UF-företagande på

Bygg- och anläggningsprogrammet

Självklart kan man driva UF-företag på Bygg- och anläggningsprogrammet

UF-företagande är en processutbildning där elever under ett läsår startar, driver och avvecklar ett företag. De får sälja varor eller tjänster och hantera riktiga pengar. Genom UF-företagande utvecklar elever entreprenöriella förmågor som kreativitet, ansvarstagande, samarbete och problemlösning – egenskaper som är eftertraktade både i arbetslivet och av framtida utbildningar.

Studier visar att personer som drivit UF-företag har färre arbetslöshetsdagar, tjänar bättre och kan vara en effektiv insats för att minska könsrelaterade ojämlikheter inom entreprenörskap och företagande. Kvinnor som har drivit UF-företag har över 80 procent större sannolikhet att starta aktiebolag, jämfört med de som inte fått chansen.

UF-företagande – en kraftfull metod för entreprenörskap inom Bygg- och anläggningsprogrammet

Att arbeta med UF-företagande inom Bygg- och anläggningsprogrammet är ett praktiskt och meningsfullt sätt att utveckla elevernas entreprenörskap. Genom att driva ett UF-företag får eleverna möjlighet att fördjupa sina yrkeskunskaper i en företagslik miljö – samtidigt som de tränar viktiga entreprenöriella förmågor. 

UF-företaget kan med fördel kopplas till gymnasiearbetet. Skolverket beskriver det så här: ”Gymnasiearbetet ska utföras på ett sådant sätt att eleven planerar, genomför och utvärderar sin uppgift. Gymnasiearbetet kan utformas så att det ger eleverna möjlighet att pröva sitt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer.”

Det finns också stora möjligheter att arbeta ämnesintegrerat utifrån UF-företagets verksamhet. Affärsidén kan ta avstamp i programmets inriktningar och involvera flera ämnen och lärare – något som ofta leder till ökad motivation och engagemang hos eleverna.

Exempelvis kan ett UF-företag ha som affärsidé att bygga enklare konstruktioner som förråd, trall eller utemöbler. Då integreras centralt innehåll från ämnen som Husbyggnad och Bygg och anläggning. Dessutom kan den skriftliga och muntliga kommunikationen inom UF-företaget skapa naturliga kopplingar till gymnasiegemensamma ämnen som svenska och samhällskunskap.

UF-företagandet ger eleverna en unik chans att omsätta sina yrkeskunskaper i praktiken – samtidigt som de utvecklar efterfrågade kompetenser som ansvarstagande, initiativförmåga, samarbete, kundkontakt och kommunikation. Det skapar en tydlig och motiverande länk mellan skola och arbetsliv, oavsett om eleven i framtiden vill bli anställd eller starta eget.

Att arbeta med UF-företagande ligger väl i linje med  examensmålen där det beskrivs att programmet ska ”ge kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser samt om entreprenörskap och företagande, vilket ger en god grund för samverkan på arbetsplatsen och med kunder.” UF-företagande är därför inte bara relevant – det är ett naturligt och kraftfullt inslag i undervisningen som stärker elevernas yrkesidentitet.

Företagande – en naturlig del av byggbranschen och undervisningen 

Företagande är en självklar del av bygg- och anläggningsbranschen. Många av eleverna kommer efter gymnasiet att arbeta i små företag – eller kanske till och med starta eget. Det gör det extra värdefullt att redan under utbildningen ge dem en inblick i hur det är att tänka och agera som företagare.

Enligt branschorganisationen Byggföretagen består byggbranschen till stor del av små och medelstora företag. Det innebär att eleverna ofta kommer att arbeta i miljöer där ansvarstagande, initiativförmåga och förståelse för företagandets villkor är avgörande.

Genom att lyfta in UF-företagande i som metod får eleverna en bild av branschen och stärker deras förutsättningar att lyckas i arbetslivet.

Att arbeta med UF-företagande är enkelt

Vill du veta mer om hur man kan jobba med UF-företagande på ditt program? Ta kontakt med Ung Företagsamhet i din region för att komma igång, eller registrera dig som UF-lärare enkelt via knappen nedan. Vi erbjuder bland annat:

  • Digitala verktyg, klassrumsbesök och stöd under hela läsåret.
  • Utbildningar för UF-lärare.
  • Nätverksträffar

Du kommer märka att det mesta som du behöver i din undervisning redan finns. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt.