Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Från UF-företag till aktiebolag

Från UF-företag till aktiebolag

REPORTAGE. Under gymnasietiden började Andreas Sjöberg från Sandviken driva UF-företag där han erbjöd enklare snickeritjänster. Två år senare står han nu med ett aktiebolag och fyra anställda.

– Det har gått snabbt, men känns väldigt bra, säger den unge entreprenören. Andreas Sjöberg är bara 21 år gammal, men redan med flera år på nacken inom byggbranschen. När Din Lokaltidning intervjuade Andreas för två år sedan drev han den enskilda firman Spikat & Klart och hade nyligen prisats som årets nätverkare på Gävleborgs UF-mässa. Då hade han målet att driva aktiebolag inom fem till tio år.

Började på egen hand

Idag står Andreas Sjöberg med Spikat & Klart Gävleborg AB och har fyra anställda.

– Det har gått i rask takt. Jag började med lite småjobb själv och började sen ta in kompisar som hjälpte till i början. Jobben började rulla in mer och mer, säger han.

Vad ligger bakom den här utvecklingen?

– Jag har varit lite hungrig om man säger så. Sen har jag kört annonser i tidningen, fått en hemsida som gjort väldigt mycket. Sedan har det kommit återkommande kunder så man har börjat bygga upp en liten bas. Det gäller att göra ett bra jobb.

Positiv effekt av pandemin

För tillfället står Andreas Sjöberg och hans firma med mycket jobb. Bland annat har man fått uppdraget att bygga upp det gamla bryggeriet i Järbo, som brann ned förra året.

– Just nu är det väldigt mycket att göra, säger han.

Trots coronapandemin?

– Jag skulle nästan säga att den gjort en positiv effekt för oss, vi har fått mer renoveringsarbeten och fått mer jobb helt enkelt.

Är du orolig för bakslag nästa år om folk klarat av sina renoveringar nu under pandemin?

– Nej, jag tror inte det. Jag tror att vi kommer ha bra med jobb ett tag till, men man vet aldrig och det kan vända snabbt. Men det gäller att ta det lugnt, just nu vill vi inte växa mer utan det här är en bra nivå med två-tre jobb igång samtidigt.

”Nätverksbiten extremt rolig”

Som ung och egenföretagare har Andreas Sjöberg haft Ung Företagsamhet (UF) mycket till hjälp. Han själv sitter idag i styrelsen för UF Gävleborg och är även med i nätverket UF Alumni, för personer som drivit UF-företag och sedan startat eget eller vill starta eget.

– Nätverket är någonting jag brinner för. Jag vill inte vara på bygget mellan 7 och 16 och sen åka hem. Jag vill vara på nätverksträffar, träffa leverantörer, ha möten med byggsäljare etc. Nätverksbiten är extremt rolig, säger han.

Är det kul att driva eget företag?

– Jag tycker det. Visst det är långa dagar och helgjobb men det är en stor frihet ändå. Sedan är det varierande arbetsuppgifter också, att få vara med i en hel byggprocess från att man träffar kunden är kul.

Rekommenderar andra

Andreas Sjöberg skulle verkligen rekommendera andra unga att våga ta chansen och starta eget företag.

– Absolut! Det gäller att våga, många kanske är lite rädda, men tror man på sig själv så går det. Sedan behövs det fler företag och framför allt unga som driver dem, säger han.

Hur har de senaste åren varit för dig?

– Det har varit extremt roligt. Man har knappt hängt med själv, det har gått snabbt men känns jäkligt bra.

 

Reportaget är skrivet av Joakim Berglund och publicerat i Din Lokaltidning.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.