Arbeta med våra läromedel i skolan
Hos Ung Företagsamhet erbjuder vi ett brett utbud av läromedel som är anpassade för olika årskurser och kopplade till läroplanerna. Genom vår röda tråd säkerställer vi att elever kontinuerligt får utveckla sina entreprenöriella förmågor – från de tidiga skolåren och genom hela grundskolan.
Våra läromedel ger elever möjlighet att träna på kreativitet, problemlösning, samarbete och initiativförmåga – viktiga egenskaper för framtidens arbetsliv. Oavsett om du arbetar med yngre elever eller högstadieelever, finns det material och upplägg som passar och stärker undervisningen. Registrera dig och kom åt allt material här!
Har du frågor om hur du kan använda våra läromedel i din undervisning?
Kontakta oss! Vi hjälper gärna till med upplägg, material och inspiration.
Tillsammans ser vi till att alla barn och unga får möjlighet att utveckla sina entreprenöriella förmågor!
Fritidshem
En robot i vårt samhälle
Ett digitalt läromedel där eleverna får testa enkel analog programmering med hjälp av Blue-Bot. Eleverna får utveckla sitt logiska tänkande och sina entreprenöriella förmågor.
Förskoleklass - Årskurs 1
Vårt samhälle, avsnitt 1 - Samhället
I läromedlet Vårt samhälle avsnitt 1 får eleverna kunskap om vad ett samhälle är, vad som behövs i ett samhälle samt identifiera arbetsplatser & yrken.
Det digitala samhället
I detta digitala läromedel får eleverna prova på att driva en glasskiosk, genomföra marknadsundersökningar och agera reklambyrå för entreprenörer. Genom att arbeta med dessa moment lär sig eleverna mer om företagsamhet på ett lekfullt och engagerande sätt, där
spelifiering förstärker lärandet.
Årskurs 2
Vårt samhälle, avsnitt 2 och 3 - Demokrati och Vi planerar ett samhälle
I det andra avsnittet “Tomma lokalen” får eleverna kunskap om hur man fattar beslut i grupp samt demokratiska processer i samhället. I den tredje modulen “Vi planerar ett samhälle” får eleverna planera och presentera ett eget samhälle. De får förståelse för vilka viktiga delar ett samhälle består av och vad man inte kan eller vill vara utan.
Produktens väg till handeln
Ett läromedel där eleverna får följa en produkts resa från produktion till butik och slutligen till kunden. Under resans gång lär de känna de olika yrkesroller och steg som är avgörande för att produkten ska nå fram.
Årskurs 3
Vårt samhälle, avsnitt 4 och 5 - Yrken, lön och skatt och Hur pengar cirkulerar
I det fjärde avsnittet “Yrken, lön och skatt” får eleverna på ett enkelt och lekfullt sätt lära sig grunder i offentlig- och privat sektor, lön, skatt och yrkesgrupper. I det femte avsnittet “Hur pengar cirkulerar” introduceras hur samhällets ekonomi fungerar och vad som skulle hända om pengar inte cirkulerade.
Pengarnas väg i samhället
Ett läromedel där eleverna planerar en picknick, skapar en budget och även funderar kring vad som händer med pengarna som livsmedelsbutiken får av kunderna.
Pälspaniken på diskot-novell
Genom novellen får eleverna utveckla både läsförståelse och skrivfärdigheter samt träna på entreprenöriella förmågor som kreativitet.
Årskurs 4
Möjligheternas samhälle
Möjligheternas samhälle är ett digitalt läromedel i fyra avsnitt som går igenom entreprenörskapets betydelse för individen, företagens roll i samhället, hur Sverige har utvecklats historiskt samt hur framtidens arbetsliv kan komma att se ut.
Årskurs 5
Skolhackathon i Minecraft
Skolhackathon i Minecraft ger elever möjlighet att skapa ett samhälle och lösa samhällsutmaningar tillsammans i Minecraft Education. Genom att kombinera ämnen som matematik, samhällskunskap och teknik utvecklar eleverna digital kompetens, kreativitet och samarbetsförmåga. Projektet genomförs under en förbestämd period under läsåret och är utformat för att stärka elevernas entreprenöriella färdigheter på ett lekfullt och engagerande sätt. Denna aktivitet genomförs av UF-kontoret!
Mysteriet med den försvunna degen-novell
Genom novellen får eleverna utveckla både läsförståelse och skrivfärdigheter samt träna på entreprenöriella förmågor som kreativitet.
Årskurs 6
Se möjligheterna
I läromedlet “Se möjligheterna” får eleverna lära sig vad entreprenörskap, entreprenörer och entreprenöriella förmågor är. De får träna på att se behov och hitta lösningar, tänka nytt och kreativt samt öva på att samarbeta och presentera sina idéer.
Möte med arbetslivet
Ett digitalt läromedel som syftar till att ungdomarna ska få möta lokala entreprenörer i arbetslivet genom studiebesök och intervju. Både för att lära sig mer om verksamheten och personen som driver den.
Årskurs 7
Globala utmaningar
Materialet, framtaget i samarbete med företag, bygger på autentiska utmaningar som företagen behöver hjälp att lösa kopplat till de globala målen. Eleverna utvecklar färdigheter som kreativitet, problemlösning, samarbete och kommunikation. Eleverna får arbeta autentiskt och driva ett verkligt case från idé till genomförande, utifrån eget intresse och motivation.
Årskurs 8
Entreprenörer till mänsklighetens största nytta
Utbildningen lyfter fram entreprenörskapets betydelse i samhället, inspirerat av Nobelpristagares insatser. Målet är att stärka ungas självförtroende och deras vilja att förverkliga egna idéer
It´s my future
En utbildning där eleverna får lära sig vad som kännetecknar en entreprenör, att alla kan bli entreprenörer och låter dem lära känna några svenska entreprenörer som berättar vad de ha för egenskaper och kompetenser.
Den sovande byn-novell
Genom novellen får eleverna utveckla både läsförståelse och skrivfärdigheter samt träna på entreprenöriella förmågor som kreativitet.
Årskurs 9
Min framtid & ekonomi
I läromedlet blir eleverna medvetna om sina förmågor och får reflektera över framtida karriärvägar och yrkesval. Dessutom får de praktisk träning i hur man sköter sin privatekonomi.
Framtidskoll
Framtidskoll är en aktivitet där elever praktiskt och inspirerande utforskar entreprenörskap, privatekonomi och arbetsliv. Genom att lära om olika yrken och reflektera över framtida val stärks deras framtidstro. Denna aktivitet genomförs av UF-kontoret!
“Kreativt kök”
En inspirerande lektion med en entreprenör och kock. Eleverna deltar i en matlagningssession där de lär sig både matlagning och hur idéer kan bli verklighet. Denna aktivitet genomförs av UF-kontoret!