Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Från UF-företagare till arbetsledare

Från UF-företagare till arbetsledare

REPORTAGE. Anna Karlssons arbetsuppgifter speglar inte andra 25-åringars. Hon jobbar på företaget Certego, ett säkerhetsföretag som arbetar med exempelvis passersystem, larm och lås. Anna är arbetsledare över serviceavdelningen och har sju manliga tekniker under sig. Hon beskriver hur hon hanterar uppgiften trots sin unga ålder, hur med- och motgångar har tacklats och vilken betydelse UF-företagandet har haft.

Vardagarna skiljer sig och ingen dag är den andra lik. De innehåller bland annat personalansvar, kundnöjdhet och strukturering. Att mål och budgetar uppnås ligger också på Karlssons bord. Det är ett lärorikt yrke där hon utvecklas varje dag genom olika utmaningar. Ett misstag är inte något negativt – utan snarare en lärdom.

- Jag lär mig något varje dag. När jag löser ett problem så växer jag och gör jag något misstag så lär jag mig av erfarenheten. Det är sjätte året i branschen och jag har skaffat mig kunskap längs vägen.

Anna Karlsson är näst yngst i hela Gävlefilialen och har nu jobbat som arbetsledare i ett och ett halvt år. Med förtroende från chefen skulle hon motbevisa det äldre gardet. Från början var oddsen emot henne men nu vet alla vilken kapacitet hon besitter. Det fanns de som inte kunde se en 25-årig tjej ha den kunskapen och ta på sig den rollen som hon har. Något hon också ser hos kunden idag.

- Många går hellre till en äldre kollega när det i själva verket är jag som kan området bäst. Men sedan start trodde chefen på mig och jag har fått jättebra stöttning på vägen. Det är roligt och utmanande. Jobbet går jättebra och alla är nöjda med mig.

Bara för att man är ung behöver inte det vara negativt. Det är snarare en ytterligare drivkraft. Annat som ger energi är förmågan att hela tiden lära sig något nytt. Karlsson berättar att hon har lätt för att lära sig, hon vill hela tiden framåt och när hon fått kunskap om ett område är det genast dags för nästa utmaning. Att kunna utveckla och hjälpa både kunder och personal är något som hon ser som ett viktigt åtagande och som dessutom ger henne motivation.

Karlsson har själv drivit UF-företag och menar på att den erfarenheten har gett henne mycket. Inte bara i den bransch hon befinner sig idag utan också på ett personligt plan. UF-företaget bestod av fem tjejer från blandade gymnasieinriktningar. Affärsidén var att sälja ett mobilskal som var vatten- och damm tåligt. Karlsson var verkställande direktör i företaget och fick redan då en försmak likt hennes nuvarande roll på Certego. Här fick hon möjligheten att lägga grunden. Förutom att prova på rollen som VD och att driva UF-företaget framåt fick andra moment inom företagande som till exempel ekonomi, marknadsföring och bokföring testas.

- Det är flera saker inom företagande som man inte är medveten om förrän man får testa på. Det finns så många fler parametrar än man tror, sociala medier, ställa ut på mässor, sälja med mera. Redan här lärde jag mig att planera och få struktur på saker och ting. Jag var även med i tävlingen Årets Säljare och det har jag haft nytta av varje dag. Att kunna se kundens behov och därefter sälja.

Karlsson tycker att alla ska få möjligheten att driva ett UF-företag. Det behöver inte innebära att du startar ett eget företag senare i livet. Det är nyttigt att få en inblick i arbetslivet, känna på att ta ansvar och en uppfattning om vad man vill göra efter gymnasiet.

- Passa på och ta chansen för det kommer verkligen att vara värt det! Du får tillbaka så mycket som hjälper dig senare i arbetslivet. Lägg ned tid, gör det riktigt och ha roligt!

Under UF-året har alla UF-företagare en rådgivare som hjälper till och stöttar. I de olika tävlingsmomenten tillsätter Ung Företagsamhet en jurygrupp – även denna består av företagare från hela regionen. Hon har tidigare suttit med som jurymedlem på tävlingen Årets Hantverk. Att hjälpa UF-företagare i någon av de nämnda rollerna är något som Karlsson gärna vill göra.  

- Absolut! Det är jätteintressant att få se, höra och hjälpa till. Ställa frågor och vägleda dem på det sättet.

Anna Karlsson imponerar dagligen i sitt uppdrag som arbetsledare. Att hon vuxit sig in i rollen är det inga som helst tveksamheter om. Hon kommer fortsätta utvecklas, lära sig och nå nya framgångar. Att hon är där hon är idag beror på en otrolig vilja och drivkraft, tillsammans med den grund och erfarenhet som UF-året faktiskt medförde.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.