Fyra framgångtips från förra UF-företagaren

För 15 år sedan drev Pontus Holgersson sitt UF-företag. Sedan 2014 driver han finansbolaget Consector och är nu tillbaka som partner för Ung Företagsamhet Stockholmsregionen och sitter i juryn för tävlingen Årets Tjänst. Här ger Pontus sina bästa tips till dig som vill lyckas med ditt företag!

2016-10-26

Stockholm

 
Världens största taxibolag äger inte några fordon. Återförsäljaren med högst omsättning saknar varulager och världens största boendeförmedlare äger inte några fastigheter. Det är dagens verklighet där Uber, Alibaba och Airbnb alla blivit världsledande i sina respektive branscher genom att para ihop företag och konsumenter på ett användarvänligt och enkelt sätt.

Pontus Holgersson grundade finansbolaget Consector på samma vis med visionen att revolutionera hur privatpersoner jämför och upphandlar lån och kreditkort på ett och samma ställe. Nu vill ha ge tillbaka till Ung Företagsamhet.

– När jag gick på gymnasiet ville alla bli finansgurus, rockstjärnor eller VD, idag är det hippt att vara entreprenör. Att starta företag i tidig ålder gör att man får insyn i ett företags olika ansvarsområden och dimensioner och man hittar vilka områden man gillar och vad man är bra på. UF är ett fantastiskt sätt att få prova på att driva företag. En fantastisk möjlighet!

– Det viktigaste är att våga och inte vara rädd för att misslyckas. Att misslyckas är att lyckas. Man lär sig alltid något på vägen som gör en ännu starkare och bättre, menar Pontus Holgersson
 

Pontus fyra framgångstips

 1. Ha roligt och våga satsa
  ”Gör det du älskar och du behöver aldrig jobba en dag till i ditt liv” sa den kinesiske filosofen Konfucius. Det kan låta som en klyscha, men är i många fall sant. När man driver och startar eget företag får man möjlighet att arbeta med en ide som du brinner för. Detta smittar av sig och återspeglas i ditt arbete och slutligen till dina kunder. Du är ditt varumärke och det märks om du tror på din idé. Våga tänka stort, sätt mål och se möjligheter istället för problem.
   
 2. Lös någon annans problem och fokusera på upplevelsen
  Oavsett om det är ett problem som saknar lösning eller om någon redan har en lösning så kan du alltid göra det bättre. Att starta något unikt är ofta svårt vilket medför att det alltid är viktigt att prioritera användarupplevelsen. I dagsläget är många produkter liknar varandra, ta mobiloperatörer som ett exempel, det skiljer några kronor mellan samma abonnemang hos olika operatörer. Det är ett tydligt exempel på att relationen mellan företaget och kunden ofta blir det avgörande i valet.
   
 3. Glöm inte att sälja
  Det är svårt att sälja produkter och tjänster enbart genom marknadsföring. Oavsett om du har världens bästa produkt så säljer den inte sig själv. Träna er på försäljning så att ni vågar sälja, lär er se kundens behov och när du har en kund, ta tillfället i akt och sälj mer!
   
 4. Våga ta hjälp
  Som entreprenör är det en fördel om du är lite av en generalist som kan lite om mycket. Det innebär också att när du har en affärsidé, så är det inte säkert att du har alla nischkunskaper som behövs. Se till att utnyttja ditt nätverk och hitta experterna inom områden som är bättre än dig själv. Som UF-företagare, ta in en eller flera rådgivare och driver du vidare företaget, ta in en partner, delägare eller kompetens som kan hjälpa företaget framåt. Det är bättre att ha en liten andel av något stort än en stor ägarandel av något mindre.

Vill du veta mer om Consector?
Gå in på www.consector.se eller kontakta pontus.holgersson@consector.se

 

Nyheter

 • UF-alumner blev ledare för en dag

  Sverige UF alumni kickade igång globala entreprenörskapsveckan med att låta UF-alumner följa en framgångsrik ledare för en dag. Möt några av dem som var med under tisdagen.
 • Prisbelönta Relode på besök hos Spendrup!

  Halland UF-alumnerna Felix Sällström, Christoffer Olsson och William Wolff från Relode vann Familjen Spendrups stipendium på 50 000 kronor och en heldag med Spendrups ledning och familjen Spendrup. Den 24 oktober tillbringade Relode en heldag hos Spendrups i Vårby för att ta del av hur Spendrups drivs och hur man bygger starka varumärken.
 • UF-alumner pushar varandra framåt

  Sverige En mentor beskrivs ofta som en viktig key to success inom både intra- och entreprenörsvärlden. Genom UF alumni träffar nya alumner, i början av sin karriär, äldre alumner som kommit lite längre.
 • Välkommen till mingelkväll på Swedbank

  Västerbotten I samband med Ledare för en dag 2017 öppnar Swedbank sina dörrar för samtliga UF alumner och anordnar en mingelkväll tillsammans med UF alumni.
 • Tunga profiler på Tjejkvällen

  Göteborg Den 25 oktober arrangerade UF alumni Göteborg, SEB och Venture Cup tillsammans en tjejkväll. Eventet lockade över 50 personer och det bjöds på inspiration från en hiphopjunkie, en juicefantast och en nötexpert, en svårslagen kväll.