Framtidskoll i Skaraborg

- ett koncept för åk 8 och 9 i samarbete med Sparbankerna och Swedbank

Framtidskoll är ett utbildningskoncept för årskurs 8 och 9 där eleverna får lära sig mer om privatekonomi, samhällets ekonomi, arbetsmarknad och entreprenörskap och fundera kring sina förmågor och framtidsplaner.

Eleverna blir under ett schemabrytande pass på ca 2 h inspirerade av bl a Ung Företagsamhet och Sparbanken eller Swedbank (beroende på kommun) i tre pass: Jag - en entreprenör, Min ekonomi - min framtid och Jobbkoll.

I konceptet, som är helt kostnadsfritt för skolorna att delta i, ingår också UF:s läromedel Min framtid och ekonomi.

Starten har gått för Framtidskoll i Skaraborg!

Under vårterminen 2021 erbjöds Framtidskoll för årskurs 8 i samarbete med Swedbank och Sparbanksstiftelsen Alfa i följande kommuner:

  • Falköping
  • Gullspång
  • Hjo
  • Karlsborg
  • Mariestad
  • Skövde 
  • Tibro
  • Töreboda

På grund av corona-pandemin genomfördes samtliga tillfällen digitalt. Starten gick under E-week då ett gemensamt Framtidskoll för alla regioner i Västra Götalands-regionen livesändes via Youtube av UF Fyrbodal. Under april-juni har sedan ytterligare 9 Framtidskoll genomförts i Hjo, Mariestad och Skövde, där vi nått samtliga skolor! (en skola kvarstår som har bokat till hösten istället). 

Upplägget under våren har varit föjande:

- Du - en entreprenör! (UF)
- Privatekonomi (Swedbank)
- Jobbkoll - ett panelsamtal kring framtida jobbsökande, framtidens förmågor och gymnasieval med representanter från Swedbank och näringslivet
- Om gymnasievalet och UF-företagande (UF)

Hela programmet tar ca 2 h och har genomförts via digitala kanaler. Eleverna har haft möjlighet att interagera med föreläsarna och ställa frågor via Menti. Totalt under vårterminen har  Framtidskoll nåtts av över 750 elever i årskurs 8. Samtliga skolor i Gullspång, Hjo, Skövde och Mariestad har bokat in Framtidskoll vilket har passat väl in i deras skolförlagda PRAO.

Läs artikeln om Framtidskoll!

Framtidskoll i Skaraborg läsåret 21/22:

Även nästa läsår kommer Framtidskoll gå att boka in i Swedbanks kommuner (ovanstående lista). Preliminärt kommer vi genomföra några större livesända Framtidskoll i oktober-november. De kommer vara bokningsbara i början av höstterminen.

Vi projekterar just nu även Framtidskoll i Essunga, Götene, Lidköping, Skara och Vara.  

Under höstterminen kommer föreläsningarna i första hand ske under oktober-november och under vårterminen planerar vi för Framtidskoll i april. Då kan det även bli aktuellt med fysiska träffar i större samlingar i t ex aulor när smittläget så tillåter. Fyll gärna i intresseanmälan redan nu om du är intresserad av att boka in Framtidskoll till våren. Specificera dina önskemål i sista rutan.

Om Min framtid och ekonomi

Som en del av Framtidskoll får skolan UF:s läromedel Min framtid och ekonomi till alla elever i den årskurs som ska delta i Framtidskoll. Min framtid och ekonomi innehåller tre delar. Jag och mina framtidsval, Min ekonomi och Vår ekonomi. Ni kan välja hur ni vill lägga upp arbetet med läromedlet. Ni kan t ex arbeta med första delen före och spara de två sista till efter föreläsningen, eller arbeta med hela läromedlet och avsluta med föreläsningen. 

Vissa delar av läromedlet passar också bra att arbeta med i samband med PRAO, och kanske börja fundera över gymnasieval? Som lärare och SYV får du stöd av UF i hur läromedlet kan användas, kopplas till kursmålen och hur arbetet kan planeras. Du har också tillgång till UFs webb med tilläggsövningar och filmer till stöd i undervisningen.

Framtidskoll erbjuds i Skaraborg VT-21 tack vare:

Kontakta mig för mer information och för att boka Framtidskoll!

Hanna Hjalmarsson Bohrén
Projektledare, Skaraborg
Kontakta mig om:
Frågor som rör grundskolan, våra läromedel, Framtidskoll och projektet "Entreprenörskap för alla".