Hem / Nyheter & Event / Halland / Från UF till AB - Årets Unga Entreprenör

Från UF till AB - Årets Unga Entreprenör

Under fredagskvällens Näringslivsgala på Hotell Tylösand i Halmstad delade Ung Företagsamhet ut pris till årets unga entreprenör. En utmärkelse för att uppmärksamma, hylla och lyfta lokala unga entreprenörer i Halmstad och vinnare blev 20 åriga UF alumnen Martin Giertz som driver NG Media. 

Motivering:
"Årets unga entreprenör är en modig person. Som en sann entreprenör har hen vågat satsa och tro på sig själv redan under sitt år som UF-företagare då hen sa upp sig från sitt extrajobb för att satsa helhjärtat på sin UF-idé.
Från att i starten arbeta med tre företagskunder och att fått lite extra coachning av High5, har tre företag idag blivit hela 40 kunder på endast något år! Att börja smått och drömma stort har visat sig vara en framgångsfaktor. Detta är bara starten på din entreprenörskapsresa."

Martin Giertz
Ålder: 20 år
Bor: Mellbystrand tillsammans med familj
Intressen: Träning, tennis och paddel

5 snabba:

Sushi/Pizza
Glass/Chips
Paddel/Fotboll
Marknadsföring/Försäljning

Berätta om ditt UF år?
Jag gick Teknikprogrammet på Osbecksgymnasiet i Laholm. Jag och min kompis Axel startade UF-företaget Nilsson och Giertz marketing, förkortat NG marketing. Programmet vi gick hade nära koppling till näringslivet och vi fick åka ut till olika företag som samarbetade med skolan och på så sätt fick vi nära kontakt med företagen. 

När vi sedan skulle välja vad vi skulle starta för UF-företag, så var det ett perfekt tillfälle att utnyttja våra kontakter vi knutit på företagen. Vi började tänka på vilka behov de har, vad saknar dem och hur kan vi göra det bättre för företagen. Då kom vi på idén att vi kunde hjälpa dem med marknadsföring på sociala medier, då många industribolag är något sämre på detta idag. Våra första kunder blev de två företagen som vi besökt genom skolan. Vi tog mestadels hand om deras sociala medier men vi fick även göra en hemsida till ett av dom. Vår affärsidé var att hjälpa medelstora företag att växa på de sociala plattformarna. Först var tanken att vi skulle sköta underhåll på sociala medier men det grenade ganska snabbt ut sig till att vi hjälpte till med alla sociala plattformar inte bara sociala medier.

Efter ett par månader satte allting fart. Vi gjorde fler och fler uppdrag åt företagen och märkte att detta var något vi ville och kunde satsa på. Runt Jul sa jag upp mig på mitt dåvarande jobb så vi kunde lägga mer ner tid och satsa mer på vårt UF-företag. Vi hade många uppdrag under våren och den 7 maj 2020 valde vi att göra om NG marketing till aktiebolaget NG Media.

Vad var det roligaste med UF-året och det viktigaste ni har tagit med er?
Det absolut roligaste var att man fick ta så pass mycket ansvar och känna sig vuxen på riktigt. UF-året bröt av lite mot det teoretiska plugget och du fick göra något som du tyckte var roligt och brann för. Jag tror att många kan känna sig vilsna sista året på gymnasiet, man tänker mycket på vad som händer efter studenten? vad vill jag göra sen?

UF-året gjorde mig mindre vilsen och gav mig chansen att förverkliga min dröm och det jag ville göra i framtiden. UF-året var en wake up call till att allting är möjligt, allt du behöver göra är att våga. Jag har alltid haft så många idéer och velat göra något som ingen annan gör och UF-året gav mig chansen att förverkliga det.

Vad hände efter studenten?
Efter studenten reste jag och Axel utomlands i två veckor och sedan körde jag och Axel helhjärtat på vårt aktiebolag. Vi kom in i affärsvärlden peppade, men utan verklighetstänk och insåg ganska snabbt att de var många företag som hade semester under just denna period. Detta bromsade ner vår start som aktiebolag en aning.

Vi tänkte då om och satsade på att utveckla vår kompetens istället, Vi gick bland annat en Googleutbildning i "allmän marketing". Lärde oss mer om olika program vi skulle börja jobba med samt hur man bygger hemsidor. Vi gjorde helt enkelt allt förarbete i form av kundlistor med företag som vi ville arbeta med, för att vara så förberedda när företagen var tillbaka från semestern. Under sommaren sökte vi in till inkubatorn High5 i Halmstad. Vi fick en rådgivare och tips, vilket fick oss att tro ännu mer på vår affärsidé. När företag började komma tillbaka ifrån semester så var vi väldigt förbereda och kunde lägga all tid på att ringa runt på vår kundlista och få in fler kunder i företaget.

Varför valde ni att fortsätta driva NG Media?
Jag har alltid velat driva ett företag, Jag är uppvuxen i en familj där min pappa driver ett företag, min morfar och mamma driver ett företag samt min bror. Så jag har alltid vuxit upp bland entreprenörer och alltid själv velat bli det. Jag har alltid haft i åtanke att plugga vidare men sen har jag inte vetat exakt vad jag ska plugga vidare till. Jag hade ändå tänkt att ta något sabbatsår och när UF-året gick så pass bra så såg jag möjligheterna och kände att det är nu eller aldrig, jag har inget att förlora!

Vad gör ni idag?
Idag driver jag  NG Media själv och har en anställd. Vi sitter kvar hos High5. Idag är vi väldigt breda på marknaden, då vi inte valt att nischa oss inom ett visst område inom marknadsföring. Detta har gynnat oss då vi har en stor bredd att erbjuda våra kunder och på så sätt når fler kunder. Idag underhåller vi fler företags sociala medier, hemsidor och all digital marknadsföring på alla sociala plattformar. Vi jobbar väldigt mycket för att bygga relationer med våra kunder samt att skräddarsy paketpriser för att lösa den specifika kundens behov och detta har på lång sikt gett oss nöjda och lojala kunder. Under UF-året arbetade vi aktivt med 3 företag och skötte deras sociala plattformar. Idag har vi arbetat med runt 40 företag.

Vilka är dina bästa tips till personer som vill starta företag?
Våga testa idéer och våga fråga människor om råd. Men framförallt våga få och ta in feedback för att utvecklas. Tänk på att leva ditt liv utanför med, göra roliga saker, träffa kompisar, träna och lev ditt liv som vanligt för då kommer du att prestera bättre i längden. ”Work smarter and not harder”. Men viktigast av allt är att tro på sig själv och sin affärsidé och bara köra, för man klarar mer än vad man tror.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.