Framtidskoll i Örebro län

En temadag om framtiden för elever i årskurs 9 - om privatekonomi, yrken, entreprenörskap, möjligheter. Ett samarbete mellan Ung Företagsamhet, Swedbank/Sparbankerna och näringslivet.

Vad är Framtidskoll?
 

Framtidskoll har som syfte att inspirera och stötta unga med deras framtida val, drömmar och mål. Det är helt kostnadsfritt och består att tre pass under en förmidag som är ett samarbete mellan Ung företagsamhet, Arbetsmarknadskunskap och Swedbank/Sparbankerna. Framtidskoll ska bidra till att sätta skolans undervisning i ett större perspektiv för att skapa framtidstro och motivation hos eleverna. Vi vill synliggöra deras möjligheter att göra aktiva och medvetna val för sin framtid samt förmågan att ta ansvar och utvecklas i ett föränderligt samhälle.

Framtidskoll bidrar också till att förbereda eleverna inför stundande vägval. Kort och gott - att ge dem koll på framtiden. Det är många frågor som en 15-åring ska ta ställning till. Vilket program ska man egentligen välja? Vilka yrken intresserar mig, och vilka branscher är jag nyfiken på att få veta mer om? Kan jag bli entreprenör och driva eget företag?

Framtidskoll är väl anpassat till studie- och yrkesvägsuppdraget som ska genomsyra alla ämnen och arbetsområden samt bör vara en del av den vardagliga undervisningen.

Enligt övergripande mål och riktlinjer i läroplanen för grundskolan (LGR22, kap 1:6 Skolan och omvärlden) fastställs följande:
Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Utbildningen ska därigenom ge eleverna förutsättningar att utveckla digital kompetens och ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.

PRAO
Framtidskoll kan vara en kompletterande del till PRAO och användas som en uppstart för hur man kan använda våra läromedel som ett komplement till PRAO.
 

Är du intresserad av att ha framtidskoll hos er? 
Kontakta Hugo Jerlström: 

Hugo Jerlström 
Grundskolesansvarig
Ung Företagsamhet Örebro län

Tel: 076- 795 81 20 
Epost: hugo.jerlstrom@ungforetagsamhet.se

Prao

Inför Framtidskoll

För att bokningen av Framtidskoll ska bli fullständig är det tre olika aktiviteter som båda ska bokas in

  • Inspirationsträff för pedagogerna, SYV samt rektor 
  • Framtidskoll för eleverna 
  • Möte som bokas in för att gemensamt titta på hur man kan jobba med UF´s läromedel Min framtid och ekonomi

Inspirationsträffen ska genomföras minst fyra veckor innan dagen för Framtidskoll. Detta för att förbereda er samt kunna dra nytta av det material som finns kopplat till Framtidskoll i er undervisning. 

På träffen ger vi er inspiration kring er undervisning i entreprenöriellt lärande, privatekonomi, studie- och yrkesvägledning samt samhällsekonomi. Inspirationsträffen är ca 40 minuter, och deltagare är främst pedagoger som undervisar i Sv, Sh samt Hkk i åk 9 samt skolans Studie- och yrkesvägledare. Men självklart är alla pedagoger som vill vara med välkomna - även från åk 7 och 8. 
Inspirationsträffen genomförs digital via Teams och tid bokas genom att kontakta Ung Företagsamhet Örebro.

"Framtidskoll kopplas ihop med Min framtid och ekonomi"

Vi går igenom hur passet Framtidskoll går till, hur ni kan använda er av läromedlet Min framtid och ekonomi, som går hand i hand med Framtidskoll, och är bra att användas i samband med Framtidskoll för att ge eleverna en djupare förståelse.
Genom Min framtid och ekonomi blir eleverna medvetna om sina förmågor, ökar sin självkännedom och får reflektera över framtida karriärvägar och yrkesval. Dessutom får de praktisk träning i hur man sköter sin privatekonomi.

PARTNERS TILL FRAMTIDSKOLL

KONTAKT

Hugo Jerlström
Grundskoleansvarig, Örebro
Kontakta mig om:
Grundskolefrågor, Läromedel inom grundskolan.