar, mamma var väldigt nöjd också, säger Pontus Gustafsson och skrattar.

UF-företaget blev till en bisyssla som drevs vidare i liten skala parallellt med studier.  Därefter startade Pontus ett nytt bolag som ledde till jobb i Berlin för företaget Rocket Internet som bygger internetbolag. Att fånga nya intryck och bygga ett starkt nätverk har varit viktigt.

– UF-mässan var bland det roligaste jag gjort under mina tre år på gymnasiet. Att få se de andra bolagen och deras produkter och tjänster var sporrande. Bara att inspireras av de drivkrafter unga har! Jag ska själv dit för att fylla på med inspiration. Dessutom hittar man produkter som inte går att köpa någon annanstans, unga har inte låsningar i gammalt tänk utan kommer på bra lösningar på problem som de själva sett, på nya sätt.

Idag läggs allt fokus på Beleco.

– Vi har just lanserat en betaversion och har testat processerna under vintern, den stora lanseringen kommer under april månad. Om fem år har vi internationaliserat verksamheten till de nordiska länderna och även börjat kolla ner mot kontinenten.

Att förutsättningarna för att lyckas finns är tydligt, drivet är starkt både hos Pontus och teamet bakom Beleco. Något som kommer naturligt ur glädjen att få ta fram sin egen produkt och lägga sin tid på att bygga upp ett företag.

– Jäklar vad kul det är med entreprenörskap, konstaterar Pontus Gustafsson.

Läs mer på www.beleco.com

Nyheter

 • Nominera en alumn till Crenova-utmärkelsen

  Jönköping Har du drivit UF-företag i Jönköpings län? Driver du idag ett företag eller har ambitioner att starta? Då är Crenovagruppens utmärkelse något för dig. Värnamo-företaget Crenovagruppen och Ung Företagsamhet delar ut 25 000 till en ung entreprenör med framtidsvisioner.
 • David och Tommie möttes genom UF alumni

  Sverige Genom UF alumni har nyblivna alumner som befinner sig i början av sin karriär- eller bolagsresa matchats ihop med äldre alumner som kommit lite längre längst resans gång.
 • Gott nytt alumniår!

  UF alumni I början av året skickades ett årsbrev till alla medlemmar i UF alumni. Nyfiken? Läs brevet här.
 • Hon blir nationell representant för UF alumni

  UF alumni Tova Aura har engagerat sig i nätverket det senaste året och är nu redo att ta nästa steg - att utveckla UF alumni på nationellt plan.
 • Mentorskap är nyckeln till framgång

  Sverige Genom UF alumni träffar nya alumner, i början av sin karriär, äldre alumner som kommit lite längre.