Hem / Nyheter & Event / Stockholms län / Så blev Eklidens skola en av vinnarna i Plastslöjd 2023

Så blev Eklidens skola en av vinnarna i Plastslöjd 2023

Problemlösning, presentation och kreativitet låg i fokus under skapandeprocessen.

”Eleverna på Eklidens skola har med sin modell Havsinsikt på ett illustrativt och kreativt sätt visat hur man kan skapa ökad kännedomen om problemen med plast i haven”.

Så löd juryns motivering av det vinnande bidraget i Ung Företagsamhets hållbarhetstävling Plastslöjd.

Simon, Muhammed och Indigo står bakom idéen som skapades av gemensamma drömmar och mål om ett friskare och renare hav. Gruppen var enade om att de ville skapa något som visade hur havet egentligen ser ut. 

Hur mår haven? Vad finns där nere? Vad kan vi göra för att det ska ske en förändring? Hur kan vi lära andra att ta bättre hand om havet?

I veckan besökte Ung Företagsamhet skolan för att få träffa den vinnande klassen i anpassad grundskola och dela ut diplom samt prispengar. Sedan fick vi intervjua två av eleverna som skapat Havsinsikten, samt lärarna som funnits vid deras sida under hela processen. Lisette Bosson lärare på Eklidens skola berättar att de vart noga med förarbetet för att lyckas bygga upp en så bra grund som möjligt.

Lärarna har samarbetat för att möjliggöra fler och större pedagogiska fördelar där eleverna exempelvis fått plocka skräp under promenader på idrotten. Genom ämnesövergripande arbete har eleverna fått en större förståelse för sitt eget lärande. Vi kunde involvera flera av kursplanens ämnen som Bild, SO, NO svenska och idrott. De har också fått arbeta med entreprenöriella förmågor som problemlösning, samarbetsförmåga och presentationsteknik.

”Eleverna har tyckt att detta varit så roligt och vi ser fram mot att även vara med i plastslöjd 2024!!”, Lisette Bosson, lärare på Eklidens skola.

”Sedan starten med Ung Företagsamhet på grundskola 2019 har intresset från Nackas kommunala grundskolor varit stort. Ca 170 lärare har på olika sätt använt UF:s läromedel och deltagit i elevaktiviteter. Att ta del av erbjudande är helt kostnadsfritt för alla kommunala skolor då vi på central nivå har ett samarbetsavtal med Ung Företagsamhet. Stort grattis till vinnarklassen på Ekliden skola!", Jonatan Lannemar, utbildningsstrateg, Nacka kommun.

Simon, Muhammed och Indigo eleverna som skapat Havsinsikten, fick under vårt besök svara på olika frågor.

Vad har varit svårast? De beskriver att det svåraste var i början av arbetet när idéerna tog slut och det stod still i huvudet. Gruppen tog då en paus för att lite senare börja spåna igen och hjälpa varandra att bygga på olika idéer.

Vad tycker ni att ni lärt er av arbetet med plastslöjd?  En viktig lärdom som de tar med sig efter arbetet med Plastslöjd är att det var väldigt roligt att samarbete med de andra klasskamraterna.  Det bästa var att få känna att man hade en viktig roll i gruppen och få hjälpas åt för att nå målet säger Simon. Man förstår också att skolans olika ämnen hänger ihop.

Slutligen frågade vi vad eleverna ska göra för vinstpengarna? Vi ska åka till gröna lund ropar eleverna i kör! Lärarna berättar att alla elever inte haft möjlighet att besöka Gröna Lund tidigare så det blir en perfekt avslutning på terminen.

"Vi hjälptes åt och jobbade som ett team. Genom att bygga skulpturen tillsammans kände vi en gemenskap och glädje"

Idébeskrivning: Eleverna uppmärksammar människor på hur det ser ut i havet. Detta görs genom att bygga havet inne i en låda. Med deras skulptur visar de föroreningar i havet och vill komma åt miljöbovar. Samtidigt riktar eleverna in sig till alla eftersom det här är något som gäller alla och som alla kan bli bättre på - att inte slänga skräp i havet.

Pitch: Att kasta skräp i havet borde vara förbjudet! Alltför många djur och vattenlevande organismer dör av att de fastnar i eller äter plast och annat skräp som vi människor har tillåtit hamna i havet. Det tycker vi är fruktansvärt. Vi måste samarbeta för en renare framtid i havet. Därför har vi skapat en skulptur som visar den hemska sanningen om havets mående. Bakom ett skynke av plastfolie döljer sig sköldpaddor som tror att plasten är mat och krabbor som fastnat i plastnät. Det är en skulptur som vi hoppas ska väcka tankar hos alla som ser den. En skulptur som skapar havsinsikter, helt enkelt.

Vad är Plastslöjd?

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, samtidigt som den skadar både människor, djur och natur. Naturen klarar inte av att bryta ner plasten vilket gör att det varje år hamnar flera miljoner ton plast i naturen – från toppen på Mount Everest till botten av de djupaste haven. 

Vi måste bli bättre på att återvinna och inte minst återanvända plast. Trots att de flesta är medvetna om den stora mängden plast vi använder, saknas kunskap om hur vi kan ta tillvara den plast som redan finns. Det är det plastslöjd handlar om - ett initiativ för att öka skolelevers förståelse för problemen med plast i naturen. Tillsammans samlar vi in, sorterar, skapar och delar. Den insamlade plasten används för att skapa. Gärna något som löser ett problem i samhället eller för miljön. Var med och ta fighten mot plasten.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.