Halland är i topp - genomslag 2024
Nu har vi läsårets statistik över UF-företagandet i Halland klar.
Vi kan mycket glädjande återigen konstatera ett rekord-år där hela 1725 elever driver UF-företag detta läsår (1555 elever 2023).Det är så klart mycket glädjande, med tanke på vad UF-företagandet för med sig både för individerna och för samhället. Ta gärna en stund och kika på statistiken nedan.
Dels ser du antalet elever som driver UF-företag per skola i Halland och dels ser du hur UF-företagandet är fördelat över våra Halländska kommuner. Intressant också att kika på hur UF-företagandet skiljer sig på olika program, till exempel så är UF-företagande betydligt vanligare på program som Ekonomi, Naturbruk, Estet jämfört med tex Fordon, Vård- och omsorg och Naturvetenskap.
Vi är som sagt väldigt glada till att UF-företagandet fortsätter att öka i Halland, men samtidigt är det fortfarande en majoritet av gymnasieeleverna i Halland som INTE får möjlighet att driva UF-företag. Forskning visar tydligt att individen genom UF-företagande utvecklar förmågor som de har nytta av i framtiden, oavsett yrkesbana och framtida karriärval.
Elever som har drivit UF-företag har bland annat färre arbetslöshetsdagar, startar oftare företag som dessutom anställer fler, oftare når chefspositioner på arbetsmarknaden och har högre lön, än de som inte drivit UF-företag. Mer statistik och forskning hittas HÄR.
Genomslag
I tabellerna nedan mäter vi förutom antal elever också genomslag*
Genomslag i Sverige och Halland
I tabellen nedan kan vi konstatera att Halland är tredje bäst när det gäller UF-företagandet i Sverige. I år är genomslaget hela 44 % (41 % 2023 ) att jämföra med Sverige-snittet som är 34 %.
Genomslag per kommun i Halland
I tabellen nedan syns att flera kommuner ökar ordentligt i genomslag vilket är väldigt roligt att konstatera.
Genomslag per program
I tabellen nedan syns genomslag per program och här kan vi tydligt se stora skillnader mellan olika program. Det visar också att det finns stor potential på flera program. Ett sådant exempel är Naturvetenskapsprogrammet som både har högt antal elever (årskull) men lågt antal UF-elever och andel UF-elever (genomslag).
Ett annat program värt att lyfta här med stor potential är Samhällsprogrammet där genomslaget är ganska bra (35%) men potentialen är fortsatt hög då det är ett program med väldigt högt antal elever. Även El- och Energi är ett program med stor potential då genomslaget är lågt (17%) och årskullen är ganska stor.
Har du frågor eller funderingar kring statistiken och/eller vill diskutera hur vi tillsammans kan arbeta för att utveckla UF-företagandet ännu mer på din skola/kommun så tveka inte att höra av dig!
*Inom vår organisation räknar vi ut genomslaget på hur stor andel elever av en årskull som driver UF-företag. Eftersom man vanligen driver UF-företag i årskurs 2 eller årskurs 3 på gymnasiet räknar vi fram en ”årskull” som är medelvärdet av antal elever i dessa årskurser: (Elever åk 2 + Elever åk 3) / 2 = Årskull. Genomslaget räknar vi sedan fram genom att dividera antalet UF-företagare med antalet elever i en årskull, vilket ger oss ett procenttal som säger hur stor andel av eleverna i en region/ på ett program/i en kommun som driver UF-företag.