"Vårt UF-år väckte så mycket inom oss"

Erik och Emilia drev båda UF-företag på gymnasiet i Umeå. Nu har de skapat en glasögonkollektion med inspiration från Norrland.

2017-10-09

Sverige

De älskar Norrland och naturen. När de båda började se dåligt, tyckte Erik och Emilia att det saknades snygga glasögonbågar på marknaden. Eftersom de båda hade drivit UF-företag i gymnasiet vaknade entreprenören i dem till liv.
- Ja, vi ville skapa en glasögonkollektion med norrländska förtecken. Det resulterade i ekologiska bågar av bland annat renhorn och fjällbjörk och företaget E & E Glasses, berättar paret.

Läs mer om Erik och Emilia
Starta ditt UF-företag nu

Glasögonbågarna är namngivna efter orter och platser i Norrland medan solglasögonen har döpts efter stränder och semesterorter. Kollektionen med ekologiska bågar har sina namn efter de växter vi har i Norrland och färgerna heter sådant som bark, lingon, lodjur och is. Det klart att en båge som heter Kiruna efter Sveriges till ytan största kommun måste vara i en extra generös modell och att en båge som heter Jukkasjärvi måste finnas i färgen is!

UF en ögonöppnare
- Vi träffades på civilekonomprogrammet på Umeå Universitet. Den ekologiska glasögonkollektionen hänger ihop med vårt gemensamma intresse för socialt entreprenörskap, fortsätter Erik. Vi vann faktiskt SM i socialt entreprenörskap två år i rad genom vårt arbete med minröjning i Kambodja.

- Ung Företagsamhet var en ögonöppnare, och vårt UF-år väckte många tankar hos oss, fyller Emilia i. Plötsligt inser man att man kan göra det man brinner för. Det är självförverkligande att starta eget!

Nyheter

 • UF-företagande – en växande trend

  Sverige Hela 29 731 gymnasieelever driver egna företag i år. – UF-företagande är en växande trend bland unga, säger Cecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet Sverige.
 • Kom till Sverige för två år sedan – driver UF-företag

  Sverige För att få fler utlandsfödda in i det svenska näringslivet satsar Västernorrland på UF-företagande för nyanlända elever.
 • Mentorskap är nyckeln till framgång

  Sverige Genom UF alumni träffar nya alumner, i början av sin karriär, äldre alumner som kommit lite längre.
 • Avanade Sveriges vd: Fler kvinnor gillar tech

  Sverige Att jobba inom it-branschen, eller tech-industrin som det också kallas, behöver inte vara så tekniskt som det låter. Där behövs även personer med stor förståelse för andra människors behov. Det säger Åsa Arvidsson, vd på Avanade Sverige.
 • Forskning slår fast: UF-företagande positivt

  Sverige Steven Hunter Lindqvist har skrivit en licentiatuppsats om Ung Företagsamhet. Resultatet? Att driva UF-företag ger en lång rad fördelar för ungdomarna.