"Vi har gjort det OK att köpa second hand bland unga"

De säljer streetwear secondhand på Instagram. Och vann nyligen SM i Ung Företagsamhet. Nu ska Fredrik och Mickel åka till Belgrad och tävla.

2018-06-27

Sverige

De sitter i en ljusblå plyschsoffa i Västerås nya stolthet, The Steam hotel, och äter en enkel mozzarellasallad. Miljön är internationell och killarna är på plats att för att förbereda sig inför JA Europa Company of the year competition. I år hålls tävlingen i serbiska Belgrad. Unga förtagare från hela Europa kommer vara på plats.

- Det känns sjukt kul. Vi ska inte bara representera Sverige, vi ska också kämpa för att ge Sverige en vinst för första gången på många år.

Rösten tillhör Fredrik Rinaldo, snart 18 år, som tillsammans med Mickel Wallentin, 18, driver Merch Sweden. När de sitter i soffan och tittar ut över Mälaren har deras UF-företag just avslutats. Ett riktigt aktiebolag ska ta dess plats.

Killarna köper in exklusivt streetwear och säljer dem på Instagram till ungdomar. Second hand, DeLuxe.

- Det dyraste plagget vi sålt var en jacka för 10 000 kronor till en tonåring i Stockholm, berättar Fredrik stolt.

Under året har killarna sålt över 250 produkter. Och nått en omsättning på en miljon. De pluggar på Grillska gymnasiet i Västerås och börjar trean till hösten.

- Jag bara älskar adrenalinkicken som jag får efter en riktigt bra deal, den lever jag för berättar Fredrik. Jag får galet mycket energi av det och hjärtat bara dunkar när jag säljer vidare ett par skor som vi gör bra vinst på.


20 000 instagramanvändare följer nu Västeråskillarna. Och antalet ökar.

- Ja, vårt företag uppskattas jättemycket av vår följare berättar Mickel. Vi får väldigt bra respons från våra kunder och de tycker att vi är grymma!

Nyligen var Mickel på semester vid medelhavet och hans tröja med Merch Sweden-loggan på uppmärksammades.

- Ja, när vi gick ut var det många som kom fram till mig och ville snacka. En del var helt klart starstrucked. Det är verkligen kul att möta så positiv respons.

Killarna köper in begagnade skor, tröjor och jackor. Efter kontroll att de är äkta och lite uppfräschning är de redo för ett nytt liv någon annanstans i Sverige.

- Vi skickar produkten samma dag som vi sålt den, förklarar Fredrik och berättar att det känns bra att kunna bidra till att minska klädsvinnet. Vi har gjort det OK att köpa second hand bland unga märkes-entusiaster.Nu ska de förvandla bokstäverna u och f till a och b. UF-företaget är avslutat och ska nu förvandlas till ett aktiebolag. De planerar att anställa och utveckla verksamheten. Målet är att nå kunder utanför Sverige. 

Redan den 16 juli tar killarna första steget ut i Europa. Då åker de och ett team från Ung Företagsamhet till Serbiens huvudstad. Där, mellan floderna Sava och Danube, ska de möta ungdomar från 39 länder och kämpa om att bli årets europeiska UF-företag. Förberedelserna är i full gång. De tar hjälp av rådgivare och hårdtränar på sin engelska presentation och att svara på tuffa juryfrågor.
- Men annars fokuserar vi på det som vi är bäst på. Att sälja!, ler Mickel.

Samma dag som killarna och teamet kliver ombord flighten fyller Fredrik år. För artonde gången.
- Att vinna EM skulle verkligen vara grymmaste födelsedagspresenten, säger han och spricker upp i ett stort leende.
 
Allt om JA Europé company of the year competition
Instagram: MerchSweden

Nyheter

 • Är ni årets mest kreativa UF-företag?

  Sverige Är ni UF-företaget som tänker utanför boxen? Då ska ni vara med i tävlingen Årets kreativa UF-företag. Tävlingsvärd är The Walt Disney Company Nordic och vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Är ni årets tillväxtföretag?

  Sverige Har ditt UF-företag vuxit kraftigt under året eller har potentialen att växa? Då kan ni tävla i Årets tillväxtföretag. Vinnaren utses på SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 • Ny film om läromedlet Se möjligheterna

  Sverige I Se möjligheterna får eleverna träna och utveckla sin kreativitet, sin företagsamhet och sitt entreprenörskap. Se filmen där barnen berättar mer.
 • Finns Årets UF-skola i din stad?

  Sverige Går du på årets bästa UF-skola? Känner du till en skola som borde bli det? Nominera redan idag (eller senast 22 mars).
 • Ung Företagsamhet Jämtland söker regionchef

  Sverige Vill du utvecklas med oss? Den ideella föreningen Ung Företagsamhet Jämtland söker en regionchef med ett stort engagemang för entreprenörskap i skolan, eget driv och ledarskapsförmåga.