Skolhackathon i Minecraft

Ge eleverna årets roligaste skoluppgift!

Välkommen att inleda projektet Skolhackathon 2022 i din klass!

Under hösten 2022 har mellanstadieelever i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Stockholm, Skaraborg och Gotland chans att delta i ett skolhackathon och därigenom arbeta med samhällsutveckling med Minecraft Education som undervisningsverktyg.

Skolhackathon är ett spännande koncept där eleverna får känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. Hackathonet inleds i augusti och avslutas med ett regionalt event i november där vinnande klasser går vidare till storregionala finalen i december.

Som lärare erbjuds du en inledande kick-off och utbildning i hur du kan använda Minecraft Education som digitalt verktyg i din undervisning och en genomgång av materialet Vårt Samhälle. Allt material skickas ut till dig när urvalet är klart i augusti och är helt kostnadsfritt för deltagande skolor. Önskar du få materialet tidigare så kontakta grundskoleansvarig på Ung Företagsamhet i din region.

Hållpunkter under 2022:

 • 16 maj - Informationsträff mötet är inspelat och går att se i efterhand i inloggat läge under knappen - info för lärare

 • 23 aug - Informationsträff för er som missade första tillfället och inte vill se den inspelade versionen. 

 • 25 augusti - Skarpa anmälan stängs.

 • 30 augusti kl 15:00-16:30 - Kick-off för deltagande lärare där vi tillsammans går igenom lärarhandledningens olika delar och hur man kommer i gång med arbetet.

 • 1 september - digitala genomgången av Ung Företagsamhet material "Vårt Samhälle" - Teamsmöte 1 september kl 15:00-15:30 
  (Materialet används i första delen av processen i Skolhackathon i Minecraft). 

 • 1 september - Processarbetet startar och pågår fram till 11 november.

 • 23 september - Fortbildning i Minecraft för deltagande lärare om hur man använder programmet i utbildningssyfte. 

 • 14 oktober - Inskick av bilder på prototypen. Bilderna laddas upp här på hemsidan.

 • 24 oktober - Information om de regionala tävlingarna för deltagande lärare. Skickas ut per mail.

 • 11 november: Inskick av Minecraft-världar samt presentationer. Tävlingsvärlden och PowerPoint-presentationen laddas upp här på hemsidan. På samma sätt som ni laddade upp prototypen.

 • 21-22 november – Regional final där en grupp från varje klass tävlar mot andra klasser i regionen.

 • 6 december - Nationell final där vinnande klass från respektive region tävlar mot varandra för att kora bästa klass i Skolhackathon i Minecraft 2022!

 KONCEPTET ÄGS OCH UTVECKLAS AV

 

    Ung Företagsamhet Västernorrland   TechnichusBron Innovation

Ladda upp elevernas arbete

Har kan eleverna ladda upp sina prototyper och Minecraftvärldar

Teknik

Ni behöver ha Microsoft 365 licenser för att ha tillgång till Minecraft Education Edition och Microsoft Teams. Är du osäker om ni har det? Ladda ner vår guide och kolla med IT-ansvarig på din skola eller med kommunen du jobbar i.
Alexander Bodén
Projektledare, Västerbotten
Kontakta mig om:
Elevprojekt, läromedel och om du har frågor om entreprenöriellt lärande på grundskola