UF-alumnen Julia blev ledare för en dag

Nyligen bjöd några av Sveriges främsta ledare in före detta UF-företagare till en dag på jobbet. UF-alumnen Julia mötte banken Citis nordenchef.

2018-11-23

Sverige

Ledare för en dag är populärt både bland UF-alumner och företagsledare. Runt om i landet ges UF-alumner chans att skugga en framgångsrik ledare. En dag fullspäckad av inspiration, erfarenhetsutbyte och framgångstips. UF-alumnen Julia Dellin hängde på Alexander Stiris, en dag på banken. Alexander är inte bara Nordenchef för Corporate Banking-delen på Citi, han är även Sverigechef och klusterchef för Citi i Norden.

- Det har varit mycket spännande att se Citi från insidan, berättar hon. Jag har hört och sett mycket om Citi, både från min tid på Handelshögskolan och från min tid med Ung Företagsamhet. Men min bild av företaget är annorlunda nu.

På gymnasiet i norra Stockholm drev hon Replate UF som sålde kakfat för självmontering. Nu finns Julia Delin på Handelshögskolan i Stockholm.

- Jag kommer ta med mig mycket från min dag på Citi, fortsätter hon. Alla fantastiska människor jag träffat och hur man jobbar i en stor organisation. Allt det kan jag ta med mig i min vardag.

Citi är en av världens äldsta banker med rötter i USA och stödjer Ung Företagsamhet. Både globalt och lokalt i Sverige.

- Att stimulera ungdomar till entreprenörskap och utrusta dem med finansiell kunskap och andra färdigheter, är nödvändigt om vi vill se mer innovation och hållbart skapande av arbetstillfällen i framtiden, förklarar Alexander Stiris.

Nätets infödda
Dagen har Alexander och Julia tillbringat på stockholmskontoret vid Berzelli park.
- Idag har jag försökt att förklara hur Citi fungerar, fortsätter han. Citi har 200 000 anställda i över 100 länder. Vi har också pratat mycket om digital natives, om den generation som vuxit upp med nätet som en självklar del av vardagen, och hur Citi kan hjälpa de företag som de skapar.

Som en stor bank jobbar Citi över hela världen och har stora företag som ett självklart fokus.

- Men vi är även fokuserade på mindre företag som växer snabbt, säger Alexander och berättar att det är här som Ung Företagsamhet kommer in.

Utanför Citis kontor i centrala Stockholm har mörkret fallit och Julia börjar prata om ledarskap. Idag driver hon Handelshögskolans inkubator och ser likheter med det ledarskap som Alexander står i på banken.
- Ja, det finns absolut beröringspunkter. Inkubatorn som jag driver är ett litet dotterbolag som ägs av Handelshögskolan och man är lite av en egenföretagare. Även om man har ett större bolag bakom sig. Hon funderar på om det inte är ungefär samma situation som Alexander befinner sig i.

- Ja, det har varit väldigt intressant att få höra hur han tänker kring sitt ledarskap. Det är såklart mer komplext i en sådan här organisation än det är på Handels, men det finns absolut saker att lära för framtiden i ledarskapet för en liten del av en stor organisation.

En dag gå fort och när Julia får frågan vad hon tar med sig från ledarskapsdagen på banken, svarar hon snabbt:
- Att allt handlar om relationer. Allt vi gör är ju att bygga relationer med andra människor, avslutar en nöjd UF-alumn. Och även Alexander verkar nöjd med dagen. Han vill i alla fall ställa upp som mentor igen.

- Absolut, det här mycket trevligare än vad jag brukar göra till vardags, säger han och skrattar.

UF alumni är nätverket för alla som drivit UF-företag på gymnasiet. Du träffar spännande personer och får utveckla din inre entreprenör. Nätverksträffar, stipendier och erbjudanden. Över hela Sverige. Helt gratis. Läs mer om UF alumni på ungforetagsamhet.se/ufalumni

Nyheter

 • Finalister UF till AB-stipendiet

  Sverige Under SM i Ung Företagsamhet koras vinnaren av UF till AB-stipendiet på 50 000 kr och vi kan nu avslöja de fem finalisterna. Det har varit rekordmånga sökande i år och otroligt tuff konkurrens.
 • Alumnirepotaget: Therése Thard

  Östergötland Jag träffar Therése Thard på hennes kontor i ett av Norrköpings mest säregna hus, ”Strykjärnet”, på ön Laxholmen mitt i Motala ström. Där driver hon tillsammans med sin sambo företaget MyGizmo AB.
 • Lysande ledare fick nya skuggor

  Göteborg För sjätte året i rad arrangerades Ledare för en dag – årets mest matiga och intressanta event för nätverket UF alumni. I år fick fyra UF-alumner jobbskugga var sin ledare, en heldag på jobbet. Dagen avslutades med LFED Meet up på Liseberg.
 • UF-alumnen Hanna Jörnhammar om UF till AB

  Sverige Hanna Jörnhammar är UF-alumnen från Gotland som driver bolaget Lin Living som säljer linneprodukter. Idag har hon både en e-handel, en fysiskt butik i Stockholm och flertalet återförsäljare runt om i Europa. För två år sedan vann hon stipendiet UF till AB som gav henne möjligheten att utveckla sin verksamhet vidare - det här säger hon om stipendiet.
 • Alumnireportaget - Elin Namnieks

  Östergötland Elin Namnieks är tjejen från Vimmerby som tagit klivet ut i världen för att förverkliga sina drömmar.