Hem / Nyheter & Event / Värmland / Månadens Alumn - Anders Julin

Månadens Alumn - Anders Julin

Läsår 1999/2000 drev Anders Julin UF-företaget ATMAPAK UF tillsammans med sju kompisar. Affärsidén var att sälja en väggalmanacka med bilder på Degerfors IF främsta profiler. För att få fram bilderna till almanackan hörde de av sig till det nyöppnade museet i Degerfors och fick till ett samarbete. Museet hade ett arkiv med unika bilder på profiler från Degerfors IF, vilket blev viktig del extra kul att få med i almanackan.

Att ta producera almanackorna skulle kosta en del och ATMAPAK UF behövde snabbt få in kapital för att komma igång. Då kom de på idén om att sälja reklamplatser i almanackan till lokala företag. Anders och hans kompisar började kontakta olika företag och lyckades sälja reklamplatser vilket bidrog till att de kunde komma igång med verksamheten.

Försäljningen gick otroligt bra och totalt sålde de drygt 600 almanackor. När det var dags att avveckla UF-företaget så var gruppen inte helt överens om fördelning av vinsten, alla hade inte arbetat och bidragit lika mycket. Utifrån dokumentation kunde de konstatera att några hade arbetat mer än andra i företaget och det slutade med att vinsten fördelades utifrån arbetsinsats.

En av de största lärdomarna och minnena Anders tar med sig från sitt UF-år är hur kul och motiverande han tyckte UF-företagande var. Att han fick prova på att driva företag och fick känna sig duktig på det, fick han att bli mer motiverad till övriga skolarbeten. Han fick en tydlig bild av hur man kunde ta en idé och göra den till verklighet och vikten av att tro på det man gör, det är då man gör ett bättre jobb och kan sälja sin produkt.

Efter UF-året arbetade Anders i många år med försäljning och har utbildat olika företag inom försäljning. År 2013 valde Anders att våga söka till Sveriges mästerkock, då han har ett stort intresse för matlagning. Han kom långt i programmet och blev en kandidat i topp 10. Efter programdeltagandet kände han att han ville göra något med sitt intresse och startade då ett cateringföretag tillsammans med en kollega i Stockholm som de drev i ca fyra år innan Anders valde att flytta till Värmland. Idag driver Anders, tillsammans med sin fru, restaurangen Julins Backyard Barbecue inspirerad av Texas BBQ och steakhouse.

Se filmen med Anders här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.