Vinnarna i Blixtlåset vill driva UF-företag

Finalen i tävlingen Blixtlåset, Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer, gick av stapeln den 16 maj på Nacka Gymnasium i Stockholm. Totalt har ca 250 lag deltagit i åtta regionala tävlingar. Av dessa gick 35 vidare till finalen i Nacka och tävlade om att bli Svenska Gymnasiemästare i Innovation.

2019-05-16

Sverige

Finalisterna hade i uppdrag att presentera en fungerande modell, produkt eller prototyp och kunna påvisa nyttan av uppfinningen och tankarna bakom.

Under dagen valdes sex finalister ut, Rekursiv Linjal, Pjax, EJLI Rotation, Picopack, Trafiksäkra system och Glow. Juryn hade en svår uppgift men utsåg till slut EJLI Rotation från Finnvedens Gymnasium, Teknikcollege Västra Småland, till vinnare.

Bakom EJLI Rotation står teknikeleverna Edit, Jonathan, Lowe och Ida som har tagit fram en lösning för att motverka ryggskador vid t.ex. snöskottning.

-Vi var trötta på att skotta snö och så hade vi pratat om ergonomi på idrotten. Så fick vi den här idén. Nu vill vi driva UF-företag! Säger Jonathan från EJLI Rotation.

Aino Pleiner som är utbildningsansvarig på Ung Företagsamhet satt med i juryn i år och berättar:

- Vi på Ung Företagsamhet samarbetar med Teknikcollege för att vi har ett gemensamt mål i att få fler ungdomar att hitta glädjen i teknikutveckling och företagande. Tillsammans har vi tagit fram en modell för innovation och entreprenörskap där Blixtlåset på ett bra sätt kompletterar vår processutbildning UF-företagande. Alla elever som tävlat här idag har visat på stora kunskaper i såväl innovation som entreprenörskap. Vi hoppas givetvis att många av dem väljer att fortsätta utveckla sina idéer, förhoppningsvis redan i höst genom att driva UF-företag.

UF-företaget Pulse Design som var med och tävlade i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i början av maj var också på plats och pratade med tävlingsdeltagarna om att driva UF-företag. Pulse Design berättade om sina erfarenheter och lärdomar, och hur UF-företagande, speciellt för teknikstudenter, kan vara ett bra och naturligt nästa steg att ta sin idé vidare efter att ha deltagit i Blixtlåset.

- Förutom att man får lära sig att driva företag så får man också möjlighet att nätverka med folk, inom näringslivet. Men man får också träffa andra unga företagare. Det är jättemånga som har sjukt bra idéer. Alla de här kontakterna blir väldigt viktiga i framtiden. Säger Conny Yu från Pulse Design UF.

 

Om Blixtlåset

Blixtlåset är ett samarbete mellan svenska industriföretag, Teknikcollege Sverige och ett antal entusiastiska gymnasieskolor. Tävlingen är en mötesplats för alla på gymnasiet som vill satsa på aktiverande lärande, entreprenörskap, moderna arbetsformer och kreativa, utvecklande projekt. Läs mer på blixtlåset.se

Nyheter