UF-alumner från Sundsvall är Årets Företagare

Bröderna Mohammad och Hamid Khanahmadi drev UF-företag i gymnasiet. Nu har de prisats för sitt entreprenörskap.

2018-10-22

Sverige

Killarna driver Tolkresurs Sverige i Västernorrland som är en förmedling av tolk- och översättningstjänster. De vänder sig till såväl företag som myndigheter, kommuner och landsting, och kan hjälpa till med affärs-, konferens- och samhällstolkar.


- Ja, det stämmer berättar Mohammad Khanahmadi och säger att företagets anställda idag klarar att tolka från 160 språk. Somaliska och arabiska dialekter från Nordafrika är de som efterfrågas mest, förklarar UF-alumnen.

Företagsresan, som nu hyllats med Företagarnas pris ”Årets Företagare 2018”, började alltså i det lilla med ett UF-företag.

- Det här är helt otroligt! Det här trodde jag inte alls, att vinna priset känns helt fantastiskt, säger Mohammad Khanahmadi.

- Idén föddes 2009, Mohammad tyckte att vi skulle starta företag. Vi startade i en skrubb, så att stå här 10 år senare och ta emot pris som Årets Företagare i Sverige känns overkligt, berättade Hamid från scenen i Stockholms stadshus.

Juryns motivering löd: Med stor ödmjukhet, målmedvetenhet och nytänkande har årets vinnare byggt ett framgångsrikt företag. Genom att ha förmågan att anpassa sig till omvärldens snabba förändringar och ta till sig ny teknik genererar de en exceptionell tillväxt och skapar samtidigt gränsöverskridande förståelse mellan människor.

Även en tusenmilafärd börjar som bekant med ett första litet steg. Starta UF-företag, du också.

Nyheter

 • UF-företag på Diabetesgalan

  Sverige Glow UF var på plats under Diabetesgalan och visade sin självutvecklade produkt, en lampa för insulinsprutor. Galan sändes under kvällen den 14:e november på TV3 och leddes av bland annat Peter Jihde med målet att samla medel till Diabetesfonden.
 • Pris i Venture Cup till UF-elev

  Sverige Jonatan Persson och hans Helios Innovations, som började sin resa som ett UF-företag i Halland, blev en av vinnarna i Venture Cup Sverige.
 • UF-elever vann Ljungbergsfondens teknikstipendium

  Sverige Vore det inte häftigt att åka med ett flygplan som skapar regn? Det före detta UF-företaget PulseDesign har skapat en jetmotorprototyp som drivs av vätgas och bara släpper ut vatten. Igår vann de de Ljungbergsfondens Teknikstipendium.
 • Nyheter för dig som UF-lärare

  Sverige Ett nytt läsår är igång och med det kommer en del nyheter. Alla nyheter hittar du här.
 • Nya UF-elever laddade inför året

  Sverige Dörrkransar och blomsterarrangemang från Gamleby snart på beställning!