UF-företagande – en kraftfull metod för entreprenörskap inom Bygg- och anläggningsprogrammet
Att arbeta med UF-företagande inom Bygg- och anläggningsprogrammet är ett praktiskt och meningsfullt sätt att utveckla elevernas entreprenörskap. Genom att driva ett UF-företag får eleverna möjlighet att fördjupa sina yrkeskunskaper i en företagslik miljö – samtidigt som de tränar viktiga entreprenöriella förmågor.
UF-företaget kan med fördel kopplas till gymnasiearbetet. Skolverket beskriver det så här: ”Gymnasiearbetet ska utföras på ett sådant sätt att eleven planerar, genomför och utvärderar sin uppgift. Gymnasiearbetet kan utformas så att det ger eleverna möjlighet att pröva sitt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer.”
Det finns också stora möjligheter att arbeta ämnesintegrerat utifrån UF-företagets verksamhet. Affärsidén kan ta avstamp i programmets inriktningar och involvera flera ämnen och lärare – något som ofta leder till ökad motivation och engagemang hos eleverna.
Exempelvis kan ett UF-företag ha som affärsidé att bygga enklare konstruktioner som förråd, trall eller utemöbler. Då integreras centralt innehåll från ämnen som Husbyggnad och Bygg och anläggning. Dessutom kan den skriftliga och muntliga kommunikationen inom UF-företaget skapa naturliga kopplingar till gymnasiegemensamma ämnen som svenska och samhällskunskap.
UF-företagandet ger eleverna en unik chans att omsätta sina yrkeskunskaper i praktiken – samtidigt som de utvecklar efterfrågade kompetenser som ansvarstagande, initiativförmåga, samarbete, kundkontakt och kommunikation. Det skapar en tydlig och motiverande länk mellan skola och arbetsliv, oavsett om eleven i framtiden vill bli anställd eller starta eget.
Att arbeta med UF-företagande ligger väl i linje med examensmålen där det beskrivs att programmet ska ”ge kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser samt om entreprenörskap och företagande, vilket ger en god grund för samverkan på arbetsplatsen och med kunder.” UF-företagande är därför inte bara relevant – det är ett naturligt och kraftfullt inslag i undervisningen som stärker elevernas yrkesidentitet.