Hem / Nyheter & Event / Västerbotten / SM-KICKOFF 2020

SM-KICKOFF 2020

I fredags hade Ung Företagsamhet Västerbotten tillsammans med våra kollegor i Norrbotten, Västernorrland och Jämtland en kickoff för alla UF-elever som vunnit i tävlingarna på den regionala digitala tävlingsdagen ”Entreprenörskap på riktigt 2020”. Tanken med SM-kickoffen var att ge mycket inspiration och skapa en gemenskap inför SM i Ung Företagsamhet.

SM i Ung Företagsamhet kommer att hållas i mitten av maj, där UF-företagare som vunnit SM-kvalificerade tävlingar på sina regionala mässor tävlar tillsammans med andra UF-företagare från hela Sverige. Årets SM blir det första någonsin som kommer att anordnas helt digitalt.

Rådande omständigheter gjorde att vi inte kunde genomföra en fysisk kickoff för vår SM-trupp, därför valde vi att ställa om! Vi bestämde oss för att anordna eventet digitalt. Det gjorde det möjligt för oss att samarbeta med några av våra kollegor i övriga Norrland och vi anordnade en gemensam kickoff med UF-företagare från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, som alla ingår i ”Norrlandslaget”. Tanken är att eleverna skall få en gemenskap med övriga UF-företagare från de olika regionerna. Under dagen så fick UF-företagarna möjlighet att träffa olika föreläsare från de olika regionerna och ta del av deras erfarenheter som entreprenörer och deras resor till var de är idag.

Elias Högström berättade om nätverket UF alumni, vad det innebär att vara alumn och vilka möjligheter man får genom att gå med i nätverket. UF alumni är ett nätverk för personer som tidigare har drivit UF-företag, i nätverket får man möjlighet att träffa andra drivna människor och ta del av olika evenemang både regionalt men även i hela Sverige och Europa. 

”UF alumni är lite som en Gott & Blandat-påse, det finns något som faller de flesta i smaken. För mig har det allra bästa med alumni varit möjligheten att möta människor. Både inspirationskällor och nya vänner. Såklart måste jag också nämna att UF alumni, precis som UF-företagande, erbjuder magiska förutsättningar för personlig utveckling om man tar vara på möjligheterna som finns.”

En annan UF alumn som deltog under dagen var Kristoffer Pettersson som berättade om hans resa från UF-företagare till det företag han idag driver med fokus på kreativt skapande och sociala medier. Kristoffer Pettersson har en bakgrund som professionell freestyleskidåkare samt en bakgrund av att arbeta i en av Sveriges största kamerabutiker. För ett år sedan tog han klivet ut och startade eget som filmskapare, fotograf och influencer. Kristoffer, även kallad Stoffe, berättade under föreläsningen om sina spännande projekt, erfarenheter från att driva eget samt om sociala medier. Stoffes bästa tips till att lyckas i sitt företagande: 

  • Kör hårt och följ dina drömmar!
  • För att starta företag behöver man inte ha allt på det klara. Det går att kicka igång sin verksamhet endast med en idé och ett driv, sen kan man alltid ta hjälp av folk och organisationer runt omkring sig för att få det att flyta på.
  • Fokusera på det du eller ni är bra på och låt andra hjälpa till med sådant ni inte kan.

Dagen avslutades med Malin Winberg som bland annat var konferencier på den regionala mässan i Norrbotten. Hon berättade om hennes resa från att vara 18 år gammal och flytta helt själv 100 mil norrut från Stockholm till Piteå för att studera radiojournalistik och hur det har lett till var hon är idag. Hon delade med sig av de misstag och svårigheter hon har stött på längs vägen samt hur man kan hantera den oro som kan uppstå längs resans gång för att nå sina drömmar.

Malin Winberg driver sedan 2018 sedan sitt eget aktiebolag där hon bland annat arbetar som moderator och driver en podcast Drivkraftspodden, där hon intervjuar lokala entreprenörer från Norrbotten. Hon berättade även hur dagens situation har påverkat henne som person och i sitt företag där hon arbetar med att skapa möten mellan människor och hur man måste kunna be om hjälp i tider då det är svårt. Malin gav även sina bästa tips för att lyckas i sitt företagande och vad man kan göra för att utvecklas som person.

  • Våga misslyckas, det känns som att det finns en rädsla för att man ska göra fel eller för att man inte vågar göra någonting för att man oroar sig för vad någon annan ska tycka, men vad är egentligen det värsta som kan hända?
  • Var snäll mot dig själv och andra, varför pratar vi inte mer till oss själva så som vi pratar till exempelvis vår bästa kompis?
  • Var dig själv, det finns ingenting annat som så funkar som att vara sig själv

Under kickoffen fick UF-eleverna även lyssna till Helena Sundberg från Facebook Datacenter i Luleå som berättade om Facebooks arbete, vad ett datacenter egentligen är och hur de arbetar hållbart i samhället. Facebook gick tidigare i våras in som regional partner till Ung Företagsamhet Norrbotten och var i och med det tävlingsvärd för ”Årets Hållbara UF-företag” på den regionala mässan såväl som sponsor till Norrlandslaget.

Nu väntar ett SM i Ung Företagsamhet för våra UF-företagare och avsikten med denna kickoff var att ge dem inspiration och kraft, speciellt i en tid då allting inte blir som man har planerat. 

Stort grattis igen till alla er som har gått vidare och stort lycka till inför SM-tävlingarna i maj!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.