Hem / Nyheter & Event / Norrbotten / Innovationsdagar lockade närmare 100 gymnasieelever och lärare från Sverige och Finland.
Finska och svenska elever på innovationstävling i Luleå. Aurora Entrepreneurialis.

Innovationsdagar lockade närmare 100 gymnasieelever och lärare från Sverige och Finland.

Innovation Camp Luleå, en tre dagar lång innovationstävling inom ramarna för projektet Aurora Entrepreneurialis, genomfördes den 16-18 april 2024. Närmare 100 lärare och elever från Norrbotten och norra Finland har tillsammans arbetat med den industriella omställningen och samhällsomvandlingen i norra Sverige. Projektet syftar till att utveckla entreprenöriell kultur, hållbart entreprenörskap och gränsöverskridande samarbete mellan gymnasieskolor i regionen och det har varit fullspäckade dagar i Vetenskapens Hus.

"Vi har haft tre mål med det här evenemanget. Vi vill att deltagarna ska lära sig om omställningen i regionen och få insikt i vilka komplexa hållbarhetsfrågor det handlar om. Vi vill att de ska lära sig om att komma på och utveckla idéer, och vi vill att alla elevgrupper ska göra var sin korta film där de presenterar sin idé. Både lärare och elever har arbetat i blandade grupper, med både svenska och finska deltagare", säger Linda Strandenhed, projektledare, Ung Företagsamhet Norrbotten. 

Dagarna inleddes med en inspirationsföreläsning med Dag Avango, forskare inom historiska förändringsprocesser på Luleå Tekniska Universitet. Avango tog med deltagarna på en historisk resa för att lära dem mer om vad som sker i regionen, och vilka historiska händelser som drivit den utveckling vi ser just nu.

"Det har varit väldigt händelserika dagar, med mycket nytt och nya intryck. Vi visste inte så mycket om omställningen i regionen innan och vi har aldrig samarbetat med personer vi inte känner från andra länder förut. Så vi fick både nya kontakter och öva på engelska och finska", säger Eleanor Hannu och Filippa Mäki, elever på Gränsälvsgymnasiet Övertorneå.

Deltagarna har arbetat parallellt med två spår, dels har de lärt sig mer om omställningen genom studiebesök hos olika lokala aktörer som har berättat om hur de förhåller sig till, och är en del av, den omställning som sker i regionen. Deltagarna har samtidigt arbetat med att utveckla idéer kopplade till innovationstävlingen, där de kunde välja mellan att fokusera på att skapa goda samhällen där många personer vill bosätta sig och trivas i vår region, eller att fokusera på hur vi kan skydda biologisk mångfald och lokal natur i en omställning som på många sätt handlar om att skapa ökad hållbarhet globalt. 

"Stämningen under eventet har varit toppen, med mycket bra teman. Mina elever har varit lika entusiastiska som jag själv. Det var särskilt roligt att besöka SSAB, eftersom min farbror arbetade där under hela sin karriär och jag hade hört mycket om fabriken. Det var också intressant att höra om Hybrit och hur de kommer att behöva bygga en fabrik över 200 meter hög för att producera fossilfritt stål. Jag gillade också att gå runt i centrum den andra dagen och att kortfilmen vi såg om en kläduthyrningsbutik på tisdag kväll blev konkret under besöket på Butiken Samlat, där vi kunde se hur det fungerar i praktiken", säger lärare Jaana Stoor, Tornio yhteislyseon lukio.

"Det har varit trevligt att arbeta inom vår egen lärargrupp, som i sin tur fungerade som coacher för elevgruppen. Jag uppskattar särskilt det genomgående fokuset på hållbarhet i val av mat, med främst vegetariska alternativ tillgängliga. Hållbar utveckling har varit närvarande både i evenemangets innehåll och i dess konkreta genomförande", säger lärare Miina Happonen, Oulun Suomalaisen Yhteislyseon lukio.

För många av de deltagande eleverna var det en ny upplevelse att arbeta i blandade grupper med svenska och finska elever. 

"Det har varit lärorika dagar. Vi har upplevt många nya saker som vi inte gjort tidigare och lärt känna många nya personer. Coolt att vi fick chansen att vara med, vi hoppas att vi kan få göra något liknande igen!" säger Emil Larsson och Jakob Palm, elever på Björknäsgymnasiet Boden

"Det glädjer mig att se hur många av studenterna som har knutit an till sina gruppmedlemmar och skapat vänskapsrelationer över gränserna", säger Anja Moilanen, Haukiputan Lukio.

Den tredje och avslutande dagen sammanfattade alla grupper sina idéer med hjälp av var sin film. Därefter tog en jury bestående av Maja Alasalmi från Region Norrbotten, Jenny Lindberg från Luleå Kommun, Helena Sundberg från HYBRIT och Roine Viklund från LTU vid för att utse en vinnare i innovationstävlingen. 

Juryns val föll på förslaget Learn and React av Vilma Pesonen, Sonja Ikonen och Pauliina Myllymäki från Haukiputaan lukio, och Felicia Sannerborg och Ana Paula Duda från Tornedalsskolan, Haparanda. De skulle vilja skapa en kurs för ungdomar där deltagarna får lära sig första hjälpen, om fysisk och psykisk hälsa och olika sätt att hjälpa sina medmänniskor. Det skulle kunna ge deltagarna självförtroende i krissituationer och kan bidra till att skapa trygghet i vardagen. 

"Vi är väldigt nöjda med utfallet av innovationstävlingen. Eleverna har samarbetat fint och utvecklat kreativa och intressanta idéer. Vi är tacksamma över alla aktörer i Luleå som har tagit emot oss på studiebesök och som på andra sätt har bidragit till att välkomna våra elever och lärare", säger projektledare Linda Strandenhed. 

Vi vill särskilt tacka följande organisationer för fint samarbete och mycket bra studiebesök: SSAB, Hybrit, Naturskyddsföreningen Norrbotten, Studieförbundet Vuxenskolan, Butiken Samlat, Lumire, Hushållningssällskapet Norrbotten Västerbotten, Luleåbiennalen, Länsstyrelsen Norrbotten, Filmpool Nord, Folkets Bio Royal, Slöjd- och formcenter, Nordmark & Nordmark, Folkets Bio Royal, Filmpool Nord, Luleå Kommun och Luleå Tekniska Universitet. Vi vill också tacka våra finansiärer Interreg Aurora, Region Norrbotten and Lapin Liitto.

Evenemanget är en del av projektet Aurora Entrepreneurialis som drivs av Ung Företagsamhet Norrbotten, Uleåborgs Kommun och Lappia och som finansieras av Interreg Aurora, Region Norrbotten och Lapin Liitto. Projektet syftar till att utveckla entreprenöriell kultur, hållbart entreprenörskap och gränsöverskridande samarbete mellan gymnasieskolor i regionen.

Foto: Laura Vendelin

Logos, partners and donors, Aurora Entrepreneurialis

Mer info om projektet!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.