Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Den prisade rådgivarduon om uppdraget

Den prisade rådgivarduon om uppdraget

REPORTAGE. Att ha en engagerad rådgivare är en stor tillgång för våra UF-företagare. Vikten av detta är något som syskonen Petra och Jacob Abrahamsson förstår. Med en entreprenörsanda i blodet, ett otroligt engagemang och en strävan att se ungdomar utveckla sin företagsamhet, har de under UF-året delat med sig av sina erfarenheter som rådgivare till Svinngod UF. Ett engagemang som resulterade i att Petra och Jacob fick ta emot det välförtjänta priset Årets Rådgivare under den digitala UF-mässan. En slump? Knappast.

Sedan 2010 driver Petra Finsmakeriet i Bollnäs som tillverkar exklusiva pepparkakor och choklad. Jacob arbetar som projektledare på reklambyrån Lundberg & Co. Att vara egenföretagare beskriver de som sitt drömjobb och en självklarhet. Som entreprenörer är Petra den kreativa som kommer med nya idéer medan Jacob med sina strategiska kunskaper gärna är den som vrider och vänder på idéerna ett varv till.  

-Vi kompletterar varandra väldigt bra och brukar säga att vi är som gas och broms. Sedan elva år tillbaka har vi även Freluga Trädgårdsscen tillsammans med vår syster Linda. En artistscen i vår hemby där vi kör ett par konserter varje sommar och tar in 1200 personer i vår trädgård.

De är fyra syskon som står varandra väldigt nära. De pratar ofta med varandra om sina företag, utmaningar, framtid och så vidare. Att hela tiden ha någon att bolla sina idéer med är viktigt för dem.

-Dialogen mellan oss syskon är en trygghet. Att byta erfarenheter, ta stöd och få förståelse av varandra. Man tankar av och tankar in, säger Jacob och Petra.

Syskonen har gemensamt 30 års erfarenhet av att vara egenföretagare. På samma sätt som familjen Abrahamsson drar nytta av varandra har rådgivarduon kunnat ge samma handledning till Svinngod UF. Tillsammans med UF-elevernas egna driv och företagsamhet tog de UF-året med storm. Första pris i Årets UF-företag, Årets Samhällsentreprenör, Årets Prestation, andra pris i Årets Affärsplan, tredje pris i Årets Vara och första pris i Årets Rådgivare. Hur gick det till? Vi tar allt från början.

Våren 2019 bildade fem elever UF-företaget Svinngod UF med affärsidén att tillverka must av svinnäpplen. I sammansättningen av eleverna som studerar olika program var det enda kravet att alla i företaget skulle ha samma ambitioner och målsättning. Det pratades tidigt om att satsa långt och vinna allt. Inte långt efter etablerades den första rådgivarkontakten. Notera att UF-året inte ens hade börjat vid den här tidpunkten. Redan här skickades starka signaler om vad man ville åstadkomma som UF-företag.

-Vi får flera rådgivarförfrågningar varje år så jag brukar träffa de olika UF-företagen och ha en intervju. Det är viktigt att höra vad de vill ha från rådgivaren och vad de vill med sitt UF-företagande. På så sätt kan man bilda sig en uppfattning om man är lämplig för dem. I det här fallet ringde Svinngod UF ett halvår innan UF-året och därmed var det inga som hann på bollen före dem, berättar Jacob.

Petra förklarar att rådgivarrollen ska vara en utmaning för sig själv också. Det ska vara energifyllt att vara rådgivare. Att vara rådgivare till just Svinngod UF har varit tacksamt. De har tagit tag i saker och genomfört det vi rekommenderat. Någonting som UF-företaget haft enorm nytta av är det stora kontaktnätet som rådgivarna har tillgång till. Kontakter som de kommer kunna ha användning av hela livet. Att få se UF-eleverna växa både som individer och grupp är det som ger extra energi hos Petra och Jacob.

- Året har varit helt grymt, vi har fått så mycket energi av att vara rådgivare och se deras utveckling från första mötet till nu. Vi kallar de för våra ”svinnungar”. Vi har lagt ned mycket tid och engagemang, nästan mer än på våra egna ungar. Skämt åsido, UF-gänget har varit mottagliga för vår feedback och det har gjort det roligare att lägga ner ännu mer tid.

Kontakten mellan Petra, Jacob och Svinngod UF har varit ett skolboksexempel på hur det ska se ut. De har kommunicerat dagligen och träffats minst en gång i veckan. I den gemensamma meddelande-gruppen har 1150 meddelanden och över 250 bilder skickats. Rådgivarna har också haft kontakt med föräldrarna, vilket är unikt.  

-Vi har inte bara haft en grupp med våra ”svinnungar”, utan även med ”svinnföräldrarna”. De får vanligtvis inte reda på så mycket så det är viktigt att rapportera till dem också. På vårt initiativ bjöd vi hit alla föräldrarna på en pizzakväll. Vi anser att föräldrarna är superviktiga. De ställer alltid upp och därför ville vi involvera de mer.

Situationen med Coronaviruset ledde till att den regionala fysiska mässan i Söderhamn blev inställd. Detta påverkade såklart Svinngod UF och deras försäljning. Där blev rådgivarna väldigt viktiga och på ett proffsigt sätt kunde de komma på lösningar och vägleda dem ur krisen.

-Det blev deppigt då UF-företaget arbetat hårt med sina förberedelser. De hade lagt ner flera tusen på sin monter och såg verkligen fram emot mässan. Då tipsade vi om att skaffa ett skyltfönster på stan. Det tog inte ens en vecka innan montern stod som skyltfönster på Änglahår i Bollnäs. Det handlar om att tänka om och vara kreativ.

Årets Rådgivare 2020 fortsätter med att dela med sig av sina tips till kommande rådgivare. En rådgivare ska vara peppande, stöttande och engagerad. Engagemanget är väldigt viktigt och som rådgivare ska man gå in med inställningen att göra allt jag kan för att UF-eleverna ska växa som individer, få ett bra UF-företag och sträva efter att de ska vilja vara företagare i framtiden. Som rådgivare är man en spegel för att driva företag och det ska man tänka på. Att en sådan liten sak som att dela med sig av sitt kontaktnät skapar orädda UF-elever som av några telefonsamtal utvecklas enormt. Det är också kul att se hur modernt ungdomar jobbar och det är något vi lär oss av. Det är inte bara de som har nytta av oss, vi har nytta av dem.

Det kanske bästa rådet som de delar med sig av är att vara rådgivare tillsammans med någon.

-När någon av oss var borta kunde Svinngod UF alltid träffa den andra. Det var första men inte sista gången vi var rådgivare tillsammans. Gå ihop med någon rådgivare som du fungerar bra ihop med, där ni ändå är lite olika. På samma sätt som eleverna i Svinngod UF tänkte när de gick ihop och bildade det mest framgångsrika UF-företaget i regionen.

De första rådgivarförfrågningarna inför nästa år har redan börjar rulla in. Men för Petra och Jacob ligger fokuset närmast på SM den 18–19 maj där Svinngod UF ska tävla nationellt i Årets Samhällsentreprenör och Årets UF-företag. Petra och Jacob Abrahamsson har gjort ett fantastiskt jobb som har möjliggjort att Svinngod UF lyckats presterat på en så hög nivå under året. Med det facit kan vi konstatera att rådgivardelen synnerligen varit en viktig pusselbit för UF-företagets framgång!

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.