Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / Tekniken driver UF-företaget framåt

Tekniken driver UF-företaget framåt

ApeBait UF består av fyra fiskeintresserade elever från Göranssonska skolan i Sandviken. De läser industritekniska programmet och har cnc-bearbetning som en del av kursen. Här någonstans föddes tanken om att utveckla gjutformar för fiskedrag. Mycket riktigt blev det också så. Med ett kundanpassat utbud erbjuder ApeBait UF egentillverkade jiggar, det vill säga gummibeten. En på förhand utmanande idé men som snabbt blev till verklighet. 

-Den vanligaste tillverkningen är lämpad för abborre, gös, röding och öring. Det är jiggar (som gummibetena heter) i den mindre storleken runt 9 cm men vi kan också tillverka beten i större storlekar för till exempel gäddfiske. Vi är flexibla och tar emot specialbeställningar om det behövs. 

Kursen heter datorstyrd produktion och i kombination med UF-företagandet får eleverna Klara Hertzberg, Isak Lannsjö, Tekla Adeen och Ida Borg utrymme att tillverka sina jiggar. För att maximera effekt och kvalitet lånas även maskiner från Sandvik Coromant. Ett lokalt företag som även samarbetar med organisationen Ung Företagsamhet Gävleborg. Att få tillgång till företagets maskiner är något som ökar på drivkraften hos eleverna.

-Coromants maskiner är bättre än skolans och därför väljer vi att använda dem. Vi vill erbjuda en konkurrenskraftig produkt och det får vi förutsättningar för. Den ska till exempel vara utformad på ett speciellt sätt för att röra sig bra i vattnet. 
Det låter svårt och ApeBait UF erkänner att det är ett hantverk med en del pussel och tänkande. En del i arbetet som företaget trivs med. Det är med glädje och spänning som UF-företaget tar sig an det som för bara några månader sedan inte var någonting alls. 

-Vi lär oss saker hela tiden. Det tar aldrig slut och det var meningen med vår produkt från början – att det skulle vara lite praktiskt arbete och inte bara sälja. Det blev tre prototyper innan färdig produkt. UF-året ger bara en massa möjligheter att lyckas och som företagare är det viktigt att våga och lära sig av sina misstag. Det var så sjukt häftigt när vi gjorde klart vår första produkt och stod där med den färdiga jiggen i handen. 

Det är ett drivet gäng som har vridit och vänt på saker och ting för att få det som planerat – och som de har gjort det! Med de produktiva framgångarna trycker gruppen på betydelsen av förundersökning och att ta hjälp. Allt från vad fiskeintresserade ser för behov till vad butiker säljer majoritet av. Vad finns det en efterfrågan på och hur ser egentligen en perfekt jigg ut? 

-Det är viktigt att ta hjälp så mycket som det går. Våga fråga och ge inte upp. Det kommer en dipp ibland men då gäller det att bibehålla engagemanget och studsa tillbaka. Något som man sedan blir stärkt av.

Den 7 april på Ung Företagsamhet Gävleborgs UF-marknad ges en ny möjlighet till försäljning och nå ut till kund. Något som ApeBait UF nu har som fokuspunkt innan vi kliver in i UF-årets sista fas avveckling. Kika in hos UF-företaget på plats nummer 135. 
 

Hitta till ApeBait UF här!

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.