Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Guld till Gävleborg på SM i Ung Företagsamhet

Guld till Gävleborg på SM i Ung Företagsamhet

Vinnarna av Årets UF-skola i hela Sverige hittar vi i Gävleborg. Närmare bestämt i Bollnäs och Hälsingegymnasiet som prisades för sitt arbete på SM i maj.

Hälsingegymnasiet har en föredömlig UF-kultur med engagemang från såväl skolledning, elever och lärare. Under sina 12 år som verksam skola har de drivit UF i hela 10 år. Skolan ger elever i samtliga program (ekonomiprogrammet, teknikprogrammet och naturvetenskapliga programmet) möjlighet att driva UF-företag i gymnasiearbetet. Trots att eleverna själva får välja om det vill driva UF-företag visar skolan höga procentsatser varje år och UF drivs på alla program. I år driver 89 elever UF-företag, vilket motsvarar 89 procent av en årskull.

Något som gör Hälsingegymnasiet till en unik UF-skola är deras fokus på internationell handel, ämnesintegration och samarbete över programgränserna. Med de tre UF-lärarna på skolan som är ansvariga för varsitt program har de olika kunskaper och egenskaper som lärare och elever får i de olika programmen vill Hälsingegymnasiet ta vara på. Detta genom att skolledningen har lagt en schemalagd eftermiddag varje vecka där alla treor och alla UF-lärare samlas i samma korridor för att underlätta UF-företagande över programgränserna.

Med de drivna UF-lärare blir resultatet av ett väl fungerande samarbete med oss på UF enkelt. Lärare och skolledning är måna om att skolan och eleverna ska ha ett nära band till näringslivet. De rekommenderar mer än gärna företag till sina elever men lägger stor vikt på att eleverna själva ska ta kontakten.

På Hälsingegymnasiet är man både stolta och ärade över titeln som Årets UF-skola. De är dock inte helt nöjda än. Skolan siktar vidare mot målet där 100 % av skolans treor ska driva UF. Skolan resonerar på så sätt att det är viktigt är att få eleverna att själva välja UF och att det inte ska inrättas som en obligatorisk del. 

Förutom guld till Gävleborg i Årets UF-skola så prisades regionen med ett silver i Årets Vara (Svinngod UF) och ett silver i Årets Säljare (Mikael Palm, Team WinWin UF). Detta ger oss ännu ett framgångsrikt år där vi i regionen tar stor andel pallplatser för att vara en relativt liten region. Våra UF-företagare och UF-lärare sätter Gävleborg på entreprenörskapskartan ännu en gång på! Tillsammans gör vi skillnad!

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.