Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Från morot till marmelad

Från morot till marmelad

HelaMoroten UF är ett av många UF-företag som format sin affärsidé med hållbarhet och miljötänk i centrum. När vi skalar ner det mer specifikt är det inte den allra vanligaste UF-produkten som erbjuds. Det är nämligen en marmelad som är gjord på morötter som bas. Det affärerna tänkt slänga tas tillvara på och UF-företaget ser till att de istället hamnar som ett smaskigt tillbehör till ost, chark eller varför inte direkt på mackan? 

-Vår ambition är att hålla kvar det som affärerna tänkt slänga. Kretsloppet är inte slut utan det som inte är i säsong kan fortfarande användas. Vi försöker säsongsanpassa beroende på vad som är aktuellt för perioden. Det kanske låter lite skumt, men en marmelad från en grönsak är minst lika god att äta på kex och macka som en fruktmarmelad. 

UF-företaget består av sex personer från Hälsingegymnasiet i Bollnäs (Jonatan Forsberg, Anton Arvidsson, Valter Nilsson, Simon Norén, Jonathan Eriksson Östman och Alwin Rinderud Boberg). Med morötter som den stora huvudingrediensen tillsätts ingefära och lite vaniljsocker. Det kokas ihop och av detta blir det inte bara en smaklig succé, utan även en fin färg som fröjdar ögat. 

-Vi är ett par stycken i företaget som är intresserade av matlagning och som gillar att experimentera med mat. Det är roligt att testa nya grejer i köket och upptäcka sådant som man kanske inte trodde skulle fungera. Vi tänkte först sylt, annan marmelad och vanliga produkter av svinn. Det var ett säkert kort men vi ville utveckla det till något lite mer unikt. 

HelaMoroten UF jobbade fram en fascinerade logotyp där kunskapen och intresset finns inom gruppen, gjorde i ordning etiketter, köpte in glasburkar och började sälja sin morotsmarmelad. Det är det korta versionen. Däremellan har det hänt betydligt mycket mer. Inte minst administrativt arbete som är en del av företagandet. 

-Det är en utmaning. Allra helst vill vi bara framställa marmelad och sälja. Att driva företag är så mycket mer än det. Det tillkommer lite pappersarbete som också har varit väldigt nyttigt. Sedan är det en balans med annat skolarbete också. Det är mycket som ska hinnas med, men det är bara roligt. Att få förståelse och insikt för hur företag fungerar. Lärdomarna är många och man får dessutom en personlig utveckling. 

Det är som nämnt en grupp på sex personer vilket kräver mycket från varje enskild individ. Samarbetet fungerar bra. Fördelen med den relativt stora gruppkonstellationen är att arbetet lättare kan delas upp och mer hinnas med. Det viktigaste är annars att kunna kompromissa, acceptera och tillmötesgå varandra. Något som HelaMoroten UF hanterar utan bekymmer. Teamet menar på att det är viktigt att ha is i magen när det blir mycket jobb och att inte rädslas av att göra fel, för det löser sig alltid. 

Avslutningsvis berättar de om sina förväntningar på En Kilometer UF – den 7 april på Drottninggatan i Gävle. 

-Det kommer bli stort och mycket. Väldigt många företag kommer vara på plats så det blir häftigt. Vi är med och tävlar i flertalet tävlingar och hoppas att vi kan vinna något pris i åtminstone en kategori. 

Följ hur det går för UF-företaget på prisutdelningen som börjar klockan 16:15 från stora scenen på stortorget. HelaMoroten UF ställer ut på plats nummer 44.
 

Hitta till HelaMoroten UF här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.