Hem / Nyheter & Event / Halland / Spill blir till hundgodis
Spill blir till hundgodis

Spill blir till hundgodis

Att nyttja det som finns så mycket det bara går har Pure Dog UF från Munkagårdsgymnasiet tagit fasta på. Här blir morötter som inte går att sälja i butik till godis för människans bästa vän – hunden.

Evelina Gabasio, Justyna Dorabiala och Sanna Emanuelsson visste att de ville göra något till hundar och att de samtidigt ville göra något som gynnade klimatet positivt. Efter lite efterforskning insåg de att många hundägare var omedvetna om hur mycket miljöförstöring som ligger bakom hundgodis och hundleksaker. Här hittade de ett område där de kunde göra skillnad.

Det var då UF-företag Pure Dog UF föddes. ”Vår affärsidé blev att skapa ett hälsosamt och miljövänligt godis till hundar” berättar Justyna. Efter att ha läst på mer i ämnet blev morötter det självklara valet. ”Morötter är bra för hunden som godis, i samband med en köttbaserad kost, eftersom fetthalterna är lägre i morötter. Det har även lägre utsläpp och att vi kan ta tillvara på spill som annars inte skulle användas gör att vi minskar konsumtionen.” förklarar Sanna

Sagt och gjort! Företaget kontaktade Tångagård som är en närliggande gård med ekologisk odling och de gillade idéen direkt. ”De har varit superhjälpsamma och positiva från början och glada över att deras spill kan komma till användning.” säger Evelina

I förlängningen finns tankar på att vidareutveckla företaget och att också ta fram giftfria leksaker gjorda av närproducerat material som blir hälsosamt för hunden. Men i första hand är målet att nå ut till så många kunder som möjligt och att samtidigt göra en positiv förändring för klimatet. ”Vi hoppas att den resan leder oss till SM i UF-företagande. Det hade varit fantastiskt”, avslutar Sanna.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.