Hej Lund!
Att utbilda i entreprenörskap under ett pandemiår, har krävt att Ung Företagsamhet som organisation blivit än mer entreprenöriella och innovativa. Med inställningen att snabbt ställa om och digitalisera har fler elever än någonsin fått ta del av Ung Företagsamhets erbjudande och fått möjlighet att träna sina entreprenöriella förmågor.
Ung Företagsamhet bidrar till att skapa långsiktigt tillväxt och hållbar samhällsnytta. Organisationen gör det genom att processutbilda lärare på grundskolan och gymnasiet i entreprenörskap. Ung Företagsamhet inspirerar och coachar elever från tidig ålder till unga vuxna att våga tro på sin egen företagsamhet. Ung Företagsamhet Skåne arbetar aktivt med att vara samhällsbyggare, vara en god förebild och ambassadör för samverkan mellan näringsliv-skola samt sprida kunskap om entreprenörskap.
Grundskolan
Efterfrågan på insatser inom grundskolan växer fortsatt kraftigt.
Modulerna och dess läromedel Vårt samhälle och Se möjligheterna för grundskolans tidigare och senare åldrar, Min framtid & Ekonomi för de äldre eleverna, efterfrågas allt mer. Dessa läromedel finns nu även att tillgå digitalt. Under pandemiåret utvecklades ”Digital prao” som med fördel kan användas i kombination med sedvanlig praktisk prao framöver, för att få ett större och mer hållbart grepp på framtiden och arbetslivet.
Den 19 oktober 2021 välkomnar vi alla som arbetar med grundskola i din kommun till en digital grundskolekonferens. Tipsa verksamma inom grundskolan att registrera sig kostnadsfritt på ungforetagsamhet.se/skane för att ta del av allt vårt material, ex lärarhandledningar, digitala föreläsningar och inspirationer.

Gymnasiet
Med stöd i en digital kalender via intranätet har lärare och skolpersonal kunnat boka inspirationer och workshops som under året skett digitalt. För att underlätta för lärarna har en hel del material förinspelats och kompletterat den digitala workshopen och använts före och efter det digitala klassrumsbesöket. Ytterligare en fördel med digitaliseringen är att fler elever kunnat ta del av inspiration och det material som finns att tillgå för de registrerade lärarna.
Trots pandemi så har antalet UF-företag i Skåne ökat under läsåret.
Den regionala mässan omvandlades enligt tidigare designad plan till 5 lokala mässor som blev i digital form i år. Den regionala mässan blev till E-WEEK, vilket var en vecka helt fylld med olika workshops, seminarier och föreläsningar samt mötesarenor för alla våra målgrupper.
Resultatet och utvärderingarna som gjordes var över förväntan bra. För att få till de säljtillfällen som mässor i vanliga fall utgör, skapades den digitala säljplattformen ”UF Gallerian” även den kommer att fortleva. Elever och lärare har erbjudits workshop i e-handel och digital marknadsföring.
I diagrammet ovan ser ni utvecklingen av UF-företagare i er kommun. Dessa är folkbokförda i er kommun och kan således driva UF-företag på gymnasieskola utanför kommunen. I tabellen nedan ser ni antalet elever som driver UF-företag på kommunens gymnasieskolor, samt på vilka program. För att se en detaljerad lista över vilka skolor dessa eleverna är fördelade på, scrolla längst ner.

UF-alumni
UF-alumni är ett nätverk för de som har drivit UF-företag och ledorden är entreprenörskap, ledarskap och nätverkande.
Våra alumner har under året erbjudits en rad digitala träffar som även inneburit fler möjligheter till nätverk med andra alumner runt om i Sverige. UF-alumni är även ett internationellt nätverk med aktiviteter runt om i hela Europa. På nationell nivå samlar nätverket cirka 4 200 unga talanger.
