Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Mini-Kubb UF - från träbit till färdig produkt

Mini-Kubb UF - från träbit till färdig produkt

REPORTAGE. Eleverna som driver Mini-Kubb UF läser sista året på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. De tillverkar och säljer ett handgjort kubbspel lämpad för inomhusbruk till hela familjen. Från en träbit till färdig produkt, tillverkar de olika designer på kubbspelet och anpassar sig till kunden. Det här är deras story:

Vi lever i ett samhälle där för mycket kretsar kring mobiltelefoner och sociala medier. Att umgås med varandra är inte längre lika självklart. Därför ville vi skapa en produkt i form av en aktivitet. Någonting enkelt som inkluderar alla. Vi hade alla spelat lite kubb under sommaren och tyckte att det kunde vara en kul grej att utveckla.

Vi tillverkar allt från grunden, helt själva. Klyver, slipar, målar och så vidare. Det är den korta förklaringen av processen. Det är mycket att göra. Därför är det viktigt med planering och att vi värderar tiden på ett bra sätt. Det är roligt att se hur vi själva utvecklas i de olika momenten. Vi har en vilja att utvecklas och en strävan att gå långt. Vi spinner vidare på varandras idéer och kompletterar varandra bra. Redan nu är säljmålet för hela UF-året uppnått och vi har fått bra respons på produkten. Vi ställs inför många nya situationer och vi utmanar oss själva. Det kan vara jobbigt för stunden men när vi blickar tillbaka på det, skrattar vi bara.

Inför Brynäs hemmamatch i slutet av november gjorde vi en ”Brynäs edition” på kubbspelet. Det var mycket jobb och intensiva veckor och är en av de största utmaningarna vi haft hittills. Just att hinna få klart allting i tid har varit svårt. Alla i vårt företag idrottar vid sidan om men med planering och samarbete lyckades vi lösa det ändå. Det visar på att mycket går bara vi vill. Det har vi vuxit av.

Vi har tagit med oss mycket från UF-året. Den största lärdomen är den gamla klyschan ”hårt arbete lönar sig”. Det är även viktigt att inte ta på sig för mycket och att planera tiden väl. För det är mycket jobb. Vi tycker att fler ska ta chansen att driva UF-företag. Det är en enorm möjlighet att få känna på företagande och allt vad det innebär. Våga satsa och tro på sin idé. Vi fick blandad respons på vår idé. Fast vi trodde på den själva och det fungerade bra.

Mässan kommer att bli grymt rolig! Att få träffa människor och andra UF-företag, bygga monter och sälja. Vår produkt är till för alla oavsett tid, plats och ålder. Det finns inga begränsningar. Så, förhoppningsvis ska vi kunna sälja lite på mässan och vi ser mycket fram emot en av årets höjdpunkter!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.