UF-alumnen Julia blev ledare för en dag

Nyligen bjöd några av Sveriges främsta ledare in före detta UF-företagare till en dag på jobbet. UF-alumnen Julia mötte banken Citis nordenchef.

2018-11-23

Sverige

Ledare för en dag är populärt både bland UF-alumner och företagsledare. Runt om i landet ges UF-alumner chans att skugga en framgångsrik ledare. En dag fullspäckad av inspiration, erfarenhetsutbyte och framgångstips. UF-alumnen Julia Dellin hängde på Alexander Stiris, en dag på banken. Alexander är inte bara Nordenchef för Corporate Banking-delen på Citi, han är även Sverigechef och klusterchef för Citi i Norden.

- Det har varit mycket spännande att se Citi från insidan, berättar hon. Jag har hört och sett mycket om Citi, både från min tid på Handelshögskolan och från min tid med Ung Företagsamhet. Men min bild av företaget är annorlunda nu.

På gymnasiet i norra Stockholm drev hon Replate UF som sålde kakfat för självmontering. Nu finns Julia Delin på Handelshögskolan i Stockholm.

- Jag kommer ta med mig mycket från min dag på Citi, fortsätter hon. Alla fantastiska människor jag träffat och hur man jobbar i en stor organisation. Allt det kan jag ta med mig i min vardag.

Citi är en av världens äldsta banker med rötter i USA och stödjer Ung Företagsamhet. Både globalt och lokalt i Sverige.

- Att stimulera ungdomar till entreprenörskap och utrusta dem med finansiell kunskap och andra färdigheter, är nödvändigt om vi vill se mer innovation och hållbart skapande av arbetstillfällen i framtiden, förklarar Alexander Stiris.

Nätets infödda
Dagen har Alexander och Julia tillbringat på stockholmskontoret vid Berzelli park.
- Idag har jag försökt att förklara hur Citi fungerar, fortsätter han. Citi har 200 000 anställda i över 100 länder. Vi har också pratat mycket om digital natives, om den generation som vuxit upp med nätet som en självklar del av vardagen, och hur Citi kan hjälpa de företag som de skapar.

Som en stor bank jobbar Citi över hela världen och har stora företag som ett självklart fokus.

- Men vi är även fokuserade på mindre företag som växer snabbt, säger Alexander och berättar att det är här som Ung Företagsamhet kommer in.

Utanför Citis kontor i centrala Stockholm har mörkret fallit och Julia börjar prata om ledarskap. Idag driver hon Handelshögskolans inkubator och ser likheter med det ledarskap som Alexander står i på banken.
- Ja, det finns absolut beröringspunkter. Inkubatorn som jag driver är ett litet dotterbolag som ägs av Handelshögskolan och man är lite av en egenföretagare. Även om man har ett större bolag bakom sig. Hon funderar på om det inte är ungefär samma situation som Alexander befinner sig i.

- Ja, det har varit väldigt intressant att få höra hur han tänker kring sitt ledarskap. Det är såklart mer komplext i en sådan här organisation än det är på Handels, men det finns absolut saker att lära för framtiden i ledarskapet för en liten del av en stor organisation.

En dag gå fort och när Julia får frågan vad hon tar med sig från ledarskapsdagen på banken, svarar hon snabbt:
- Att allt handlar om relationer. Allt vi gör är ju att bygga relationer med andra människor, avslutar en nöjd UF-alumn. Och även Alexander verkar nöjd med dagen. Han vill i alla fall ställa upp som mentor igen.

- Absolut, det här mycket trevligare än vad jag brukar göra till vardags, säger han och skrattar.

UF alumni är nätverket för alla som drivit UF-företag på gymnasiet. Du träffar spännande personer och får utveckla din inre entreprenör. Nätverksträffar, stipendier och erbjudanden. Över hela Sverige. Helt gratis. Läs mer om UF alumni på ungforetagsamhet.se/ufalumni

Nyheter

 • UF alumni söker jurymedlemmar

  Västerbotten UF alumni Västerbotten söker UF alumner som vill delta som jurymedlemmar på mässan Entreprenörskap på riktigt 2019 samt Alumninästet 2019.
 • Ledare för en dag 2018

  Stockholm Med nyårsfirande i bagaget kan vi nu tillbaka på ett fantastiskt år för UF alumni Stockholm. Vi är mycket glada för alla roliga event vi tillsammans i UF alumni gjort minnesvärda och lärorika. Mingelkvällar, ledarskapsform och föreläsningar har präglat året som gått. Traditionsenligt anordnande UF alumni Stockholm en av våra mest uppskattade och eftertraktade projekt - Ledare för en dag.
 • Alumnireportaget - Jessica Söderquist

  Östergötland Jessica läser sitt första år på universitetet och pluggar till ämneslärare i svenska och religion. Under läsåret 2017/2018 drev hon företaget Barnväktarna UF tillsammans med fem klasskompisar. De läste Barn och Fritid på Carlsunds Utbildningscentrum i Motala vilket gjorde dem väl lämpade för sitt uppdrag…Barnväktarna UF.
 • Julmingel med Ung Företagsamhet Jämtland

  Jämtland Den 3 december bjuder vi in alla UF-vänner till ett mysigt julmingel på länets största gymnasieskola!
 • Ledare för en dag

  Fyrbodal Eventet Ledare för en dag genomförs i Sverige på flera platser runtom i Sverige inom ramen för UF alumni och ledarskapsveckan. Dagen syftar till att ge en UF alumn möjligheten att få följa en ledare under dag på jobbet.