Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Svinngod UF - tar vara på äppelsvinnet

Svinngod UF - tar vara på äppelsvinnet

REPORTAGE. Svinngod UF från Hälsingegymnasiet tillverkar äppelmust av svinnäpplen som vanligtvis går till spillo. En hållbar och närproducerad produkt utan tillsatser. I mörker, regn och kyla har företaget under en pressad period på fem veckor samlat in två och ett halvt ton äpplen. En sammansvetsad grupp med höga ambitioner som med sin fantastiska framåtanda tar UF-året med storm. Här är deras story:

Vi har länge vetat att vi ville göra äppelmust. Affärsidén kom redan från hösten 2018 när en av oss i företaget var hemma hos sin mormor och plockade falläpplen. Mormodern brukade göra pajer av äpplena men hade numera inte den tid och ork som krävs. Det resulterade i att 95 procent av alla äpplena slängdes. Vi tyckte att det var tråkigt att så mycket äpplen inte kom till nytta. 

Sammanslagningen har varit viktig för oss. Vi tyckte att det var bäst att sätta ihop en grupp från både Teknik- och Ekonomiprogrammet. Vi ville att medlemmarna i vårt företag skulle ha olika egenskaper så att vi kunde komplettera varandra på bästa sätt. Det enda vi var tydliga med var att alla skulle ha samma ambitioner, vilket vi har. Vi pratade tidigt om att vi ville satsa långt och vinna allting. Under sommaren 2019 träffades vi därför ett flertal gånger i syfte att lära känna varandra bättre.

I början hade vi planer på att producera musten själva men vi insåg snart att det skulle bli svårt. Vi är väldigt måna om kvalité och hållbarhet och dessutom tog själva plockningen av äpplena mycket tid. Därför kontaktade vi en producent som hjälpte till. På så sätt ökade vi hållbarheten från några dagar till två och ett halvt år. Vi fick även en bättre lönsamhet. Livsmedelskraven säkerhetsställdes också i och med att producenten har regler och policyer att följa. Vårt syfte är att få bort eller i alla fall minska svinnet.

Det har varit jättekul och givande att driva UF. Det har gått mycket bättre än förväntat. Vi har fått mycket positiv respons på sociala medier och det har varit väldigt uppskattat när vi har varit och plockat äpplen. De som har mycket äpplen som förfaller slipper ta vara på sina äpplen och samtidigt gynnas vårt företag då vi kan göra must av det som annars skulle gå till spillo.

Att få driva UF är väldigt nyttigt och vi har lärt oss en hel del. Vi ser på företagande på ett annat sätt och har fått en inblick i hur det fungerar. Det är en stor fördel när vi ska in i arbetslivet. Det är en givande kurs och helt klart det viktigaste på gymnasiet.

Det hårda arbetet har lönat sig. Vilken resa vi har gjort. Från det första mötet då vi satt och pratade, till att stå med en färdig produkt. Bekräftelsen på att ha gjort allt själv, egen etikett, det slitsamma arbetet och alla andra entreprenöriella moment som vi tvingats stöta på. Det känns häftigt. Samtidigt har det varit en stor utmaning. Inte minst med att få ihop så mycket äpplen. Vi var inställda på att få största delen från butiker, men så var inte fallet. Det blev en chock för oss men också en tankeställare. Det var då vi bestämde oss för att lägga all tid och energi på handplockning från trädgårdar. Från början ville ingen av oss ringa kunderna. Vi slängde telefonen mellan varandra men nu är det raka motsatsen. Nu vill alla ringa och vi får turas om. Att våga ta det steget är viktigt för att växa som person och utvecklas. Det är även viktigt att våga be om hjälp. Vi är tacksamma för alla lärare, rådgivare och andra UF-företag som hjälpt oss. Vi hade aldrig kunnat klara av allt själv.

Mässan i Söderhamn kommer att bli väldigt intressant. Vi ser fram emot att träffa människor och andra UF-företag. Att få sälja och tävla. Att komma långt i tävlingarna är ett mål vi haft sedan länge. Att få uppleva SM i Stockholm strävar vi också efter. Planer på att utveckla produkten och öka sortimentet finns redan. Kanske efter UF-året. Just nu blir det för stressigt och vi har full fokus på vår befintliga produkt och hur vi ska kunna sälja mer.

Om någon funderar på att driva UF-företag så vill vi rekommendera det starkt! Det är extremt roligt och lärorikt. Driv med någon eller några som siktar mot samma mål som du själv gör. Du behöver inte vara med dina bästa vänner. Hitta människor med olika egenskaper. Det har varit en del av nycklarna till vår framgång. Sen måste du inte komma på en ny idé. Vi är inte först med äppelmust, men vi har vår touch och gör det på vårt sätt. Det är viktigast.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.