var tredje elev på gymnasiet driver UF-företag

Var tredje gymnasieelev driver UF-företag

Färska siffror från Skolverket och Ung Företagsamhet visar att var tredje elev på gymnasiet driver UF-företag. – UF-företagande är en växande trend bland unga, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige, men fler behöver ges möjlighet.

2019-03-07

Sverige

Hela 31 513 gymnasieelever driver UF-företag läsåret 2018/2019 i Sverige vilket motsvarar ungefär en tredjedel (30%) av det totala antalet gymnasieelever. Detta visar färska siffror från oss och Skolverket. Engagemanget ser olika ut och varierar beroende på vilket program man går.

– Jag är väldigt glad över att så många gymnasieelever driver UF-företag i år men är samtidigt bekymrad eftersom fler borde ges möjlighet att öva på sitt entreprenörskap, säger Cecilia Nykvist.

Årets siffror visar att andelen elever som driver UF-företag är fortsatt stor på program såsom Ekonomi och Handels- och administration medan andelen elever som ges samma möjlighet är relativt låg på till exempel programmen Estetiska, Naturvetenskap och Samhällsvetenskap.

– Genom forskning vet vi att personer som drivit UF-företag i gymnasiet oftare startar företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer. Vi har som mål att fler gymnasieelever i landet ska starta och fullfölja processen att driva UF-företag. För att nå det behöver vi nå ut till elever på de program där UF-företagandet fortfarande är relativt lågt. Ung Företagsamhet gör skillnad både för enskilda människor och för samhället, säger Cecilia Nykvist.

För mer statistik klicka här

Nyheter

 • Är ni årets mest kreativa UF-företag?

  Sverige Är ni UF-företaget som tänker utanför boxen? Då ska ni vara med i tävlingen Årets kreativa UF-företag. Tävlingsvärd är The Walt Disney Company Nordic och vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Är ni årets tillväxtföretag?

  Sverige Har ditt UF-företag vuxit kraftigt under året eller har potentialen att växa? Då kan ni tävla i Årets tillväxtföretag. Vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Ny film om läromedlet Se möjligheterna

  Sverige I Se möjligheterna får eleverna träna och utveckla sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Se filmen där barnen berättar mer.
 • Finns Årets UF-skola i din stad?

  Sverige Går du på årets bästa UF-skola? Känner du till en skola som borde bli det? Nominera redan idag (eller senast 22 mars).
 • Ung Företagsamhet Jämtland söker regionchef

  Sverige Vill du utvecklas med oss? Den ideella föreningen Ung Företagsamhet Jämtland söker en regionchef med ett stort engagemang för entreprenörskap i skolan, eget driv och ledarskapsförmåga.