Hem / Nyheter & Event / Gävleborg / UF-företagets affärsidé intresserar flygentusiaster från hela landet

UF-företagets affärsidé intresserar flygentusiaster från hela landet

REPORTAGE. Aerowood UF erbjuder ett modellflygplan gjord utifrån flygplanet Viggen. En produkt med tydlig lokal koppling till Söderhamn då Flygvapnet en gång i tiden hade sin flygflottilj där. Eleverna som driver UF-företaget går på Staffangymnasiet i Söderhamn och kan erbjuda en unik produkt som tidigare inte existerat på marknaden. Det här är deras story:

Produkten är skapad med ett hållbart tänk. Vi har gjort miljömedvetna val då modellflygplanet mestadels består av spillmaterial. Det var svårt att komma på en affärsidé men efter en ”brainstorming” dök det här upp. Vi har hört historier från familj och äldre som bott i Söderhamn under perioden då Flygvapnet hade sin flygflottilj här. Den så kallade F15 var tydligen en stor grej i Söderhamn och att det inte har uppmärksammats så mycket fick oss att intressera oss desto mer. Många har sett det Viggenplan som står som minne vid E4:an men det är inte många som känner till historien bakom den. Åtminstone inte inom vår generation. Vi har inspirerats mycket av historien och har bland annat fått en guidad rundtur på flygmuseet i Söderhamn – som också heter F15.

Hittills har det varit både bra och dåliga perioder. Starten var lite trög men när produktionen väl var igång så gick det fort. Vi hade svårt att bestämma oss för ritningen, logotyp, namn och så vidare. Eftersom produkten är ganska avancerad var vi i behov av utomstående hjälp som kunde ge feedback och tips på hur vi kunde utveckla konstruktionen. Skissen gjorde vi i ett dataprogram. Vi har skrivit ut mallar, sågat ut och tvingats förbättra för hållbarheten. Vi gjorde ett plan som inte blev som vi tänkt oss. Då var det bara att börja om och göra ett nytt med nya ritningar. Detta kunde vi redan innan eftersom vi läser på Teknikprogrammet med inriktning teknik. Vi har utnyttjat våra datakunskaper och i programmet vi använder kunde vi se modellen i 3D-form. Själva tillverkningen har vi fått hjälp med av resurscentrum i Söderhamn. Det är avancerade maskiner för utskärning av delarna. Det är inte många som har tillgång till den typen av maskiner så vi blev jätteglada när vi äntligen hittade någon som kunde hjälpa oss med detta. Slutligen finslipar vi och paketerar produkten.

Vi har lärt oss mycket under UF-året. Det är många beslut som man måste komma överens om tillsammans. Vi har haft delade åsikter många gånger. Då har vi fått sätta oss ner och diskuterat och kompromissat. Alla ska vara delaktiga i företaget. Det är inte en person som bestämmer utan det här gör vi tillsammans. Samarbetet och att skilja mellan kollegor och kompisar är en viktig lärdom. Det är också en hel del att hålla reda på. Vi har lärt oss vad som ska göras och prioriteras. Det är många nya moment som vi har arbetat med och som har givit oss mycket. I början kändes det som att vi inte skulle komma någonstans. Produktionen stod helt still. Nu i efterhand så vet vi att allt går att lösa. Lägger man ner den tiden som krävs går det bra.

Vår rådgivare Malin Åhman har betytt jättemycket för oss. Hon har pushat på och drivit oss framåt hela tiden. Givit oss flera tips själv och annars hänvisat till andra personer som har kunnat hjälpa oss. Hon är egenföretagare sedan länge och har själv gått igenom allt som vi går igenom nu. Tack vare henne och hennes kunskaper har vi kunnat fortsätta med vårt UF-företag och kommit framåt.

Vi hoppas att vi kommer vinna någon tävling på mässan. Överlag kommer det bli väldigt roligt. Vi tror på mycket folk och att vi står där med en inbjudande monter. Att folk ska bli intresserade av vad vi gör och att vi kan sälja mycket. Till kommande UF-företagare vill vi trycka på att det är viktigt att man gör någonting som är roligt. Det ni tillverkar och säljer ska kännas rätt. Ha rätt inställning, ge inte upp och var mogna i besluten som tas tillsammans.

Vi har fått flera beställningar från andra städer. Det var ganska oväntat eftersom vi marknadsför oss till stora delar i lokala grupper på sociala medier. Vi har redan nu idéer om hur vi ska samarbeta med flygmuseet F15. Det känns fantastiskt att vi kan erbjuda en produkt som från början var tänkt till den lokala befolkningen men som visade sig vara till flygentusiaster över hela Sverige.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.