Hem / Nyheter & Event / Halland / It´s my future Falkenberg

It´s my future Falkenberg

I flera år har skolor i Falkenberg deltagit i It´s my future och nu är det redovisningstider för årets arbete. Först ut var Ätranskolan och Vessigebroskolan som i tisdags redovisade sina arbeten på Falkenbergs sparbank.

Den 5 april anordnades den första omgången av redovisningar i ”It´s my future” Falkenberg. ”It´s my future” arrangeras av Ung Företagsamhet i samarbete med Falkenbergs Sparbank och Falkenbergs kommun. Syftet är att låta eleverna i åk 5 få jobba med entreprenörskap och träna sina entreprenöriella förmågor, samt att lära känna sitt närområde. Under en längre tid möts skola och näringsliv, där företagen träffar en klass och berättar om sin verksamhet, samt ger ett uppdrag till klassen att arbeta vidare med. Eleverna får även möjlighet att arbeta med Ung Företagsamhets material ”Vårt samhälle” och ”Se möjligheterna”, där det finns arbetsuppgifter om hur ett samhälle är uppbyggt, entreprenörskap och företagande.

Under denna redovisning i tisdags medverkade elever från Vessigebroskolan och Ätranskolan.

Vessigebroskolan hade fått i uppdrag av Gekåsbyn att hitta på aktiviteter för besökarna till campingen. Klassen hade bland annat förslag på häcklabyrinter, gokartbana, rodel och bassänger.

Pernilla Hedek från Gekås Ullared berättar om sina upplevelser av projektet:

”It´s my future är ett spännande projekt för både företaget och eleverna att delta i. Vi på Gekås har under några år haft förmånen att vara önskeföretaget för några femteklasser. I år var det Vessigebroskolans härliga femmor som gärna ville samarbeta med oss. Projektet vi behövde ha hjälp med var att ta fram förslag på aktivitet för våra gäster på Gekåsbyn.

Det kunde vara högt och lågt, de fick fritt spelrum på idéer.

Vi träffades på Gekåsbyn gick runt på området för att se vilka ställen som skulle kunna vara aktuella. Det är så härligt med samarbete med unga personer för de har så kreativa idéer. Vi har bidragit med lite material till byggena men det är allt, sen har eleverna gjort ett fantastiskt arbete med att ta fram inte bara ett förslag utan en hel uppsjö olika förslag på aktiviteter.

De har verkligen gått ”all in” och gjort arbetet grundligt med undersökningar, tagit fram kostnadsförslag på vad vi skulle kunna ta betalt. De har verkligen visat på ett stort engagemang och eleverna såg verkligen ut som att de har tyckt att detta projekt har varit roligt.

Jag är så imponerad på alla bidrag och det ska bli så kul att få ta detta vidare med Patrik, vår VD på Gekås och Sara, vår affärsområdeschef för Gekåsbyn. Vem vet, kanske finns en eller flera av bidragen på plats i Gekåsbyn i framtiden.”

Även eleverna från Vessigebroskolan var nöjda och glada över arbetet. Deras reflektioner var: ”Det var kul att få åka till olika platser bland annat Gekåsbyn och Falkenbergs Sparbank” och ”Det var lärorikt med fältstudier och undersökningar”, samt att ”Det var skoj att få komma på idéer och vara kreativ”.

Ätranskolan hade fått i uppgift av Falkenbergs Sparbank att komma på hur man kan spara energi och samtidigt spara pengar. Eleverna hade då tagit fram exempel på hur man i hushållet kan göra förändring som både främjar miljön och minskar utgifterna.

Eleverna från Ätranskolan berättade att ”Det var kul att jobba med projektet, vi jobbade mer med teknik och byggde upp olika saker”, Det var roligt att bygga. Vi jobbade med köket och hur man kan spara pengar där. Man skall inte låta kranen rinna och släng inte mat i onödan”.

En utställning av elevernas lösningar finns att titta på hos Falkenbergs sparbank under vecka 14 och 15.

it´s my futureit2

 

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.